25 °C Budapest
Ezt sokan elhibázzák adózáskor: akár félmilliós bírságot is kiszabhat érte a NAV

Ezt sokan elhibázzák adózáskor: akár félmilliós bírságot is kiszabhat érte a NAV

2022. január 20. 21:02

Egyre több adatot kér be elektronikusan a cégektől a rohamléptekkel digitalizálódó Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A NAV-hoz későn vagy hiányosan feltöltött információk miatt kiróható bírságok mértéke elérheti akár a félmillió forintot is – hívja fel a figyelmet az EY. Az, hogy valaki nem felkészült technikailag, nem mentség többé a hivatal számára. Jó hír a hazai vállalatoknak, hogy a pontos és teljeskörű adatszolgáltatáshoz ma már számos szoftveres megoldás is elérthető.

Az elmúlt években az adódigitalizáció terén végbement robbanásszerű fejlődés eredményeként a NAV egyre több információt vár el az adózóktól annak érdekében, hogy célzott ellenőrzéseket tudjon végezni, és gyorsabban feltárhassa az esetleges kockázatokat. A fejlesztések további előnye, hogy a NAV Online Számla rendszerében összegyűjtött adataikat a vállalatok többek között üzleti célú elemzésekre is használhatják, ezzel is hatékonyabbá téve működésüket.

A robosztus fejlesztésekkel párhuzamosan a hivatal elvárásai is emelkedtek. A hiánytalan online adatszolgáltatás viszont számos társaságnak még mindig komoly adminisztrációs terhet jelent

– hangsúlyozta Kocsis-Kelemen Zsófia, az EY adótanácsadással foglalkozó üzletágának associate partnere. A szakértő hozzátette, hogy annak érdekében, hogy minél egyszerűbben és hatékonyabban lehessen ennek a kötelezettségnek eleget tenni, az EY különféle digitális megoldásokkal tud segíteni az adózóknak, amivel minden vállalat könnyedén megfelelhet vagy ellenőrizheti, hogy megfelel-e a NAV elvárásainak. Az ilyen célszoftverek jelentősen leegyszerűsítik és felgyorsítják a bejelentési, ellenőrzési és javítási folyamatokat, ezáltal nem csak megtakarítást érhetnek el a cégek, de a bírság veszélyét is csökkentik.

A megkésve vagy rossz minőségben, például hiányosan vagy hibásan feltöltött számlák súlyos pénzbírsággal járhatnak akár már az első figyelmeztetés után. Emellett, a bejövő számlák ellenőrzése is elvárható a társaságoktól az Európai Unió Bíróságának döntései és az adóhivatal gyakorlata alapján. Ez azt jelenti, hogy egy vállalkozásnak nem csak az általa kiállított számlákról történő adatszolgáltatás helyességét szükséges ellenőriznie, hanem a beszállítóin keresztül beérkező belföldi számlák jelentésének ellenőrzése is kiemelt jelentőségű. A kiállított számlák esetén tehát elengedhetetlen a korábban lejelentett adatok proaktív áttekintése, és a nem megfelelő (warning jelzésű) vagy formailag hibás (error jelzésű) adatszolgáltatások javítása. Míg a bejövő belföldi számlák esetén az ellenőrzés dokumentálása mellett, eltérés azonosítása esetén a beszállítókkal javasolt felvenni a kapcsolatot a javítás érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?