22 °C Budapest

Ha Túró Rudi, akkor Pöttyös? - mi lesz az új meglepetés?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:55

Szinte nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek a Pöttyös szóra ne a Túró Rudira asszociálna első körben. A piaci helyzetről, az értékesítésről, a tulajdonosi struktúráról illetve az exportálásról kérdeztük Sipos Juditot, a Friesland Hungária Zrt. Pöttyös üzletágának igazgatóját.

Pénzcentrum: A tejalapú édességek körében milyen pozíciót foglal el a Pöttyös Túró Rudi? Mekkora a Pöttyös piaci részesedése?

Sipos Judit:
A szeletes hűtött tejdesszert kategóriában 51%-os, domináns értékbeli piacrésszel vezet a Pöttyös.

Pénzcentrum: Mekkora részesedéssel rendelkezik a Pöttyös a különböző márkájú Túró Rudi jellegű termékek között?

Sipos Judit: Ezen belül a Túró Rudi szegmensben értékben 74%-al abszolút piacvezető.

Rövid Ruditörténelem
A Túró Rudival először az ötvenes évek során találkozhattunk hazánkban, ekkor még a gyártásával a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat foglalkozott. 1999-ben történt meg a formaváltás, új kabátot kapott a Túró Rudi. Az ezredfordulót követően folyamatos újításokkal lép elő a Pöttyös. Először az ízesített, majd az Óriás jelent meg, 2003 óta pedig a tejbevonatos Túró Rudit fogyaszthatjuk.

Pénzcentrum: Mennyire jelent konkurenciát a többi tejipari gyártó Túró Rudi jellegű terméke?

Sipos Judit:
Jelenleg a piacon harmincas nagyságrendben kaphatóak hasonló jellegű termékek ezek azonban együttesen sem képesek még csak megközelíteni sem a Pöttyös piaci pozícióit. Nem félünk sem a konkurenciától, sem attól, ha meg kell méretni a versenyben a termékeinket. A versenyhelyzetet sokkal inkább inspirálónak találjuk, ezért annak bármikor állunk elébe!

Pénzcentrum: Mit kell tudni a Pöttyös tulajdonosi szerkezetéről?

Sipos Judit: A tulajdonosi szerkezetnél sokkal fontosabbnak véljük, hogy a Pöttyös jellegzetesen és hagyományosan magyar termék. Magyar élelmiszeripai mérnökök termékfejlesztésének eredménye. Sikereit a Szabolcsiak több évtizedes kitartásának, kiváló minőségű hazai alapanyagainak és azoknak a munkatársainknak köszönheti, akik a tradíciókat évtizedeken keresztül megőrizve, a hagyományokat gyakran generációkon átörökítve dolgoznak a termék folyamatos fejlesztésén. Ezt pedig még a Pöttyös holland tulajdonosai is elismerik, és rendkívül nagyra becsülik.

Pénzcentrum: Van-e olyan kor-, vagy társadalmi csoport, amelyre kiemelten jellemző a Pöttyös termékeinek fogyasztása?

Sipos Judit: Nincs, a Pöttyös olyan termék, amit az unokáktól a nagyszülőkig mindenki ismer, kedvel és fogyaszt.

Pénzcentrum: A közelmúltbeli termékinnovációk (Túró Rudi jégkrém, bonbon) mellett milyen újításokkal kívánnak megjelenni a piacon?

Sipos Judit: Természetesen folyamatosan dolgozunk különféle fejlesztéseken, a Túró Bonbon és a Pöttyös jégkrém egyaránt rendívül "friss újszülöttünk". Most egyik legfontosabb feladatunk, hogy figyeljük a két új termékek piaci szereplését, ezekkel kapcsolatban a vásárlók visszajelzéseit, és mindezeket figyelembe vegyük a soron következő fejlesztések során. Új ötleteink mindig vannak, különféle fejlesztéseken pedig folyamatosan dolgozunk, így soron következő meglepetésünk is készülőben van már. Hogy legközelebb mivel lepjük meg a vásárlókat, az egyelőre legyen titok, hiszen nem szeretnénk a meglepetést elrontani.

Pénzcentrum: Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy nem tervezik-e a gyártási technológiát külföldre is vinni, egyfajta exportcikké tenni a Túró Rudit? Megjelenik-e maga a Pöttyös Rudi a külpiacokon is, tehát exportálja-e a vállalat ezt a terméket?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sipos Judit: A Pöttyös Túró Rudi már ma is exportcikk, Romániában és a Szlovák piacon egyaránt elérhető a termék Dots márkanéven. Emellett elemzéseink azt bizonyítják, hogy Dél- és Nyugat-Európa bizonyos részei is alkalmasak lehetnek a kedvező fogadtatásra. A külföldi terjeszkedés természetesen igen komoly marketing és tőkebefektetést igényel. Jelen pillanatban elsődleges prioritást a hazai piac élvez.

Pénzcentrum: Mennyi Túró Rudi fogy el évente?

Sipos Judit: Milliós nagyságrendű.

Pénzcentrum: Tapasztalható valamiféle szezonalitás a Pöttyös termékeinek fogyasztásában?

Sipos Judit: Örömmel mondhatjuk, hogy nem, egyedül talán csak a karácsonyi bejglik képesek arra, hogy alig észrevehetően mérsékeljék a fogyasztók Túró Rudi evő kedvét.

Pénzcentrum: Milyen a Pöttyös gazdasági teljesítménye? Mekkora az éves árbevétel, illetve árbevétel-arányos nyereség? Mekkora a Pöttyös piaci értéke?

Sipos Judit: Az erre vonatkozó adatokat természetesen üzleti titokként kezeljük.

Pénzcentrum: Minden évben igazi slágernek számít a Szigeten a Túró Rudi automata, valamint az ügyességi játékok? Az idén is számíthatnak a kikapcsolódni vágyók a Pöttyösre? Várható valami újdonság?

Sipos Judit:
Minden évben azon dolgozunk, hogy újnál újabb, izgalmasabb és látványosabb aktivitásokkal lepjük meg a Szigetelőket. Ez eddig még mindig sikerült, természetesen az idén sem szeretnénk a Szigetelőknek csalódást okozni.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?