Ezzel te is rommá keresheted magad: legális, 25 százalékot hozhat évente

2018. március 16. 07:01

Sokan értékpapírba, ingatlanba vagy egyszerűen bankbetétbe teszik megtakarításaikat, pedig egy vállalkozás indításával sokkal nagyobb hozamokra is szert lehet tenni, persze nyilván a kockázat is nagyobb. Azonban, ha egy jól bejáratott brand jól működő modelljét vesszük át, csökken a rizikó, leginkább csak olyan alapvető dolgora kell figyelni, hogy forgalmas helyen béreljünk üzlethelyiséget. Van olyan magyar hálózat, ahol 20-25 százalékos hozam várható évente, és még alkalmazottat sem kell felvenni.

Saját vállalkozás indításában mindig ott a kockázat, hiszen nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy adott helyszínen szükség van-e a kínált termékre, szolgáltatásra, illetve, ha valamilyen újdonsággal próbálkozik az ember, nem biztos, hogy vevő rá a nagyközönség. Utóbbi probléma elkerülhető, amennyiben már egy meglévő brandhez csatlakozunk egy franchise-üzlet nyitásával, akkor már csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne egy konkurens terméket árusító bolt szomszédságába nyissuk az üzletet.

Mondjuk a 36 üzlettel működő önkiszolgáló mosoda-hálózat, a Bubbles első egységének megnyitásakor éppen ez történt. A Bessenyei utcai üzlet azonban szándékosan "nyitott rá" egy másik önkiszolgáló mosodára, ugyanis a Magyarországon nem éppen elterjedt szolgáltatással olyan terepen akartak indítani, ahol már van előzménye a tevékenységnek. Számításaik bejöttek, a vásárlóközönség szépen lassan átszokott a nagyobb kapacitás - az otthoni 5-6 kg-os helyett 11 és 16 kg-os - ipari gépekkel dolgozó mosodára. Jelenleg Budapesten már 26 mosodájuk működik, emellett franchise üzletük működik már Sopronban, Pécsen, Szegeden, Nyíregyházán, Debrecenben, továbbá szerződéses viszonyban állnak Miskolccal, Veszprémmel és Szombathellyel.

fotó: Veres Dalma

 Nem kell az alkalmazottakkal vesződni

Azt azonban jó tudni, hogy egy franchise indítása különböző díjak fizetésével jár, például belépési díj, royalty vagy marketing díj. Ráadásul oda a vállalkozói függetlenségnek, szabadságnak is, hiszen be kell tartani a brand által előírt szigorú szabályokat a megjelenésre, üzletmentre vonatkozóan. Ugyanakkor ez adja a biztos hátteret is: a bevezetett márkanév különböző előnyökhöz juttatja a franchise átvevőt, a rendszergazda például folyamatos támogatást nyújt a promócióban és a marketingben egyaránt, illetve központi marketing tevékenységet folytat.

"A legtöbb ilyen üzlet azonban egész embert kíván, ha nem is magunk állunk a pultba, a munkaerőhiányos gazdasági környezetben nem könnyű megbízható alkalmazottat találni, aki nem megy külföldre vagy talál más munkát néhány hónap múlva" - mondta a Pénzcentrumnak Ceglédi Csongor, a Bubbles vezérigazgatója. A teljesen automatizált mosoda esetében ezzel nem kell bajlódni, hiszen egyáltalán nincs személyzet, a napi üzemeltetéshez pedig elég napi egyszer-kétszer felmosni, időnként után kell tölteni a mosószert és az aprópénzt, amelynek esedékességéről a rendszer értesíti a tulajdonost.

Ceglédi Csongor, a cég ügyvezetője hozott egy adag szennyest fotó: Veres Dalma


A mosodák legnagyobb előnye az ügyvezető szerint ugyanis az üzletmenet zavartalan működését biztosító teljesen automatizált háttérrendszer:

  • számítógép-vezérelt, távirányítással is működtehető ipari mosó- és szárítógépek
  • automatizált, készpénzt és bankkártyát is elfogadó fizetési rendszer
  • a felhasználónak mosószert sem kell hozni, automata adagolja a mosáshoz
  • az egész üzletet megfigyelő kamerarendszer
  • a személyzet nélküli üzletekben felmerülő bármely probléma megoldását állandóan elérhető call-centeres ügyfélszolgálat segíti, akik a kamerarendszer segítségével rálátnak az eseményekre, és távirányítás segítségével le- vagy elindíthatják a gépeket.
Ennyiért moshatod tisztára a szennyest

Egy mosás ára - ami az otthoni adag duplája (11 kilogrammos) - 1150 forinttól, a tripla kapacitású - 16 kg-os - 1500-tól indul. (A szárítás - a kapacitásoknak megfelelően - ugyanennyi.) Ez Ceglédi szerint a régióban kedvezőnek mondható, egy alapmosás Csehországban 1500 forint körül van, Lengyelországban 1800. A magyar áraknál különbséget tesznek hagyományos és regisztrált felhasználó között, utóbbiak kedvezményekben részesülhetnek és időpontra foglalhatnak mosó- vagy szárítógépet.

A vállalkozás befektetési igénye a gépesítés miatt viszonylag magas, 22-27 millió forint, aminél találni kisebb tőkéből megvalósítható franchise-okat is. Egy BioHair üzlet nyitásához például összesen nagyjából 14-15 millió forintra van szükség, amiből maga a franchise-díj Budapesten 4 millió forint plusz áfa, igaz, vidéken ez csak 2,5 millió. A KiwiSun szolárium hálózatába való belépés költsége nagyban függ a beüzemelt gépek számától: egy 3 gépes üzlet indítása nagyjából 15, egy 5 gépesé pedig 20 millió forint körüli tőkét igényel. A Logiscool programozósulihoz való betársuláshoz nagyjából 6-10 millió forint szükséges, amit leginkább a bérleti költség befolyásol, de egy Fornetti sütödét már 3-4 millió forintból is el lehet indítani.

Szépen hoz a konyhára

A mosoda nyitásához - mint a legtöbb üzlet esetében - egy kellően forgalmas helyszín választása kulcsfontosságú, a belső tér kialakításához és a gépek beszerzéséhez, beszereléséhez az anyacégnek dedikált csapata van, ahogy a későbbi szervízelést is ők végzik. "Persze el lehet szaladni a költségekkel, ha az egész kirakatot kicserélteti valaki, de átlagosan 24 millió forintnál meg szokott állni egy üzletnyitás költsége, aminek felét a gépek teszik ki" - árulta el Ceglédi.

fotó: Veres Dalma


A befektetés megtérülése várhatóan 4-5 év, 20-25 százalékos éves hozammal lehet kalkulálni, persze ez is egy átlagérték, fontos a megfelelő helyszín. Eddig egy üzlet volt, ami nem hozta a hozzá fűzött reményeket, éppen azért, mert túl közel volt a hálózat egy másik üzletéhez, amit azóta áthelyeztek. Ezért nem is Budapest a fő terjeszkedési irány - ahol 85 százalékos lefedettséget saccolnak - hanem a vidéki nagyvárosok, de a tapasztalatok szerint a főváros agglomerációjába is van igény a szolgáltatásra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem