18 °C Budapest

Házipénztár adó - van megoldás

Pénzcentrum
2006. szeptember 27. 13:00

A jövő évtől fizetendő házipénztáradó elkerülésére, vagyis a pénztári állomány csökkentésére az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály ad lehetőséget - írja a Napi Gazdaság.

E szerint az augusztus 31-éig felhalmozott házipénztárból kedvezményesen, 10 százalékos adó megfizetésével, osztalék formájában vehetik ki a vállalkozások a készpénzt eredménytartalékuk terhére, akkor is, ha az már csak papíron létezik.

Mivel azonban az idei év eredményének felosztására és az osztalékfizetésre csak 2007-ben kerül sor, a házipénztár záróegyenlegében, vagyis a 2007-es év nyitó, illetve záró egyenlegében is szerepel az osztalékfizetésre szánt összeg, így azután 2008-ban meg kell fizetni a húszszázalékos házipénztáradót is.

Utóbbi elkerülésére a pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az az egyetlen mód, ha még ez év végéig csökkentik a házipénztárat az osztalék összegével és azt befizetik a vállalkozás bankszámlájára

A kedvezményes osztalékfelvételre lehetőséget nyújtó jogszabály csak a 2006 utáni adózott eredmény felosztására vonatkozik, vagyis a cégek azzal sem kerülhetik el a házipénztáradó megfizetését, ha még ebben az évben osztalékelőleget fizetnek.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?