20 °C Budapest
Ezt sokan elhibázzák adózáskor: akár félmilliós bírságot is kiszabhat érte a NAV

Ezt sokan elhibázzák adózáskor: akár félmilliós bírságot is kiszabhat érte a NAV

2022. január 20. 21:02

Egyre több adatot kér be elektronikusan a cégektől a rohamléptekkel digitalizálódó Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV-hoz későn vagy hiányosan feltöltött információk miatt kiróható bírságok mértéke elérheti akár a félmillió forintot is – hívja fel a figyelmet az EY. Az, hogy valaki nem felkészült technikailag, nem mentség többé a hivatal számára. Jó hír a hazai vállalatoknak, hogy a pontos és teljeskörű adatszolgáltatáshoz ma már számos szoftveres megoldás is elérthető.

Az elmúlt években az adódigitalizáció terén végbement robbanásszerű fejlődés eredményeként a NAV egyre több információt vár el az adózóktól annak érdekében, hogy célzott ellenőrzéseket tudjon végezni, és gyorsabban feltárhassa az esetleges kockázatokat. A fejlesztések további előnye, hogy a NAV Online Számla rendszerében összegyűjtött adataikat a vállalatok többek között üzleti célú elemzésekre is használhatják, ezzel is hatékonyabbá téve működésüket.

A robosztus fejlesztésekkel párhuzamosan a hivatal elvárásai is emelkedtek. A hiánytalan online adatszolgáltatás viszont számos társaságnak még mindig komoly adminisztrációs terhet jelent

– hangsúlyozta Kocsis-Kelemen Zsófia, az EY adótanácsadással foglalkozó üzletágának associate partnere. A szakértő hozzátette, hogy annak érdekében, hogy minél egyszerűbben és hatékonyabban lehessen ennek a kötelezettségnek eleget tenni, az EY különféle digitális megoldásokkal tud segíteni az adózóknak, amivel minden vállalat könnyedén megfelelhet vagy ellenőrizheti, hogy megfelel-e a NAV elvárásainak. Az ilyen célszoftverek jelentősen leegyszerűsítik és felgyorsítják a bejelentési, ellenőrzési és javítási folyamatokat, ezáltal nem csak megtakarítást érhetnek el a cégek, de a bírság veszélyét is csökkentik.

A megkésve vagy rossz minőségben, például hiányosan vagy hibásan feltöltött számlák súlyos pénzbírsággal járhatnak akár már az első figyelmeztetés után. Emellett, a bejövő számlák ellenőrzése is elvárható a társaságoktól az Európai Unió Bíróságának döntései és az adóhivatal gyakorlata alapján. Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozásnak nem csak az általa kiállított számlákról történő adatszolgáltatás helyességét szükséges ellenőriznie, hanem a beszállítóin keresztül beérkező belföldi számlák jelentésének ellenőrzése is kiemelt jelentőségű. A kiállított számlák esetén tehát elengedhetetlen a korábban lejelentett adatok proaktív áttekintése, és a nem megfelelő (warning jelzésű) vagy formailag hibás (error jelzésű) adatszolgáltatások javítása. Míg a bejövő belföldi számlák esetén az ellenőrzés dokumentálása mellett, eltérés azonosítása esetén a beszállítókkal javasolt felvenni a kapcsolatot a javítás érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm