21 °C Budapest

Három átörökített cégből kettő megbukik

Pénzcentrum
2010. február 4. 13:32

A gazdasági válságra a felmérések szerint a családi vállalkozások voltak a legkevésbé érzékenyek, őket azonban egészen más veszély fenyegeti.

A közép- és kelet-európai vállalkozások fordulóponthoz, sőt generációváltáshoz érkeztek, hiszen a húsz évvel ezelőtt alakult, mára naggyá nőtt cégek életében az öregedés miatt egyre aktuálisabb kérdéssé válik az utódlás kérdése. Csakhogy az Unió felmérése szerint a staféta átadását minden három családi vállalkozásból csak egy vészeli át zökkenőmentesen.

A családi vállalkozásokat sajátos gondolkodásmódjuk segíti abban, hogy zökkenőmentesen vegyék a mostanihoz hasonló válsághelyzeteket. A cég dolgozói maguknak érzik a vállalatot: közösségként gondolkodnak, így inkább mindannyian feláldozzák magukat a nehézségek leküzdésében, minthogy például egyes dolgozók kirúgásával reagáljanak a válságra. A családi vállalkozások jellemzően generációs időtávban - legalább húsz évben - gondolkodnak, szemben a nagyvállalatokkal, melyek egy szépen festő negyedéves jelentésért hajlamosak beáldozni hosszú távú céljaikat - hangoztatta a Felelős Családi Vállalkozások Egyesületének (FBN-H) mai sajtótájékoztatóján Dr. Rudas László elnök. Ez a gondolkodásmód a jövőben hatalmas előnyhöz juttathatja a társaságokat.

A családi vállalkozások a globális GDP 45-65 százalékáért felelősek egy, az Economic Intelligence Unit által készített felmérés szerint. Ugyanakkor az öröklés egyik generációról a másikra korántsem megy zökkenőmentesen, a kelet-közép-európai régió cégeinek pedig gyakorlatilag semmi gyakorlata nincs ebben. Ehhez a kérdéskörhöz szeretne segítséget nyújtani a novemberben alakult FBN-H.

A családi vállalkozások megítélésére jellemző, hogy nyugat-európai országokban hosszú évtizedekre visszanyúló múltja van az öröklési problémák felismerésének és kezelésének. Hollandiában a családi cégek vezetői 55. éves korukban ajánlásokkal teletűzdelt "transzfer-csomagot" kapnak a kormánytól, más országokban a kormány küld ki a céghez örökítési tanácsadót. A kelet-európai régióban ugyanakkor még nincs ennek kialakult hagyománya. Az egyesület azt a feladatot vállalta magára, hogy az e körhöz tartozó vállalkozások kulcsszereplőit összegyűjti, s a témában felgyülemlett szakmai és közösségi évtizedes tapasztalatot megosztja - mondta Dr. Gelléri Péter, az egyesület szakmai tanácsadója.

Az egyesület tagjai jellemzően legalább 50 főt tömörítő hazai tulajdonú vállalkozások, minimum több tízmilliós éves adóbefizetéssel. Közéjük tartozik Magyarországról többek között a Zwack, a Petrányi és a Kürt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei évet az FBN-H egy zártkörű konferenciával indítja február 25-én, ahol a hasonló problémákkal küzdő cégek képviselői ismerkedhetnek meg a hazai és nemzetközi tapasztalatokkal. De az egyesület tagjai nagyjából hat hetes időközönként találkozhatnak eszmecsere céljából, a problémák megismerését egymás cégeinek meglátogatásával is megtámogatnák. Ezen felül a Gutmann Bank támogatásával egy felmérést is készítenének az érintett cégek körében a problémák felismerésére és oktatási koncepciót is előkészítenek.

Fontos kérdés az öröklésben a procedúra jogi-pénzügyi lebonyolítása. Jelenleg ugyanis az uniós ajánlások nincsenek beemelve a magyar jogrendszerbe: az örökítés hagyományos nyugat-európai módjaira, mint a magánalapítvány, illetve -trust egyáltalán nincs is jogi lehetőség. A joghézag miatt ma egyszerűbb egy vállalatot egyszerűbb eladni és a pénzt örökíteni, mint magát a vállalkozást. Ennek az anomáliának eltörlését is célul tűzte ki az egyesület.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?