14 °C Budapest

Torkos Csütörtök: idén nem vágnak át!

2009. február 25. 05:55

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében február 26-án ismét megrendezésre kerül a Torkos Csütörtök. Az akcióban idén 1294 étterem vesz részt, de van olyan hely, ahol szombaton is torkoskodhatunk! Idén tilos lesz külön erre az alkalomra gyártott étlappal fogadni a vendégeket, de a legjobb éttermek vezetői szerint ez amúgy sem kifizetődő.

A Torkos Csütörtök sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2006 óta megduplázódott a csatlakozó éttermek száma. Az idén részt vevő vendéglátóhelyek jelentős része már korábban is csatlakozott az akcióhoz, több mint egyharmaduk mindhárom évben kínált kedvezményeket. Tavaly a Magyar Turizmus Zrt. becslése szerint összességében mintegy 180 ezer vendég "torkoskodott".


A vendégek jelentős része szintén visszatérő. A felmérések szerint a legtöbben kimondottan elégedettek voltak az vendéglátókkal: 2008-ban 92 százalékuk jelezte, hogy szeretne visszatérni az étterembe egy-két hónapon belül, és 98 százalék ajánlaná az éttermet barátainak.

Miért pont most?
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a Hamvazó Szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnék a szervezők ráirányítani a figyelmet a hagyományok tárházára. Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

2009-ben Torkos Csütörtök napján, azaz február 26-án a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak.


Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve a szervezők szigorították a csatlakozás feltételeit is - ennek fényében különösen jelentős a csatlakozók számának növekedése.

A csatlakozás feltétele volt, hogy a vendéglők egész nap 50 százalékos kedvezményt biztosítsanak, és az ármérséklésnek az italfogyasztásra is érvényesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a külön erre az alkalomra szűkített menüsorral nem lehetett részt venni a csütörtöki torkoskodásban.

Öngólt lő, aki külön étlapot gyárt

Az évek óta a ranglisták élmezőnyébe tartozó budai Alabárdos étterem üzletvezetője, Juhász Béla a Pénzcentrumnak elmondta: 3-4 hete fogytak el az asztalok csütörtökre. Ilyenkor olyan vendégek is náluk vacsoráznak, akik máskor nem mennének el, de az üzletvezető szerint az akció mindenképp jó reklámfogás: aki egyszer belekóstol az ízekbe, az jó eséllyel visszatér hozzájuk.

Fábián Péter, a budapesti Nosztalgia étterem üzletvezetője úgy véli, a program annyira népszerű, hogy évente többször is érdemes hasonló akciókat rendezni. A belváros egyik legelegánsabb étterme csütörtökre már egy hónapja megtelt, de legközelebb szombaton várják kedvezménnyel a vendégeket -ekkorra még szabad asztaluk is van.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó étteremvezetők egyetértettek abban, hogy nem érdemes külön, csak erre a napra szóló menüsort készíteni. Hiszen -ahogy Juhász Béla fogalmazott- aki külön étlapot készít az öngólt lő. Ilyenkor ugyanis az a lényeg, hogy a vendég az étterem teljes kínálatából választhasson, és mindent megkóstolhasson.

Vidéken még lehet hely

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az általunk megkérdezett fővárosi éttermekkel szemben vidéken -Sopronban, Miskolcon és Szegeden- találhatunk még szabad asztalokat, igaz, inkább csak 2 főre, és főleg a déli órákban, vagy az este 21 és 23 óra közti időszakra.

Ugyanakkor idén a vendéglőkön kívül számos más vállalkozás és szervezet is támogatja az akciót, köztük a Magyar Bormarketing Kht, a Tourinform hálózat, a Magyar Borok Háza, a Magyar Pálinka Háza és számos szakmai szövetség. Sőt, 2009-ben az exkluzív fagylaltkülönlegességeket gyártó Häagen-Dazs cég is a kedvezményt biztosítók körében található.

A felhíváshoz a MÁV-START Zrt. is csatlakozott. egész nap 50 százalékos kedvezményt ad az Utasellátó étkezőkocsikon az 'a la carte' étlap alapján választott meleg étel és a hozzá fogyasztott ital együttes árából.

Folytatódnak a szójátékok

A magyar leleményességet bizonyítja az is, hogy egyre több kapcsolódó program követi a Magyar Turizmus Zrt. akcióját: február 27-i Mozgós Pénteken fitnesz- és konditermek, wellness központok, uszodák, sportlétesítmények biztosítanak a napi belépő árából 50 százalék kedvezményt- és nem csak az előző napon torkoskodó vendégeknek.

A Nyíregyházi Önkormányzat pedig meghirdette a Gondos Csütörtök fantázianevű akciót: arra kérik a torkoskodókat, hogy február 26- án a számlán megspórolt összeg felét ajánlják fel a nehéz körülmények között élőknek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem