8 °C Budapest

Start Tőkegarancia: 40 %-os elutasítási arány a kezességek odaítélésekor

2009. július 14. 15:32

A beérkező pályázati kezességigények száma közel 30 %-kal megemelkedett, ugyanakkor a kockázatok növekedésével együtt jelentősen megnőtt az elutasított igénylések száma is - számolt be a START Tőkegarancia Zrt. Az okok nagy része természetesen a válságra vezethető vissza.

Általános tapasztalat, hogy a válság jelentősen szűkítette a hazai vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. Sokan közülük likviditási problémákkal szembesültek, így felértékelődött a fedezet lekötése nélküli finanszírozási lehetőségek jelentősége, és a korábban az EU-s támogatásokkal kapcsolatban lekötött biztosítékok felszabadításának lehetősége, fedezet nélkül igénybe vehető garanciatermékekkel történő helyettesítése.

"Az utóbbi a START tevékenységének igazi terepe, és valljuk, hogy érdemes például a pályázathoz lekötött ingatlant a társaság kezességvállalására cserélni. Ezt követően ugyanis az immár tehermentes ingatlan felhasználható hitelbiztosítékként, amely lehetővé teszi az esetlegesen felmerülő likviditási problémák áthidalását" - mondta Zoltán Csaba, a START Zrt. vezérigazgatója.

Az idei évben a START Zrt. a kockázatok jelentős növekedésével szembesült, amelynek következtében a tavalyi év 25% körüli elutasítási arányával szemben az első félévben a döntések több mint 40%-a volt negatív. A sikertelen garanciaigénylések tipikusan az alábbi okok valamelyikére vezethetők vissza.

Likviditási problémák

Számos vállalkozás az elnyert EU-s forrást szeretné közvetlenül likviditási problémáinak leküzdésére felhasználni, amelyre a támogatás összegének 40 %-át elérő előleg igénybevétele ad lehetőséget. Amennyiben azonban a START Zrt. bírálata során nyilvánvalóvá válik, hogy a szűkös likviditással rendelkező kedvezményezett az előleget nem a támogatott projekt megvalósítására, hanem elsősorban a likviditási nehézségeinek áthidalására veszi igénybe, úgy a START kénytelen az igénylést elutasítani.

Ez esetben ugyanis nincs biztosíték arra, hogy az előleg felvételét követő hat hónapon belül lesz további forrás a beruházás megkezdésére és időközi elszámolás benyújtására, mely egyúttal az előleg igénybevételének feltétele is. Ha elmarad az időközi elszámolás, akkor az előleget vissza kell fizetni, amelyre a kedvezményezett pontosan a likviditási problémák miatt nem feltétlenül lesz képes.

Szintén elutasítás a vége annak is, ha ugyan az előleget a támogatott beruházás megvalósítására szeretné az ügyfél felhasználni, azonban a beruházás befejezésére még nem áll rendelkezésre a teljes forrás, például a kedvezményezett még nem rendelkezik a szükséges beruházási hitellel. A mostani nehéz finanszírozási környezetben aláírt hitelszerződés nélkül nem biztosítható a teljes forrás későbbi rendelkezésre állása, és ezért azt sem lehet tudni, hogy megfelelően befejeződik-e a beruházás. Amennyiben a beruházás félbe marad, akkor az addig lehívott támogatási összegeket is vissza kell fizetni, amely a félbehagyott beruházásra lekötött forrás mellett rendkívüli terhet jelenthet az adott vállalkozás számára és komoly fizetőképességi problémához vezethet.

A válság másik következménye, hogy a rövid lejáratú hitelekkel rendelkező vállalkozások számára nehézséget jelenthet a hitelkeretek megújítása. A közeljövőben lejáró hitelkeretek megújítása a fedezettel nem rendelkező START Zrt. kockázatát is jelentősen növeli, ezért - bár alapesetben az igénylést nem utasítják el -, a jóváhagyás feltételeként a hitelkeretek megújítását írják elő, szerződéskötésre csak ezt követően kerülhet sor.

Előfordul, hogy olyan vállalkozások nyújtanak be igénylést pályázati kezességvállalásra, amelyekkel szemben kezességvállalást kizáró ok áll fenn. A leggyakoribb kizáró ok, hogy a jelenlegi tulajdonos, vagy a társaság vezető tisztségviselője olyan társaság tulajdonosa, vagy vezető tisztségviselője volt, amely ellen az igénylés benyújtását megelőző öt évben felszámolási eljárást indítottak. Hasonló esetek elkerüléséhez a START Zrt. egy garanciaképesség kalkulátort helyezett el a honlapján, amelynek a segítségével előzetesen leellenőrizhető, hogy a fennállnak-e kizáró okok adott vállalkozásnál.

Folyamatosan visszatérő probléma az olyan projektcégek esete, amelyek csak a támogatott beruházás megvalósítására jöttek létre. Ezek a társaságok jellemző módon alapvetően hitelfelvétellel tervezik megvalósítani a projektet, minimális saját tőke mellett. A magas hitelarány önmagában is elutasítási ok lehet, azonban előfordul, hogy a társaság nem rendelkezik a szükséges hitelszerződéssel sem, így az előleg lehívásához vállalt kezesség komoly finanszírozási kockázattal is társul.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legfőbb ok, a felszámolás

A kezességvállalás elutasításának leggyakoribb oka, hogy a társaság pénzügyi kockázata a START Zrt. által vállalható szintnél magasabb.

Ehhez tudni kell, hogy a támogatások visszakövetelésére leggyakrabban a kedvezményezett társaság felszámolása miatt kerül sor, várhatóan a START Zrt. kezességvállalását is a felszámolások miatt fogják legtöbbször igénybe venni. Fedezet nélküli kezesként a START Zrt. egy esetleges felszámolás során csak minimális megtérülést képes elérni, így a kezességvállalás szempontjából a legnagyobb kockázat az ügyfél felszámolásának kockázata a kezességvállalás futamideje alatt.

A felszámolás esélye a magas pénzügyi kockázattal jellemezhető vállalkozásoknál a legnagyobb. Nyilvánvalóan a válság hatására visszaeső megrendelések, a csökkenő eredményesség vagy a finanszírozási nehézségek a korábban még megfelelő pénzügyi kockázatú vállalkozások kockázatát is az elfogadhatónál magasabb szintre emelhetik, így ebből is következik az elutasítások magasabb száma.

Végezetül az elutasítások egy kisebb része abból adódik, hogy a kedvezményezett a támogatási szerződésben olyan kötelezettségeket vállal, amelyek teljesítése reálisan nem várható, így ilyen helyzetben a Start az igénylést kénytelen elutasítani. A válság hatása ebben a körben is megjelenik, mivel a gazdaságfejlesztési célú támogatások esetében a kedvezményezetteknek általában az árbevételre, illetve a létszámra vonatkozó kötelezettségvállalásokat kell tenniük. A megrendelések csökkenése egyes iparágakban olyan mértékű is lehet, hogy az árbevételre vonatkozó vállalások már nem teljesíthetők reálisan, továbbá a létszám fenntartása is veszélybe kerülhet, mert az a vállalkozás veszteségének túlzott mértékűvé növekedésével járna együtt.

Összességében az idei évben a válság hatására megnövekvő ügyfélkockázatok kényszerűen növelték a START Zrt. elutasítási arányát, amelyre azonban annak érdekében van szükség, hogy a jövőben is legyen lehetőség a hazai kis- és középvállalkozások számára elérhető kedvező feltételű pénzügyi szolgáltatások nyújtására. A START Zrt. tevékenységének pénzügyi forrását ugyanis a csaknem 6 milliárd forint összegű, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kezelésében álló Start Garancia Alap biztosítja.

A társaság működésének kettős célja a minél több hazai kis- és középvállalkozás segítése a fedezet nélkül igénybe vehető kezességvállalásokkal, másrészt a Start Garancia Alap értékének megőrzése, amely a hosszú távú működés záloga. Ez utóbbi célból a START Zrt. igyekszik minimalizálni a kezességvállalások kockázatát, amelyet az igénylések kockázati értékelésével és a túlzottan magas kockázatot jelentő igénylések kiszűrésével tud megtenni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm