12 °C Budapest

Ha Túró Rudi, akkor Pöttyös? - mi lesz az új meglepetés?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:55

Szinte nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek a Pöttyös szóra ne a Túró Rudira asszociálna első körben. A piaci helyzetről, az értékesítésről, a tulajdonosi struktúráról illetve az exportálásról kérdeztük Sipos Juditot, a Friesland Hungária Zrt. Pöttyös üzletágának igazgatóját.

Pénzcentrum: A tejalapú édességek körében milyen pozíciót foglal el a Pöttyös Túró Rudi? Mekkora a Pöttyös piaci részesedése?

Sipos Judit:
A szeletes hűtött tejdesszert kategóriában 51%-os, domináns értékbeli piacrésszel vezet a Pöttyös.

Pénzcentrum: Mekkora részesedéssel rendelkezik a Pöttyös a különböző márkájú Túró Rudi jellegű termékek között?

Sipos Judit: Ezen belül a Túró Rudi szegmensben értékben 74%-al abszolút piacvezető.

Rövid Ruditörténelem
A Túró Rudival először az ötvenes évek során találkozhattunk hazánkban, ekkor még a gyártásával a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat foglalkozott. 1999-ben történt meg a formaváltás, új kabátot kapott a Túró Rudi. Az ezredfordulót követően folyamatos újításokkal lép elő a Pöttyös. Először az ízesített, majd az Óriás jelent meg, 2003 óta pedig a tejbevonatos Túró Rudit fogyaszthatjuk.

Pénzcentrum: Mennyire jelent konkurenciát a többi tejipari gyártó Túró Rudi jellegű terméke?

Sipos Judit:
Jelenleg a piacon harmincas nagyságrendben kaphatóak hasonló jellegű termékek ezek azonban együttesen sem képesek még csak megközelíteni sem a Pöttyös piaci pozícióit. Nem félünk sem a konkurenciától, sem attól, ha meg kell méretni a versenyben a termékeinket. A versenyhelyzetet sokkal inkább inspirálónak találjuk, ezért annak bármikor állunk elébe!

Pénzcentrum: Mit kell tudni a Pöttyös tulajdonosi szerkezetéről?

Sipos Judit: A tulajdonosi szerkezetnél sokkal fontosabbnak véljük, hogy a Pöttyös jellegzetesen és hagyományosan magyar termék. Magyar élelmiszeripai mérnökök termékfejlesztésének eredménye. Sikereit a Szabolcsiak több évtizedes kitartásának, kiváló minőségű hazai alapanyagainak és azoknak a munkatársainknak köszönheti, akik a tradíciókat évtizedeken keresztül megőrizve, a hagyományokat gyakran generációkon átörökítve dolgoznak a termék folyamatos fejlesztésén. Ezt pedig még a Pöttyös holland tulajdonosai is elismerik, és rendkívül nagyra becsülik.

Pénzcentrum: Van-e olyan kor-, vagy társadalmi csoport, amelyre kiemelten jellemző a Pöttyös termékeinek fogyasztása?

Sipos Judit: Nincs, a Pöttyös olyan termék, amit az unokáktól a nagyszülőkig mindenki ismer, kedvel és fogyaszt.

Pénzcentrum: A közelmúltbeli termékinnovációk (Túró Rudi jégkrém, bonbon) mellett milyen újításokkal kívánnak megjelenni a piacon?

Sipos Judit: Természetesen folyamatosan dolgozunk különféle fejlesztéseken, a Túró Bonbon és a Pöttyös jégkrém egyaránt rendívül "friss újszülöttünk". Most egyik legfontosabb feladatunk, hogy figyeljük a két új termékek piaci szereplését, ezekkel kapcsolatban a vásárlók visszajelzéseit, és mindezeket figyelembe vegyük a soron következő fejlesztések során. Új ötleteink mindig vannak, különféle fejlesztéseken pedig folyamatosan dolgozunk, így soron következő meglepetésünk is készülőben van már. Hogy legközelebb mivel lepjük meg a vásárlókat, az egyelőre legyen titok, hiszen nem szeretnénk a meglepetést elrontani.

Pénzcentrum: Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy nem tervezik-e a gyártási technológiát külföldre is vinni, egyfajta exportcikké tenni a Túró Rudit? Megjelenik-e maga a Pöttyös Rudi a külpiacokon is, tehát exportálja-e a vállalat ezt a terméket?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Sipos Judit: A Pöttyös Túró Rudi már ma is exportcikk, Romániában és a Szlovák piacon egyaránt elérhető a termék Dots márkanéven. Emellett elemzéseink azt bizonyítják, hogy Dél- és Nyugat-Európa bizonyos részei is alkalmasak lehetnek a kedvező fogadtatásra. A külföldi terjeszkedés természetesen igen komoly marketing és tőkebefektetést igényel. Jelen pillanatban elsődleges prioritást a hazai piac élvez.

Pénzcentrum: Mennyi Túró Rudi fogy el évente?

Sipos Judit: Milliós nagyságrendű.

Pénzcentrum: Tapasztalható valamiféle szezonalitás a Pöttyös termékeinek fogyasztásában?

Sipos Judit: Örömmel mondhatjuk, hogy nem, egyedül talán csak a karácsonyi bejglik képesek arra, hogy alig észrevehetően mérsékeljék a fogyasztók Túró Rudi evő kedvét.

Pénzcentrum: Milyen a Pöttyös gazdasági teljesítménye? Mekkora az éves árbevétel, illetve árbevétel-arányos nyereség? Mekkora a Pöttyös piaci értéke?

Sipos Judit: Az erre vonatkozó adatokat természetesen üzleti titokként kezeljük.

Pénzcentrum: Minden évben igazi slágernek számít a Szigeten a Túró Rudi automata, valamint az ügyességi játékok? Az idén is számíthatnak a kikapcsolódni vágyók a Pöttyösre? Várható valami újdonság?

Sipos Judit:
Minden évben azon dolgozunk, hogy újnál újabb, izgalmasabb és látványosabb aktivitásokkal lepjük meg a Szigetelőket. Ez eddig még mindig sikerült, természetesen az idén sem szeretnénk a Szigetelőknek csalódást okozni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06