26 °C Budapest

A nyereségadó csökkentése nem megoldás: mit javasolnak a vállalkozások?

2016. november 19. 14:41

A munkáltatók a nyereségadó helyett inkább a járulékokat csökkentenék. Ez viszont túl nagy lyukat ütne a költségvetésbe a kormány szerint - írja a Magyar Nemzet.

A jelenlegi formájában a munkáltatók biztosan nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást - mondta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülése után Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára reményét fejezte ki, hogy a kedd reggelre tervezett újabb megbeszélésen sikerül egyezségre jutni a munkáltatói járulékok csökkentésének mértékében. Arra a felvetésre, hogy aznap már szavaz a parlament az egyes adótörvények módosításáról, azaz a változtatásokat nem tudják átvezetni, Dávid Ferenc azt mondta, ha lesz megállapodás, akkor legfeljebb néhány napot csúszik a zárószavazás, ez már csak technikai kérdés.

A munkáltatók tegnap azt vetették fel, hogy a - csütörtökön váratlanul bejelentett - társaságiadó-csökkentés helyett (ami egységesen 9 százalékos kulcsot vezetne be) inkább a munkáltatói járulékterheket mérsékeljék 4 százaléknál nagyobb mértékben, méghozzá 6 százalékkal.

Ezzel az "átkonvertálással" ugyanis már el tudják fogadni azt a kormányzati oldalról kőbe vésett adatot, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal emelkedjen (2018-ban pedig 8 és 12 százalékkal). A gond csak az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tegnapi megbeszélésen azt mondta, hogy mivel 1 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentés nettó 90 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent, a munkáltatói javaslat 180 milliárdos mínuszt jelentene a társadalombiztosítás kasszájában, amire a kormány nem lát lehetőséget.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?