2 °C Budapest

Ha Túró Rudi, akkor Pöttyös? - mi lesz az új meglepetés?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:55

Szinte nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek a Pöttyös szóra ne a Túró Rudira asszociálna első körben. A piaci helyzetről, az értékesítésről, a tulajdonosi struktúráról illetve az exportálásról kérdeztük Sipos Juditot, a Friesland Hungária Zrt. Pöttyös üzletágának igazgatóját.

Pénzcentrum: A tejalapú édességek körében milyen pozíciót foglal el a Pöttyös Túró Rudi? Mekkora a Pöttyös piaci részesedése?

Sipos Judit:
A szeletes hűtött tejdesszert kategóriában 51%-os, domináns értékbeli piacrésszel vezet a Pöttyös.

Pénzcentrum: Mekkora részesedéssel rendelkezik a Pöttyös a különböző márkájú Túró Rudi jellegű termékek között?

Sipos Judit: Ezen belül a Túró Rudi szegmensben értékben 74%-al abszolút piacvezető.

Rövid Ruditörténelem
A Túró Rudival először az ötvenes évek során találkozhattunk hazánkban, ekkor még a gyártásával a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat foglalkozott. 1999-ben történt meg a formaváltás, új kabátot kapott a Túró Rudi. Az ezredfordulót követően folyamatos újításokkal lép elő a Pöttyös. Először az ízesített, majd az Óriás jelent meg, 2003 óta pedig a tejbevonatos Túró Rudit fogyaszthatjuk.

Pénzcentrum: Mennyire jelent konkurenciát a többi tejipari gyártó Túró Rudi jellegű terméke?

Sipos Judit:
Jelenleg a piacon harmincas nagyságrendben kaphatóak hasonló jellegű termékek ezek azonban együttesen sem képesek még csak megközelíteni sem a Pöttyös piaci pozícióit. Nem félünk sem a konkurenciától, sem attól, ha meg kell méretni a versenyben a termékeinket. A versenyhelyzetet sokkal inkább inspirálónak találjuk, ezért annak bármikor állunk elébe!

Pénzcentrum: Mit kell tudni a Pöttyös tulajdonosi szerkezetéről?

Sipos Judit: A tulajdonosi szerkezetnél sokkal fontosabbnak véljük, hogy a Pöttyös jellegzetesen és hagyományosan magyar termék. Magyar élelmiszeripai mérnökök termékfejlesztésének eredménye. Sikereit a Szabolcsiak több évtizedes kitartásának, kiváló minőségű hazai alapanyagainak és azoknak a munkatársainknak köszönheti, akik a tradíciókat évtizedeken keresztül megőrizve, a hagyományokat gyakran generációkon átörökítve dolgoznak a termék folyamatos fejlesztésén. Ezt pedig még a Pöttyös holland tulajdonosai is elismerik, és rendkívül nagyra becsülik.

Pénzcentrum: Van-e olyan kor-, vagy társadalmi csoport, amelyre kiemelten jellemző a Pöttyös termékeinek fogyasztása?

Sipos Judit: Nincs, a Pöttyös olyan termék, amit az unokáktól a nagyszülőkig mindenki ismer, kedvel és fogyaszt.

Pénzcentrum: A közelmúltbeli termékinnovációk (Túró Rudi jégkrém, bonbon) mellett milyen újításokkal kívánnak megjelenni a piacon?

Sipos Judit: Természetesen folyamatosan dolgozunk különféle fejlesztéseken, a Túró Bonbon és a Pöttyös jégkrém egyaránt rendívül "friss újszülöttünk". Most egyik legfontosabb feladatunk, hogy figyeljük a két új termékek piaci szereplését, ezekkel kapcsolatban a vásárlók visszajelzéseit, és mindezeket figyelembe vegyük a soron következő fejlesztések során. Új ötleteink mindig vannak, különféle fejlesztéseken pedig folyamatosan dolgozunk, így soron következő meglepetésünk is készülőben van már. Hogy legközelebb mivel lepjük meg a vásárlókat, az egyelőre legyen titok, hiszen nem szeretnénk a meglepetést elrontani.

Pénzcentrum: Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy nem tervezik-e a gyártási technológiát külföldre is vinni, egyfajta exportcikké tenni a Túró Rudit? Megjelenik-e maga a Pöttyös Rudi a külpiacokon is, tehát exportálja-e a vállalat ezt a terméket?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sipos Judit: A Pöttyös Túró Rudi már ma is exportcikk, Romániában és a Szlovák piacon egyaránt elérhető a termék Dots márkanéven. Emellett elemzéseink azt bizonyítják, hogy Dél- és Nyugat-Európa bizonyos részei is alkalmasak lehetnek a kedvező fogadtatásra. A külföldi terjeszkedés természetesen igen komoly marketing és tőkebefektetést igényel. Jelen pillanatban elsődleges prioritást a hazai piac élvez.

Pénzcentrum: Mennyi Túró Rudi fogy el évente?

Sipos Judit: Milliós nagyságrendű.

Pénzcentrum: Tapasztalható valamiféle szezonalitás a Pöttyös termékeinek fogyasztásában?

Sipos Judit: Örömmel mondhatjuk, hogy nem, egyedül talán csak a karácsonyi bejglik képesek arra, hogy alig észrevehetően mérsékeljék a fogyasztók Túró Rudi evő kedvét.

Pénzcentrum: Milyen a Pöttyös gazdasági teljesítménye? Mekkora az éves árbevétel, illetve árbevétel-arányos nyereség? Mekkora a Pöttyös piaci értéke?

Sipos Judit: Az erre vonatkozó adatokat természetesen üzleti titokként kezeljük.

Pénzcentrum: Minden évben igazi slágernek számít a Szigeten a Túró Rudi automata, valamint az ügyességi játékok? Az idén is számíthatnak a kikapcsolódni vágyók a Pöttyösre? Várható valami újdonság?

Sipos Judit:
Minden évben azon dolgozunk, hogy újnál újabb, izgalmasabb és látványosabb aktivitásokkal lepjük meg a Szigetelőket. Ez eddig még mindig sikerült, természetesen az idén sem szeretnénk a Szigetelőknek csalódást okozni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem