18 °C Budapest
Nordix Fotóstúdió

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

PR
2024. január 23. 21:34

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen. A közkedvelt fotóstúdió most tovább bővíti tereit, új, izgalmas stílusokkal a volt Újpesti Gyapjúszövőgyár épületében, ami maga a mesélő történelem. A '80-as években Fidel Castro kubai szövőnői váltottak munkaruhára azokban az öltöző épületekben, ahol most a Nordix új projektje kap helyet. Milyen volt régen a gyárépület, és mit lát most egy fotós házaspár benne? Ipartörténeti érdekességek Budapest egyik mesélő épületről.

Időutazás a volt Újpesti Gyapjúszövőgyárban

A volt Újpesti Gyapjúszövőgyár épületének sorsa, amely a Berni utca 1. alatt található, lenyomata Budapest XX. századi történelmének. A hajdani gyapjúszövő elődje 1923-ban Finomposztógyár Kopetzky és Fiai Rt. néven kezdte meg működését jelenlegi székhelyén, posztógyártási engedéllyel. A második világháború után államosították, 1953-ban az Újpesti Gyapjúszövőgyár pedig egyesült az Újpesti Fésűsszövőgyárral, ekkor kapta mostani nevét. A gyár fénykorában több száz alkalmazottnak adott munkát, az 1980-as években még kubai szövőnők is dolgoztak ott, akik a két ország megegyezésének értelmében a magyar textiliparban létező munkaerőhiányt voltak hivatottak enyhíteni.

A rendszerváltás idején, 1990-ben először a gyár vidéki részlegeit zárták be, majd az újpesti központi helyszínen is leállt a termelés, kiürült a gyárépület. Hasonlóan más korabeli ipari épületekhez, hosszú évek után kezdődött el a telephely “újrahasznosítása”. Több kisebb műhely mellett a gyárépületet az Off Kultur szövőgyár hasznosította rendezvényhelyszínként, a Nordix Fotóstúdió pedig az öltözőépületet örökölte meg. Az egykor elhagyott ipari területet az új tulajdonosok folyamatosan átalakítgatták, figyelembe véve a tervezett funkciókat, ugyanakkor, gondoskodva arról is, hogy a terek megőrizzék hagyományos megjelenésüket.

A Nordix Fotóstudió útja a Gyapjúszövőgyárban

A leendő fotóstudió kialakítása során számos kritériumnak meg kellett felelni. Az egyik legfontosabb a napfény, hiszen természetes fényben “úszó” tereket szerettek volna kialakítani. A garantált recept a sok ablak, a megfelelő tájolás, a nagy belmagasság, a jól alakítható terek és persze a megközelíthetőség sem egy elhanyagolható szempont. Kevés ilyen épület van Budapesten, azonban a gyapjúszövő izgalmas terei minden elvárást felülmúltak.

A helyszín adottságait egyszerűen vétek lett volna kihasználatlanul hagyni, és a hely története is adott egy extra inspirációt, hiszen ott ahol korábban gyár dolgozói szépítették magukat munka után a tükörben, ott ma ugyanúgy készülődésre használják a tereket a fotózásra érkező vendégeink

- vont párhuzamot Fodor Nóra, aki párjával, Fodor Szabolccsal öt éve alapította meg a Nordixot.

A stúdió 2019 novemberében nyitotta meg kapuit összesen 300 négyzetméteren, 3 különböző teremmel és a növekvő igényekre válaszolva most egy új épületrész felújításával bővülne, amelyhez az alapítók egy különleges megközelítéssel álltak neki, közösségi finanszírozási kampányt indítottak.

Az új helyszínen két terem kialakítását tervezik, a Sand és a Stone fantázianevű termeket, amelyek kreatív alkotótérként szolgálnak majd a különböző arculati és brand fotózásokhoz, marketing célú forgatásokhoz, tartalomgyártáshoz, vagy akár családi- és kismamafotózásokhoz is. Stone fantázianevű terem, egy berendezett terem lesz, modern, stílusos bútorokkal, amit három hatalmas, padlóig érő ablak tölt meg majd fénnyel. A Sand nevű terem pedig egy olyan klasszikus, végtelenített hátteres kreatív alkotótér lesz, amely a kreatív alkotókat segíti majd abban, hogy az aktuális trendekkel lépést tartva tudjanak alkotni.

Hol tart a kampány?

A Brancs közösség oldalán 1 hónapja indult a közösségi finanszírozási kampány, és már több, mint 2,3 millió Ft gyűlt össze, ezzel már 60%-on áll a kampány. A projekt jelenlegi állását itt lehet nyomon követni, és aki szeretne az új termekben egy fotózást, vagy szeretné a közösségi finanszírozás keretén belül támogatni a projektet, az számos csomag közül választhat, amelyek akár ajándék gyanánt is szuper lehetőséget kínálnak. 

A Nordix Fotóstúdió népszerűségének köszönhetően mára Magyarország vezető fotóstúdiói között is helyet kap. A tulajdonosok bíznak abban, hogy minél többen csatlakoznak kezdeményezésükhöz, amellyel a régi terek új életre kelnek, megőrizve annak történelmi jelentőségeit.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem