14 °C Budapest
Különleges hivatást választott a tanárnő: külföldön is csodálják munkáit

Különleges hivatást választott a tanárnő: külföldön is csodálják munkáit

2019. május 23. 08:15

Aki babákkal foglalkozik, az örökre kislány marad. Ez a vélekedés többszörösen igaz a kaposvári Török Emőkére, aki aktívan részt vesz az ország kulturális és a művészeti életében, de gyakran viszi el a babakészítés rejtelmeit külföldre is. Lokálpatriótaként a babákon mindig akad egy-egy helyi, jellegzetes motívum, mint például a nemzetközi díjas, több napon át készült szennai kontyot viselő alkotás. Hisz abban, hogy egy baba nem csak egy játék vagy egy dekoratív dísz a polcon. Fontos, hogy meghittséget, melegséget és az otthont sugározzák.

Török Emőke mosolygós, vidám és minden mozdulatával szeretetet sugároz. Az ember pont ilyennek képzelne el egy babakészítőt. A lakás a szentélye, ahol több mint harminc év kreatív ötletei köszönnek vissza: minden méretű és kialakítású babák, állatfigurák és más kézműves termékek. A kaposvári babakészítőnél még egy március 15-re készülő kokárda is egyedi: a szőke, két copfos kislány figura egyszerre használható a nemzeti napunkon kitűzőként, az év többi napján pedig hűtőmágnesként.

Már egészen fiatalon is nagyon babázós voltam, és ez az érzés kitartott a mai napig. Az ötvenes években voltam gyerek, és akkor bizony nem jutott senkinek a klasszikus értelemben vett baba. Édesanyám, aki szintén örökre gyerek maradt, minden tőle telhető anyagot megvásárolt nekem: fonalat, tűt, anyagokat a hímzéseimhez és a kötéseimhez

- emlékezett vissza a kezdetekre Török Emőke.

A babakészítő mindent magától, teljesen amatőr módon tanult meg. Tanárnak tanult és több mint negyven évig élt a hivatásának, miközben pedagógusi pálya mellett harminc éve kezdte el megvalósítani saját elképzeléseit textilből. Talán hivatásából kifolyólag volt meg benne a kezdetektől a perfekcionizmus, és erre törekedett a kézműves feladatai végzése közben is.

Sok más helyi kézműveshez hasonlóan Török Emőke is állatfigurákkal kezdte egykor a pályafutását. Repertoárjában így még ma is előfordul ezekből néhány. Aztán a babakészítés szinte észrevétlenül hivatássá vált. Eleinte elsősorban a gyerekeknek készítette a szeretett játékokat, de hamarosan egyre több embernek megtetszettek az "alkotásai", és szép lassan a hobbi eladássá nőtte ki magát.

Ekkor már nem volt megállás: miután megálmodta a babák minden egyes porcikáját a cipőktől kezdve, a hajukon át és a testalkatukig, megpróbálta azt megvalósítani. Internet híján mindent saját maga tervezett és készített el.

Hamarosan az újabb tapasztalatszerzés jegyben már egy versennyel egybekötött kiállításon találtam magam. Épp 1995-öt írtunk és Győrbe utaztam, ahol örökre megváltozott az életem. Itt találkoztam ugyanis a nemzetközi Global Doll Society (Baba Világszövetség-GDS) tagjaival, akik megkértek, hogy lépjek be a világszövetség sorába, amit én örömmel megtettem. A következő évben érkezett a meghívó tőlük, amiben szeretettel meghívtak az éves versenyre

- tette hozzá Török Emőke.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Annak ellenére, hogy akkoriban igen drágának bizonyult mind a nevezési díj, mind az utazás, mind a szállásköltség, a szakmai előrelépés reményében elfogadta a meghívást. A három napos megmérettetésen személyesen is részt kellett vennie, ahol a verseny végén az Oscar-díjhoz hasonló díjkiosztó ceremónián hirdették ki a győzteseket. Itt megfigyelte, hogy a versenytársai mivel készültek, megismerte a babakészítés aktuális "trendjeit", találkozott a kellékesekkel, akik parókákat, szemeket, festékeket és hasonló, hasznos holmikat árultak. A kaposvári babakészítő már elsőre kiszúrta, hogy az ő babái egészen mások, mint a nyugati alkotók termékei.

A japán babákhoz hasonlóan, ezek is nagyon eltértek a többi versenyző alkotásától. De talán pont ebben rejlett az igazi különlegességük.

Érdekel, mitől olyan különlegesek a Török Emőke áltl készített babák? Olvasd el a teljes cikket a HalloVidék oldalán!

Címlapképünk illusztráció

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40