9 °C Budapest

Ezt minden autósnak tudnia kell: így lehet olcsóbb a biztosítás

2019. november 14. 17:30

Nemcsak az új autók száma nő, de az alkatrészárak, főleg a szervizek munkadíjai is emelkednek, ezért hasznos a törés, lopás vagy természeti károk ellen védelmet nyújtó biztosítás.

A csökkenő európai trendekkel szemben itthon még mindig nagyon jól teljesít az autópiac: miközben az Európai Autógyártók Szövetsége szerint augusztusban éves összevetésben 8,4 százalékkal, 1,04 millió darabra csökkent az értékesített új autók száma az EU-ban, addig Magyarországon a nyár utolsó hónapjában 20,8 százalékkal, 15 618 darabra nőttek az eladások. Viszont nemcsak az új autók száma nő, de az alkatrészárak - és főleg a szervizek munkadíjai - is emelkednek, ezért hasznos a törés, lopás vagy természeti károk ellen védelmet nyújtó Casco-biztosítás, amelynek néhány jellemzőjét az UNION Biztosító mutatja be.

Így lesz olcsóbb a Casco

A Casco a viszonylag magas kárgyakoriság miatt nem kifejezetten olcsó: az MNB adatai alapján tavaly év végén az átlagdíj évi 96 918 forint volt, ám ha megfogadunk néhány tanácsot, csökkenthetjük a díjat. Ha valaki ugyanannál a biztosítónál köti a kötelezőt és a Cascót, akkor díjkedvezményt kaphat, illetve a biztosító ilyenkor általában kedvezőbb besorolás alapján számolja a Casco-bónuszt. Akkor is jár kedvezmény, ha nem havi, vagy negyedéves részletekben, hanem egyben fizetjük be az éves díjat, továbbá, ha nem postai csekken, hanem elektronikus csatornán rendezzük számláinkat.

Válassz magasabb önrészt!

Ezek mellett a Casco díját befolyásolja még, hogy milyen százalékos, és milyen fix összegű önrészt választunk. Jelentősen csökkenthetjük a díjat, ha 10 százalék helyett 20 százalékos önrészt, illetve magasabb minimum összeget - 30 vagy 50 ezer forint helyett 100-200 ezret - vállalunk - írja az UNION Biztosító cikke. Ha például 20 százalékos, de legalább 100 ezer forintos önrészt vállalunk, akkor egy 400 ezer forintos kárnál 100 ezer forintot mi fizetünk, 300 ezret pedig a biztosító, míg egy 1 millió forintos kárnál 200 ezret mi állunk, és 800 ezret a biztosító. 

Speciális autód van?

A Casco díját az önrész mellett a gépjármű típusa, értéke, kárgyakorisága is meghatározza, ám látszólag nagyon hasonló típusoknak is lehet egészen eltérő biztosítási díja itthon. Például egy, az Egyesült Államokból behozott elektromos Fiat 500E, vagy az ausztrál piacra kifejlesztett Ford Mustang Supercar biztosítása körülményesebb és drágább lehet, mint az európai piacra gyártott alapmodelleké.

Nem mindenhol érvényes!

Bár a magyarok többsége leginkább az unió területén használja a kocsiját, vannak olyanok is, akik Törökországba, az egykori Szovjetunió utódállamaiba vagy a Balkán unión kívüli országaiba is saját autójukkal indulnak útnak. Nekik érdemes alaposan átolvasniuk a Casco-szerződésüket - különösen a területi hatályosságra vonatkozó részeket -, az említett országokban bekövetkező károkra ugyanis a hazai biztosítások jelentős része nem fizet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gondolj a csomagodra és a vadakra is!

Sokan nem tudják, de lopás vagy kár esetén a Casco általában az autóban tartott értékekre is kiterjed, ami nagyon hasznos lehet, például egy nagyobb értékű műszaki cikk meghibásodása, vagy egy drágább gyerekülés sérülése esetén - figyelmeztet az UNION Biztosító. Még egy érdekesség: Magyarország egész Európa vadban talán leggazdagabb országa, ami persze nem akkora öröm, ha az autóúton találkozunk egy szarvassal. Ilyenkor jobb esetben "csak" az autónk bánja, rosszabb esetben akár az utasok is megsérülhetnek. Érdemes lehet ezért évi pár ezer forintért a vaddal történő ütközésekre kiegészítő biztosítást kérni, ha az nincs benne az alapbiztosításban. 

A Casco sem véd meg, ha felmész a befagyott Balatonra!

Végül nem szabad elfelejteni, hogy bár a Casco a mi felelősségünk esetén kártalanít, egyfajta gondosság ilyenkor is elvárható tőlünk. Ha például egy 3 tonnás járművel felhajtunk a Balaton 10 centis jegére, akkor kár esetén ne forduljunk a biztosítóhoz, mert a súlyos gondatlanságunk kizárja a kártalanítást. Ugyanígy a lopás okozta kár is csak akkor érvényesíthető, ha betartottuk a biztosító által szükségesnek tartott védelmi előírásokat (például a riasztó, az immobilizer, a GPS, a kormányzár vagy a váltózár egyike szükséges óvintézkedés lehet). Akkor sem kapunk kártalanítást, ha lejárt forgalmival közlekedtünk, ha részegen vagy kábítószert fogyasztva vezettünk, vagy másfajta súlyos gondatlansággal működtettük az autónkat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm