5 °C Budapest

Mennyit ér a Szentkirályi? - Interjú Balogh Leventével, a cég ügyvezető igazgatójával

Pénzcentrum
2007. február 20. 08:00

Szinte napra pontosan két éve beszélgettünk utoljára Balogh Leventével, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatójával, aki akkor egy dinamikusan növekvő, kapacitásait folyamatosan bővítő, a külföldi piacok felé is kacsingató, itthon csaknem piacvezető, mintegy 10 milliárd forintot érő családi vállalkozás képét vázolta elénk. Időszerűnek látjuk megnézni, mi is történt azóta hazánk egyik sikercégénél, hogyan halad az akkor előrevetített tőzsdére menetel és egyáltalán miből finanszírozzák a jelentős növekedést.

Pénzcentrum.hu: Két éve hallhattuk, hogy 11%-os részesedéssel rendelkezik a Szentkirályi a magyar ásványvízpiacon, mellyel 1 százalékponttal a Theodora mögé szorult. 2005 végére 15-20%-os szelet kihasítása volt a terv, hogy áll most a vállalat ezen a téren?

Balogh Levente: A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint 2006-ban Magyarországon összesen 700 millió liter ásványvíz került értékesítésre, melyből 120 millió litert a Szentkirályi termékei tettek ki. Ez tehát 17%-os szeletet jelent.

Pénzcentrum.hu: Korábban hallhattuk, hogy a vállalat termékei iránt világszerte számottevő kereslet mutatkozik, a piacok kiszolgálásának elsősorban kapacitáskorlátjai voltak. Megvalósult azóta a tervezett bővítés, illetve várható-e a közeljövőben újabb üzem létrehozása?

Balogh Levente: Igen, a korábbi éves 100 millió literes kapacitást 220 milliósra növeltük, áprilisban pedig sor kerül egy új gyár átadására, melynek eredményeképpen éves szinten 500 millió liter víz kiadására leszünk képesek.

Pénzcentrum.hu: Említette, hogy az arab-régióban több országban is élénken érdeklődnek a Szentkirályi vizei iránt, illetve hogy volt Dubai-ban tárgyalni. Mi lett a tárgyalás eredménye és jelenleg a forgalom mekkora hányadát teszi ki az export-értékesítés? Mi a terv ezen a téren?

Balogh Levente: A szóban forgó tárgyalás sikeres volt, szállítunk Dubaiba is, de Nyugat-Európában, Amerikában, Közép-Kelet-Európában és Ausztráliában is keresettek a vizeink. Mindent összevetve jelenleg az export mintegy 5%-át adja az értékesítésünknek, de ez az arány az idei évben elérheti a 10%-ot is.

(Korábban a vezető 20%-ra tette az export várható arányát - a szerk.)

Pénzcentrum.hu: Az ízesített ásványvizek iránt továbbra is elsősorban külföldön van érdeklődés vagy valami itthon is beindult?

Balogh Levente: Az itthoni eladás is határozottan növekszik, de az idei évben kezdünk komolyabban foglalkozni ezzel a területtel. A három ilyen vizünktől idén összesen 5 millió literes forgalmat remélünk.

Pénzcentrum.hu: A tulajdonosi háttér tekintetében történt bármilyen változás? Akadnak komoly érdeklődők, akik forrásbevonási szempontból reális ajánlattal állnak elő?

Balogh Levente: Érdeklődők folyamatosan vannak, de továbbra is családi tulajdonban van a vállalat.

Pénzcentrum.hu: Miből tudják akkor finanszírozni a dinamikus növekedést? Korábban említette, hogy 2007 táján reális alternatíva lehet a cég tőzsdére vitele, lesz ebből valami?

Balogh Levente: Egyelőre nem megyünk tőzsdére, a növekedéshez a nyereség visszaforgatása mellett hitelfelvétel és lízing teremt forrást, ezek pontos mértéke azonban nem publikus.

Pénzcentrum.hu: Két éve nagyságrendileg 10 milliárd forintra tette a Szentkirályi Ásványvíz Kft. értékét, mekkora most a cégérték?

Balogh Levente: Készíttettünk egy felmérést egy nemzetközi tanácsadó részvénytársasággal, mely 60 millió eurós (15 milliárd Ft) cégértéket határozott meg.

Pénzcentrum.hu: Számíthatunk a közeljövőben új termékekre a Szentkirályitól?

Balogh Levente: Igen, folyamatos újítások lesznek, az idén 2-3 új termék kerülhet a piacra, de ezekről egyelőre nem árulok el konkrétumokat, mert nem szeretném, ha megelőznének minket.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?