Hacker

Akkor éri támadás a magyar vállalkozókat, mikor a legkevésbé számítanak rá: pikk-pakk kész a baj

2023. augusztus 28. 18:02

A Sophos megjelentette az “Active Adversary Report for Tech Leaders 2023” anyagát (magyarul “Jelentés az aktív ellenfelekről a technikai vezetőknek, 2023”), amely alapos áttekintést nyújt a támadók tevékenységeiről és eszközeiről 2023 első felében. Megállapították, hogy a támadók  tartózkodási ideje– a támadás kezdetétől az észleléséig eltelt idő – az összes támadásnál 10-ről 8 napra csökkent, és 5-re a zsarolóvírus-támadások esetében. 2022-ben a tartózkodási idő átlaga 15-ről 10 napra csökkent.

Átlagosan kevesebb mint egy napba – körülbelül 16 órába – tartott, mire a támadók elérték az Active Directory-t (AD), amely a vállalat egyik legkritikusabb eszköze. Az AD általában egy szervezeten belül az azonosítást és az erőforrásokhoz való hozzáférést kezeli, ami azt jelenti, hogy a támadók az AD-t használva könnyedén kiterjeszthetik jogosultságaikat a rendszeren, és számos káros célú tevékenységet hajthatnak végre.

"A szervezet Active Directory infrastruktúrájának megtámadása offenzív szemszögből logikus. Az AD általában a hálózat legerősebb és legmagasabb jogosultságú rendszere, amely széles körű hozzáférést biztosít azokhoz a rendszerekhez, alkalmazásokhoz, erőforrásokhoz és adatokhoz, amelyeket a támadók kihasználhatnak támadásaik során. Amikor egy támadó irányítja az AD-t, irányíthatja a szervezetet. Amiért célozzák az Active Directoryt a támadások során:a a hatás, az eszkaláció, illetve a helyreállítás költsége,” mondta John Shier, a Sophos field CTO-ja.

“A domain kompromittállódása utáni teljes helyreállítás hosszadalmas és fáradtságos munka lehet. Egy ilyen támadás megkárosítja a biztonsági alapokat, amelyre a szervezet infrastruktúrája támaszkodik. Egy sikeres AD-támadás nagyon gyakran azt jelenti, hogy a biztonsági csapatnak nulláról kell újrakezdeni.”

A zsarolóvírus-támadásoknál a “dwell time”, a hálózaton töltött idő szintén csökkent. Ez volt a leggyakoribb támadástípus az elemzett IR-esetek között: a vizsgált esetek 69%-át tette ki. A tartózkodási idő átlaga mindössze 5 nap volt ezeknél a támadásoknál. A zsarolóvírus-támadások 81%-ában a végső payloadot a hagyományos munkaidőn kívül indították el, a munkaidőben indítottak közül pedig mindössze 5 esetnél történt hétköznap.

Az észlelt támadások száma a hét előrehaladtával nőtt, leginkább a zsarolóvírus-támadások vizsgálatakor. A zsarolóvírus-támadások közel felét (43%) pénteken vagy szombaton észlelték.

„Bizonyos szempontból saját sikereink áldozatai lettünk. Az olyan technológiák elterjedésével, mint az XDR és az olyan szolgáltatások, mint az MDR, egyre gyorsabban észleljük a támadásokat. Az észlelési idők csökkentése gyorsabb válaszadáshoz vezet, ami rövidebb cselekvési időt jelent a támadók számára. Ugyanakkor a bűnözők finomították, csiszolgatták a módszereiket, különösen a tapasztalt és jó erőforrásokkal bíró zsarolóvírus-támadók, akik továbbra is gyorsítják a zajos támadásaikat a jobb védelem mellett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

De ez nem jelenti, hogy kollektíven nagyobb biztonságban lennénk. Ezt bizonyítja a kiegyenlítődés a nem-zsarolóvírus-es tartózkodási időknél. A támadók még mindig bejutnak a hálózatainkba, és ha nem sürgős a helyzet, hajlamosak ott elidőzni. De a világ összes eszköze sem tud megmenteni, ha nem figyelsz oda. Megfelelő eszközökre és folyamatos, proaktív megfigyelésre egyaránt szükség van ahhoz, hogy a bűnözőknek rosszabb legyen a napja, mint neked. Ez az a pont, ahol az MDR valóban csökkentheti a szakadékot a támadók és a védők között.

 

A “Sophos Active Adversary Report for Business Leaders” jelentés a Sophos Incident Response (IR) adatain alapul, amelyek 2023 januárja és júliusa közötti vizsgálatokból származnak, 25 szektorból, szerte a világból. A megcélzott szervezetek 6 kontinens 33 országában működnek. Az esetek 88 százaléka 1000 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató szervezetektől származott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem