-3 °C Budapest
A nyereségadó csökkentése nem megoldás: mit javasolnak a vállalkozások?

A nyereségadó csökkentése nem megoldás: mit javasolnak a vállalkozások?

2016. november 19. 14:41

A munkáltatók a nyereségadó helyett inkább a járulékokat csökkentenék. Ez viszont túl nagy lyukat ütne a költségvetésbe a kormány szerint - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenlegi formájában a munkáltatók biztosan nem írják alá a jövő évi bérekről és járulékokról szóló megállapodást - mondta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülése után Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára reményét fejezte ki, hogy a kedd reggelre tervezett újabb megbeszélésen sikerül egyezségre jutni a munkáltatói járulékok csökkentésének mértékében. Arra a felvetésre, hogy aznap már szavaz a parlament az egyes adótörvények módosításáról, azaz a változtatásokat nem tudják átvezetni, Dávid Ferenc azt mondta, ha lesz megállapodás, akkor legfeljebb néhány napot csúszik a zárószavazás, ez már csak technikai kérdés.

A munkáltatók tegnap azt vetették fel, hogy a - csütörtökön váratlanul bejelentett - társaságiadó-csökkentés helyett (ami egységesen 9 százalékos kulcsot vezetne be) inkább a munkáltatói járulékterheket mérsékeljék 4 százaléknál nagyobb mértékben, méghozzá 6 százalékkal.

Ezzel az "átkonvertálással" ugyanis már el tudják fogadni azt a kormányzati oldalról kőbe vésett adatot, hogy jövőre a minimálbér 15, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal emelkedjen (2018-ban pedig 8 és 12 százalékkal). A gond csak az, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tegnapi megbeszélésen azt mondta, hogy mivel 1 százalékpontos munkáltatói járulékcsökkentés nettó 90 milliárd forint költségvetési bevételkiesést jelent, a munkáltatói javaslat 180 milliárdos mínuszt jelentene a társadalombiztosítás kasszájában, amire a kormány nem lát lehetőséget.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20