Nem apadnak le a pénztárak, döntött az AB

Pénzcentrum
2006. november 14. 09:30

Az Alkotmánybíróság (AB) tegnapi határozatában megsemmisítette a házipénztáradóról szóló törvényt. A testület úgy ítélte meg, hogy a házipénztári készpénzállomány nem tekinthető az Alkotmányban megkívánt arányos közteherviselés alapját képező jövedelemnek, illetve vagyonnak. A megsemmisítés következtében a törvény nem lép hatályba 2007. január 1-jén. Már csak egy kérdés maradt: miből pótolja a kormány a kieső bevételt?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint ismert, a kabinet a házipénztáradó bevezetésével valójában azt az adózói gyakorlatot kívánta megbüntetni, amelynek keretében a vállalkozás házipénztárában tüntetnek fel olyan összeget, amelyet a vállalkozás tagjai gyakran saját célra használnak fel. Ezzel az érintettek elkerülik a 25 (korábban 20), illetve 35 százalékos osztalékadó megfizetését.

A könyvelők és adótanácsadók szinte kizártnak tartják, hogy miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a házipénztáradóról szóló törvényt, a kormányzat újra ezen a fronton "támadná" a vállalkozásokat. A várakozásoknak megfelelően sok cég fiktív számlákkal próbálta csökkenteni házipénztár-állományát. Egyelőre a kormányzat is csak tapogatózik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?