Ha nem épülnének lakások, sírva is fakadhatna a magyar építőipar

Ha nem épülnének lakások, sírva is fakadhatna a magyar építőipar

2017. március 29. 14:31

A lakáspiac húzza az építőipart, a többi szegmens gyakorlatilag továbbra is vegetál. Legalábbis egy friss adatsor szerint míg a lakásépítések volumene 60 százalékkal emelkedett, addig az összes építőipari beruházás összértéke 22 százalékkal csökkent.

A lakáspiaci bumm húzza a magyar építőipart, a többi piaci szegmens erőteljes visszaesést mutat - derül ki az ibuild.info, az ELTINGA, illetve a Buildecon által készített EBI Építésaktivitási Jelentés legfrissebb adataiból. A kutatás megállapítja, 2016 2. félévében 58 százalékkal kevesebb projekt építése indult el, mint az előző év azonos időszakában. Viszont hasonlóan a tavalyi első félévhez, a projektek átlagos értéke lényegesen nagyobb, mint egy évvel korábban, de a megkezdett projektek összértéke folyó áron így is 22 százalékkal csökkent.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés

Mint azt a fenti táblázat is mutatja, növekedés - értékben - a lakásépítési projekteknél látható, ahol a mutató 60 százalékkal mutat többet. A 169 lakásépítési projekten belül összesen 4876 új építésű, társasházi lakás építése kezdődött meg. A nem-lakáscélú magasépítési és a mélyépítési részpiac összességében szintén csökkenést mutat. Ezen belül azonban öt nagy szegmens (irodák, kereskedelmi épületek, utak, hidak, egyéb mélyépítés) mutatója értékben pozitív volt 2016 1. és 2. félévében is.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés

A jelentés regionális bontás kiválóan mutatja a magyar piacra jellemző centralizációt; a mutató egyetlen régióban, Közép-Magyarországon nőtt 2016 2. félévében a megelőző év azonos időszakához képest. Az országosan kicsit több mint 470 milliárd forint összértékű projektek 46 százaléka indult el ebben a régióban, ahol amúgy 2016 első félévében is növekedés volt megfigyelhető. Hasonlóan az 1. félévhez, az összes projektet nézve Észak-Magyarországon a legnagyobb a visszaesés.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés

Észak-Magyarország mellett még két régióban, Nyugat- és Dél-Dunántúlon teljesül, hogy egyetlen részpiac sem mutat növekedést. A megkezdett lakásprojektek összértékét tekintve Közép-Magyarország mögött a Debrecen központú Észak-Alföld áll. Ugyanez a sorrend a nem-lakáscélú magasépítés esetében is, a megkezdett mélyépítési munkák összértékét tekintve pedig Dél-Alföld a legnagyobb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?