Szaloncukor, mikulás - többet eszünk, de mennyiért?

Pénzcentrum
2006. november 6. 10:30

Még 15 százalékkal nőhet a csokoládéforgalom az év végéig az idényjellegű termékek, szaloncukor, csokoládémikulás hatására. Kedvező fejlemény azonban, hogy a fogyasztók egyre inkább a minőségi termékeket keresik, bár jelentős volumenbővülésre már nem lehet számítani - írja a Napi.

A gyártóknak így igencsak igyekezniük kell majd, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak ki ebből az idényjellegű termékek okozta növekedésből. Az árháború azonban leginkább csak a szaloncukor-szegmensben hozhat minőségcsökkenést, mert a gyártók egy része itt helyettesítő anyagok felhasználásával készít olcsó édességet.

A legnagyobb, tíz százalék feletti bővülés az üreges figurák piacán volt tapasztalható, de szépen növekedett az üreges karácsonyfadíszek és a szaloncukor iránti kereslet is. Utóbbi kategóriában a Édességgyártók Országos Szövetsége szerint még mindig a zselés szaloncukor a legnépszerűbb, de kedvelt még a vajkaramellás, a kókuszos, a marcipános és a gesztenyés édesség is.

Az édességforgalmon belül 60-65 ezer tonna közötti mennyiséget a csokoládéáruk tesznek ki. Az elfogyasztott mennyiség már jó ideje stagnál, így az évi 3-4 százalékos értéknövekedés azt jelzi, az életminőség növekedésével, az egyre jobb minőségű termékek felé fordul a piac. Emellett a fogyasztók érdeklődésének változását mutatja még, hogy az eddigi 80 százalékos tejcsokoládé arány egyre csökken, és előtérbe kerül az élettanilag sokkal kedvezőbb étcsokoládé. A SweetPoint Zrt. vezérigazgatója, Horváth Imre szerint ez annak köszönhető, hogy ezeket a termékeket kevésbé kezdték ki a "szakértők."

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?