24 °C Budapest
Okoslámpa, parabolikus napkollektor: égető problémákra reagálnak a magyar cégek

Okoslámpa, parabolikus napkollektor: égető problémákra reagálnak a magyar cégek

2019. augusztus 8. 11:03

Energiahatékony, környezetbarát, piacképes ötleteket keres az MVM EDISON startup versenye, amit idén harmadik alkalommal rendeztek meg. Villanyautók és légkondicionálók üzemeltetési igényét okosan elosztó szabályozó technológia, egy mágneses, moduláris okoslámpacsalád, parabolikus napkollektor, elektromos robogó megosztó szolgáltatás - csak néhány, az elmúlt néhány év ötletei közül. De vajon mikor találkozhatnak mindezzel a magyar fogyasztók? Mi vár most a győztes ötletgazdákra? Ezekre kereste a választ a Pénzcentrum.

"Az MVM EDISON startup verseny során olyan kezdeményezéseket kerestünk, amelyek valós problémákra kínálhatnak megoldásokat, könnyebbé tehetik az MVM ügyfeleinek mindennapjait, illetve hatékonyabbá a hazai energetika működését" - mondta a Pénzcentrumnak Gerencsér Dorka, az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. innovációs és startup szakértője.

Az elmúlt három évben rengeteg csapat nevezett a versenyre, a zsűri sok ötletet ismert meg. Csak néhány példa az elmúlt évekből: kéttengelyes, napkövető és speciális kialakítású parabolikus napkollektor, állomások nélküli elektromos robogó hálózat, moduláris okoslámpa, villanyautók és háztartások energiafogyasztását optimalizáló technológia.

Az idei győztes csapatok: a Magnelit, a ZenCharge és az InCharge

Gerencsér szerint a beérkezett pályamunkák mindegyike jövőbe mutató, és valódi, komoly problémákra kínálnak megoldást, amelyek a közeljövőben még inkább teret kapnak majd, így szükéges újfajta megoldások feltérképezése és az ezt megálmodó startupok felkarolása.

A döntőbe jutó csapatokkal kapcsolatban állunk, figyelemmel követjük a sorsukat. A győztesekkel még szorosabb az együttműködés

 - mondta Gerencsér Dorka, aki hozzátette, az elmúlt évek győztesei még nem jutottak el a piacra lépésig, de jó úton haladnak - hiszen a befektetések korai fázisban történnek, így sok munka előzi meg a piacra lépést.

A verseny folyamán a fókusz a validálási folyamatra helyeződött melynek központi eleme volt a Desing Thinking (ügyfélözpontú gondolkodás) módszertana., Így a csapatok egy erős alapotot kaptak, de a legtöbb csapat előtt még hosszú út áll ahhoz, hogy a fogyasztók is találkozzanak a termékeikkel

 - tette hozzá. Sok esetben jelenleg a prototípuson dolgoznak, vagy a tesztidőszak zajlik. Gerencsér szerint, mivel speciális területről, energetikai szektorról van szó, ezért a startupoknak még nehezebb a dolga, hiszen erősen szabályozott környezetben kell érvényesülni a startupoknak a mindennapjaik során .

A szakértő elárulta, az egyik tavalyi győztes csapattal az MVM Zrt. befektetési szerződést kötött, így hamarosan felgyorsul majd a munka. Az egyik idei győztes csapat, a Magnelit pedig a kisszériás gyártásra már készen áll, most a cég munkatársai azon dolgoznak, hogy költséghatékonyabbá tegyék a folyamatot és előkészítsék a sorozatgyártást.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?