Három átörökített cégből kettő megbukik

Pénzcentrum
2010. február 4. 13:32

A gazdasági válságra a felmérések szerint a családi vállalkozások voltak a legkevésbé érzékenyek, őket azonban egészen más veszély fenyegeti.

A közép- és kelet-európai vállalkozások fordulóponthoz, sőt generációváltáshoz érkeztek, hiszen a húsz évvel ezelőtt alakult, mára naggyá nőtt cégek életében az öregedés miatt egyre aktuálisabb kérdéssé válik az utódlás kérdése. Csakhogy az Unió felmérése szerint a staféta átadását minden három családi vállalkozásból csak egy vészeli át zökkenőmentesen.

A családi vállalkozásokat sajátos gondolkodásmódjuk segíti abban, hogy zökkenőmentesen vegyék a mostanihoz hasonló válsághelyzeteket. A cég dolgozói maguknak érzik a vállalatot: közösségként gondolkodnak, így inkább mindannyian feláldozzák magukat a nehézségek leküzdésében, minthogy például egyes dolgozók kirúgásával reagáljanak a válságra. A családi vállalkozások jellemzően generációs időtávban - legalább húsz évben - gondolkodnak, szemben a nagyvállalatokkal, melyek egy szépen festő negyedéves jelentésért hajlamosak beáldozni hosszú távú céljaikat - hangoztatta a Felelős Családi Vállalkozások Egyesületének (FBN-H) mai sajtótájékoztatóján Dr. Rudas László elnök. Ez a gondolkodásmód a jövőben hatalmas előnyhöz juttathatja a társaságokat.

A családi vállalkozások a globális GDP 45-65 százalékáért felelősek egy, az Economic Intelligence Unit által készített felmérés szerint. Ugyanakkor az öröklés egyik generációról a másikra korántsem megy zökkenőmentesen, a kelet-közép-európai régió cégeinek pedig gyakorlatilag semmi gyakorlata nincs ebben. Ehhez a kérdéskörhöz szeretne segítséget nyújtani a novemberben alakult FBN-H.

A családi vállalkozások megítélésére jellemző, hogy nyugat-európai országokban hosszú évtizedekre visszanyúló múltja van az öröklési problémák felismerésének és kezelésének. Hollandiában a családi cégek vezetői 55. éves korukban ajánlásokkal teletűzdelt "transzfer-csomagot" kapnak a kormánytól, más országokban a kormány küld ki a céghez örökítési tanácsadót. A kelet-európai régióban ugyanakkor még nincs ennek kialakult hagyománya. Az egyesület azt a feladatot vállalta magára, hogy az e körhöz tartozó vállalkozások kulcsszereplőit összegyűjti, s a témában felgyülemlett szakmai és közösségi évtizedes tapasztalatot megosztja - mondta Dr. Gelléri Péter, az egyesület szakmai tanácsadója.

Az egyesület tagjai jellemzően legalább 50 főt tömörítő hazai tulajdonú vállalkozások, minimum több tízmilliós éves adóbefizetéssel. Közéjük tartozik Magyarországról többek között a Zwack, a Petrányi és a Kürt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az idei évet az FBN-H egy zártkörű konferenciával indítja február 25-én, ahol a hasonló problémákkal küzdő cégek képviselői ismerkedhetnek meg a hazai és nemzetközi tapasztalatokkal. De az egyesület tagjai nagyjából hat hetes időközönként találkozhatnak eszmecsere céljából, a problémák megismerését egymás cégeinek meglátogatásával is megtámogatnák. Ezen felül a Gutmann Bank támogatásával egy felmérést is készítenének az érintett cégek körében a problémák felismerésére és oktatási koncepciót is előkészítenek.

Fontos kérdés az öröklésben a procedúra jogi-pénzügyi lebonyolítása. Jelenleg ugyanis az uniós ajánlások nincsenek beemelve a magyar jogrendszerbe: az örökítés hagyományos nyugat-európai módjaira, mint a magánalapítvány, illetve -trust egyáltalán nincs is jogi lehetőség. A joghézag miatt ma egyszerűbb egy vállalatot egyszerűbb eladni és a pénzt örökíteni, mint magát a vállalkozást. Ennek az anomáliának eltörlését is célul tűzte ki az egyesület.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm