Pénz sem kell és viheted! - Így is lehet csinálni...

Pénzcentrum
2007. február 14. 14:00

A cserekereskedelem (barter) története meglehetősen régre nyúlik vissza, ugyanakkor nem meglepő, hogy ma már ezt a területet is igyekszik forradalmasítani a világháló. A nagy kérdés persze az, hogy az internet által felgyorsított világban is a pénzgazdálkodás kialakulása felé sodorja-e az ár ezeket a site-okat és ha igen, mit tesznek ezek a vállalkozások, hogy ne veszítsék el eredeti fókuszukat. Ennél is jobban érdekel persze bennünket, hogyan lehet jól járni egy-egy ilyen portálon, illetve végső soron mennyibe is fog ez nekünk kerülni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A barter-piac nagyságát szemléltetik az International Reciprocal Trade Association adatai, melyek szerint évente mintegy 400 ezer cég vesz részt a cserekereskedelemben, csaknem 9 milliárd dolláros forgalmat generálva.

A számok láttán nem meglepő, hogy az ígéretes piacot igyekeznek netes vállalkozások is megcsapolni, ki-ki másként hozzáállva a kérdéshez, amitől még érdekesebb lesz körképünk. Mielőtt megnéznénk, milyen modellek élnek jelenleg egymás mellett, térjünk ki röviden ezen szolgáltatás múltjára, ugyanis van neki!

Az 1990-es évek végi dot-com szárnyalás idején rengeteg olyan barter-site jött létre, melyek virtuális fizetőeszközt is bevezettek a kétoldaliságból eredő korlátok kiküszöbölésére. Ilyen volt például a BigVine.com is. Az oldalak többsége azért bukott meg, mert nem tudott elég érdeklődőt felvonultatni, a mai szereplők azonban az internetes tranzakciók terjedésére hivatkozva ezt a hibát könnyen elkerülhetőnek tartják.

Az új generációs oldalak a közösségi site-ok mintájára felhasználó-profilok feltöltésére buzdítják látogatóikat/ügyfeleiket, melyek segítségével a leendő partnerek többet tudhatnak meg róluk és könnyebben kapcsolatba léphetnek velük. A SwapThing.com esetében havi szinten 8 dollárba kerül egy profil elhelyezése, amennyiben egy nagyvárosi keresésnél kell releváns találatként feljönnie, az egész USA-ra kiterjedő kereséseknél feljövő profil éves díja viszont 100 dollárra tehető. (Jelenleg mintegy 2,400 cég van a rendszerben.) A felhasználók mindig minősíthetik a partnert, hogy a későbbi keresgélők valóban a legmegbízhatóbb felekkel találkozzanak.

A 2004-ben induló BarterYourServices.com 3 hónapos előfizetés esetén 18 dollárt kér a profil megjelenítéséért, míg az éves jelenlét 48 dollárba kerül. A U-Exchange.com teljesen más modellt követ: mindenki számára ingyenes tagságot biztosít, melynek eredményeképpen már 11 ezres profilszámmal büszkélkedhet, így a hirdetési bevételekből szeretne megélni.

A direkt barter site-ok - nevükből adódóan - nem kínálják fel a virtuális fizetőeszköz közbeiktatását, mely gyakran nehézségeket okoz, ugyanis a legritkább esetben fordul elő, hogy a felkínált áruk/szolgáltatások értéke teljesen azonos, illetve hogy a megfelelő felek egymásra találhatnak. A kétoldaliság és az értékegyezőség korlátait sok szereplő az ún. barter-exchange modell felélesztésével igyekszik kiiktatni, a virtuális fizetőeszköz bevezetése ugyanis számos problémára megoldást jelent...és persze új problémákat is felvet!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BarterBucks.us esetében az oldalon való megjelenés díjmentes, a tranzakciókat azonban 10%-os jutalék terheli.

Az International Reciprocal Trade Association vezérigazgatója számos nyilatkozatban leszögezte, hogy a direkt barterre való törekvés nem túl praktikus, hiszen éppen ezért alakulhatott ki a pénzgazdálkodás.

A magyar oldalak legfrissebb ajánlatai között böngészve sokszor 2004-es hirdetésekbe botlunk, mely arról tanúskodik, hogy itthon sincs éppen pörgő érdeklődés az internetes barterezés iránt. Akad persze európai kezdeményezés, illetve a kiterjedt piactér hazai adaptációja is a hazai neten, melyen már a virtuális fizetőeszköz is jelen van, úgy tűnik azonban, hogy a magyar szörfözőket annyira mégsem hozza lázba ez a lehetőség.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?