Faktoring piac Magyarországon: mi volt 2007-ben?

Pénzcentrum
2008. július 11. 11:03

Az MKB Bank legújabb elemzésében a magyarországi faktoring piac 2007. évi alakulásáról ad átfogó képet.

A gazdasági környezet 2007-ben a korábbi várakozásokhoz képest kedvezőtlenebbül alakult. A számottevő belső politikai és a tartósabb nemzetközi pénzpiaci bizonytalanság, a növekvő vállalati kockázatok a magyar faktoring piacon is éreztették hatásukat, mely egyrészt a piac lassulásában, másrészt a futamidők növekedésében nyilvánult meg. A hazai faktoring piac a kedvezőtlen környezetben a tavalyi évet mindössze 6 %-os forgalomnövekedéssel zárta.

Mindezek mellett a tevékenység továbbra is komoly fejlődési potenciállal bír, hiszen a faktoring forgalom Magyarországon a GDP körülbelül 3 %-a, míg Nyugat-Európában ez az arány 15-20 % között mozog.


A faktoring piacon a verseny éleződésének egyértelmű jelei az új termékkonstrukciók megjelenése, a növekvő kockázatvállalás és a csökkenő marzsok.

A hagyományos faktoring tevékenység mellett erősödik a követelésmenedzsment szerepe is, hiszen a vállalkozások egyre gyakrabban szembesülnek partnereik likviditási helyzetének romlásával és kénytelenek azokat a pénzügyi megoldásokat előtérbe helyezni, amelyek a leghatékonyabb megoldást nyújthatják az ilyen helyzetek elkerülésére.

Mindezek mellett egyre több piaci szereplő kínál az ügyfelek számára kényelmet, gyorsaságot és egyszerű ügyintézést biztosító e-faktoring szolgáltatást, hiszen a verseny erősödése a piac szereplőit az ügyfelek egyre magasabb minőségű kiszolgálására készteti.

A nemzetközi faktoring részaránya Közép-Kelet-Európában Magyarországon az egyik legalacsonyabb. Ezért 2008-ban nem véletlenül tervezi több piaci szereplő is, hogy az exportfaktorálás terén erősíti szerepét, jelentős fejlődést várva ezen a területen is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2008-ban az egyik legnagyobb kihívást a faktorcégek számára a szabályozási környezet megváltozása jelentheti, hiszen a tevékenység január 1-jétől részben áfaköteles lett és az új jogszabály értelmezése elég sok bizonytalanságra ad még okot.

Az MKB Bank, 2007-ben is stabilan őrizte piacvezető pozícióját, 29,7%-os forgalom-részesedéssel. 2007-ben a faktoring piacon nem történt jelentős átrendeződés, a banki hátterű faktorcégek piaci részesedése csökkent, a nem banki hátterűeké pedig nőtt.


Az MKB Bank természetesen a jövőben is igyekszik az ügyfelek finanszírozási igényeihez még rugalmasabban alkalmazkodni azzal, hogy szolgáltatásának minőségének folyamatos javításán túl speciális finanszírozási formákat is kínál, mint például a belföldi és a nemzetközi követelésmenedzsment, az egészségügyi, önkormányzati és állami követelések vásárlása, valamint az európai uniós mezőgazdasági és más támogatások előfinanszírozása.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20