Házipénztár adó - van megoldás

Pénzcentrum
2006. szeptember 27. 13:00

A jövő évtől fizetendő házipénztáradó elkerülésére, vagyis a pénztári állomány csökkentésére az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály ad lehetőséget - írja a Napi Gazdaság.

E szerint az augusztus 31-éig felhalmozott házipénztárból kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetésével, osztalék formájában vehetik ki a vállalkozások a készpénzt eredménytartalékuk terhére, akkor is, ha az már csak papíron létezik.

Mivel azonban az idei év eredményének felosztására és az osztalékfizetésre csak 2007-ben kerül sor, a házipénztár záróegyenlegében, vagyis a 2007-es év nyitó, illetve záró egyenlegében is szerepel az osztalékfizetésre szánt összeg, így azután 2008-ban meg kell fizetni a húszszázalékos házipénztáradót is.

Utóbbi elkerülésére a pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az az egyetlen mód, ha még ez év végéig csökkentik a házipénztárat az osztalék összegével és azt befizetik a vállalkozás bankszámlájára

A kedvezményes osztalékfelvételre lehetőséget nyújtó jogszabály csak a 2006 utáni adózott eredmény felosztására vonatkozik, vagyis a cégek azzal sem kerülhetik el a házipénztáradó megfizetését, ha még ebben az évben osztalékelőleget fizetnek.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?