11 °C Budapest

Okoslámpa, parabolikus napkollektor: égető problémákra reagálnak a magyar cégek

2019. augusztus 8. 11:03

Energiahatékony, környezetbarát, piacképes ötleteket keres az MVM EDISON startup versenye, amit idén harmadik alkalommal rendeztek meg. Villanyautók és légkondicionálók üzemeltetési igényét okosan elosztó szabályozó technológia, egy mágneses, moduláris okoslámpacsalád, parabolikus napkollektor, elektromos robogó megosztó szolgáltatás - csak néhány, az elmúlt néhány év ötletei közül. De vajon mikor találkozhatnak mindezzel a magyar fogyasztók? Mi vár most a győztes ötletgazdákra? Ezekre kereste a választ a Pénzcentrum.

"Az MVM EDISON startup verseny során olyan kezdeményezéseket kerestünk, amelyek valós problémákra kínálhatnak megoldásokat, könnyebbé tehetik az MVM ügyfeleinek mindennapjait, illetve hatékonyabbá a hazai energetika működését" - mondta a Pénzcentrumnak Gerencsér Dorka, az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. innovációs és startup szakértője.

Az elmúlt három évben rengeteg csapat nevezett a versenyre, a zsűri sok ötletet ismert meg. Csak néhány példa az elmúlt évekből: kéttengelyes, napkövető és speciális kialakítású parabolikus napkollektor, állomások nélküli elektromos robogó hálózat, moduláris okoslámpa, villanyautók és háztartások energiafogyasztását optimalizáló technológia.

Az idei győztes csapatok: a Magnelit, a ZenCharge és az InCharge

Gerencsér szerint a beérkezett pályamunkák mindegyike jövőbe mutató, és valódi, komoly problémákra kínálnak megoldást, amelyek a közeljövőben még inkább teret kapnak majd, így szükéges újfajta megoldások feltérképezése és az ezt megálmodó startupok felkarolása.

A döntőbe jutó csapatokkal kapcsolatban állunk, figyelemmel követjük a sorsukat. A győztesekkel még szorosabb az együttműködés

 - mondta Gerencsér Dorka, aki hozzátette, az elmúlt évek győztesei még nem jutottak el a piacra lépésig, de jó úton haladnak - hiszen a befektetések korai fázisban történnek, így sok munka előzi meg a piacra lépést.

A verseny folyamán a fókusz a validálási folyamatra helyeződött melynek központi eleme volt a Desing Thinking (ügyfélözpontú gondolkodás) módszertana., Így a csapatok egy erős alapotot kaptak, de a legtöbb csapat előtt még hosszú út áll ahhoz, hogy a fogyasztók is találkozzanak a termékeikkel

 - tette hozzá. Sok esetben jelenleg a prototípuson dolgoznak, vagy a tesztidőszak zajlik. Gerencsér szerint, mivel speciális területről, energetikai szektorról van szó, ezért a startupoknak még nehezebb a dolga, hiszen erősen szabályozott környezetben kell érvényesülni a startupoknak a mindennapjaik során .

A szakértő elárulta, az egyik tavalyi győztes csapattal az MVM Zrt. befektetési szerződést kötött, így hamarosan felgyorsul majd a munka. Az egyik idei győztes csapat, a Magnelit pedig a kisszériás gyártásra már készen áll, most a cég munkatársai azon dolgoznak, hogy költséghatékonyabbá tegyék a folyamatot és előkészítsék a sorozatgyártást.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az MVM Zrt. támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem