4 °C Budapest

Pénz sem kell és viheted! - Így is lehet csinálni...

Pénzcentrum
2007. február 14. 14:00

A cserekereskedelem (barter) története meglehetősen régre nyúlik vissza, ugyanakkor nem meglepő, hogy ma már ezt a területet is igyekszik forradalmasítani a világháló. A nagy kérdés persze az, hogy az internet által felgyorsított világban is a pénzgazdálkodás kialakulása felé sodorja-e az ár ezeket a site-okat és ha igen, mit tesznek ezek a vállalkozások, hogy ne veszítsék el eredeti fókuszukat. Ennél is jobban érdekel persze bennünket, hogyan lehet jól járni egy-egy ilyen portálon, illetve végső soron mennyibe is fog ez nekünk kerülni!

A barter-piac nagyságát szemléltetik az International Reciprocal Trade Association adatai, melyek szerint évente mintegy 400 ezer cég vesz részt a cserekereskedelemben, csaknem 9 milliárd dolláros forgalmat generálva.

A számok láttán nem meglepő, hogy az ígéretes piacot igyekeznek netes vállalkozások is megcsapolni, ki-ki másként hozzáállva a kérdéshez, amitől még érdekesebb lesz körképünk. Mielőtt megnéznénk, milyen modellek élnek jelenleg egymás mellett, térjünk ki röviden ezen szolgáltatás múltjára, ugyanis van neki!

Az 1990-es évek végi dot-com szárnyalás idején rengeteg olyan barter-site jött létre, melyek virtuális fizetőeszközt is bevezettek a kétoldaliságból eredő korlátok kiküszöbölésére. Ilyen volt például a BigVine.com is. Az oldalak többsége azért bukott meg, mert nem tudott elég érdeklődőt felvonultatni, a mai szereplők azonban az internetes tranzakciók terjedésére hivatkozva ezt a hibát könnyen elkerülhetőnek tartják.

Az új generációs oldalak a közösségi site-ok mintájára felhasználó-profilok feltöltésére buzdítják látogatóikat/ügyfeleiket, melyek segítségével a leendő partnerek többet tudhatnak meg róluk és könnyebben kapcsolatba léphetnek velük. A SwapThing.com esetében havi szinten 8 dollárba kerül egy profil elhelyezése, amennyiben egy nagyvárosi keresésnél kell releváns találatként feljönnie, az egész USA-ra kiterjedő kereséseknél feljövő profil éves díja viszont 100 dollárra tehető. (Jelenleg mintegy 2,400 cég van a rendszerben.) A felhasználók mindig minősíthetik a partnert, hogy a későbbi keresgélők valóban a legmegbízhatóbb felekkel találkozzanak.

A 2004-ben induló BarterYourServices.com 3 hónapos előfizetés esetén 18 dollárt kér a profil megjelenítéséért, míg az éves jelenlét 48 dollárba kerül. A U-Exchange.com teljesen más modellt követ: mindenki számára ingyenes tagságot biztosít, melynek eredményeképpen már 11 ezres profilszámmal büszkélkedhet, így a hirdetési bevételekből szeretne megélni.

A direkt barter site-ok - nevükből adódóan - nem kínálják fel a virtuális fizetőeszköz közbeiktatását, mely gyakran nehézségeket okoz, ugyanis a legritkább esetben fordul elő, hogy a felkínált áruk/szolgáltatások értéke teljesen azonos, illetve hogy a megfelelő felek egymásra találhatnak. A kétoldaliság és az értékegyezőség korlátait sok szereplő az ún. barter-exchange modell felélesztésével igyekszik kiiktatni, a virtuális fizetőeszköz bevezetése ugyanis számos problémára megoldást jelent...és persze új problémákat is felvet!

A BarterBucks.us esetében az oldalon való megjelenés díjmentes, a tranzakciókat azonban 10%-os jutalék terheli.

Az International Reciprocal Trade Association vezérigazgatója számos nyilatkozatban leszögezte, hogy a direkt barterre való törekvés nem túl praktikus, hiszen éppen ezért alakulhatott ki a pénzgazdálkodás.

A magyar oldalak legfrissebb ajánlatai között böngészve sokszor 2004-es hirdetésekbe botlunk, mely arról tanúskodik, hogy itthon sincs éppen pörgő érdeklődés az internetes barterezés iránt. Akad persze európai kezdeményezés, illetve a kiterjedt piactér hazai adaptációja is a hazai neten, melyen már a virtuális fizetőeszköz is jelen van, úgy tűnik azonban, hogy a magyar szörfözőket annyira mégsem hozza lázba ez a lehetőség.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?