Mennyit ér a Szentkirályi? - Interjú Balogh Leventével, a cég ügyvezető igazgatójával

Pénzcentrum
2007. február 20. 08:00

Szinte napra pontosan két éve beszélgettünk utoljára Balogh Leventével, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatójával, aki akkor egy dinamikusan növekvő, kapacitásait folyamatosan bővítő, a külföldi piacok felé is kacsingató, itthon csaknem piacvezető, mintegy 10 milliárd forintot érő családi vállalkozás képét vázolta elénk. Időszerűnek látjuk megnézni, mi is történt azóta hazánk egyik sikercégénél, hogyan halad az akkor előrevetített tőzsdére menetel és egyáltalán miből finanszírozzák a jelentős növekedést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum.hu: Két éve hallhattuk, hogy 11%-os részesedéssel rendelkezik a Szentkirályi a magyar ásványvízpiacon, mellyel 1 százalékponttal a Theodora mögé szorult. 2005 végére 15-20%-os szelet kihasítása volt a terv, hogy áll most a vállalat ezen a téren?

Balogh Levente: A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint 2006-ban Magyarországon összesen 700 millió liter ásványvíz került értékesítésre, melyből 120 millió litert a Szentkirályi termékei tettek ki. Ez tehát 17%-os szeletet jelent.

Pénzcentrum.hu: Korábban hallhattuk, hogy a vállalat termékei iránt világszerte számottevő kereslet mutatkozik, a piacok kiszolgálásának elsősorban kapacitáskorlátjai voltak. Megvalósult azóta a tervezett bővítés, illetve várható-e a közeljövőben újabb üzem létrehozása?

Balogh Levente: Igen, a korábbi éves 100 millió literes kapacitást 220 milliósra növeltük, áprilisban pedig sor kerül egy új gyár átadására, melynek eredményeképpen éves szinten 500 millió liter víz kiadására leszünk képesek.

Pénzcentrum.hu: Említette, hogy az arab-régióban több országban is élénken érdeklődnek a Szentkirályi vizei iránt, illetve hogy volt Dubai-ban tárgyalni. Mi lett a tárgyalás eredménye és jelenleg a forgalom mekkora hányadát teszi ki az export-értékesítés? Mi a terv ezen a téren?

Balogh Levente: A szóban forgó tárgyalás sikeres volt, szállítunk Dubaiba is, de Nyugat-Európában, Amerikában, Közép-Kelet-Európában és Ausztráliában is keresettek a vizeink. Mindent összevetve jelenleg az export mintegy 5%-át adja az értékesítésünknek, de ez az arány az idei évben elérheti a 10%-ot is.

(Korábban a vezető 20%-ra tette az export várható arányát - a szerk.)

Pénzcentrum.hu: Az ízesített ásványvizek iránt továbbra is elsősorban külföldön van érdeklődés vagy valami itthon is beindult?

Balogh Levente: Az itthoni eladás is határozottan növekszik, de az idei évben kezdünk komolyabban foglalkozni ezzel a területtel. A három ilyen vizünktől idén összesen 5 millió literes forgalmat remélünk.

Pénzcentrum.hu: A tulajdonosi háttér tekintetében történt bármilyen változás? Akadnak komoly érdeklődők, akik forrásbevonási szempontból reális ajánlattal állnak elő?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Balogh Levente: Érdeklődők folyamatosan vannak, de továbbra is családi tulajdonban van a vállalat.

Pénzcentrum.hu: Miből tudják akkor finanszírozni a dinamikus növekedést? Korábban említette, hogy 2007 táján reális alternatíva lehet a cég tőzsdére vitele, lesz ebből valami?

Balogh Levente: Egyelőre nem megyünk tőzsdére, a növekedéshez a nyereség visszaforgatása mellett hitelfelvétel és lízing teremt forrást, ezek pontos mértéke azonban nem publikus.

Pénzcentrum.hu: Két éve nagyságrendileg 10 milliárd forintra tette a Szentkirályi Ásványvíz Kft. értékét, mekkora most a cégérték?

Balogh Levente: Készíttettünk egy felmérést egy nemzetközi tanácsadó részvénytársasággal, mely 60 millió eurós (15 milliárd Ft) cégértéket határozott meg.

Pénzcentrum.hu: Számíthatunk a közeljövőben új termékekre a Szentkirályitól?

Balogh Levente: Igen, folyamatos újítások lesznek, az idén 2-3 új termék kerülhet a piacra, de ezekről egyelőre nem árulok el konkrétumokat, mert nem szeretném, ha megelőznének minket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?