12 °C Budapest
Ezra Bailey

Óriási netes tévhit dőlt meg: szívhatják a fogukat a magyarok, akiknek ilyen előfizetésük van

2023. október 23. 16:02

Egy friss felmérés szerint körülbelül a globális átlag másfélszeresét hozza a magyar letöltési sebesség. Ez első hallásra nem hangzik rosszul, de ha megnézzük, hogy a környékbeli országoknál milyen sebesség van az internetnél, akkor már szinte letaglózó a friss teszt eredménye. De hol a leggyorsabb és a leglassabb az internet a világon?

A világ 220 országában és területén végzett internetkapcsolatok friss elemzése feltárta, milyen ütemben fejlődött a letöltési sebesség az elmúlt néhány évben. A felmérés részletezi, hogy 2020 és 2023 között a globális átlagos internetletöltési sebesség csaknem megduplázódott – a 2020-as 24,8 Mbps-ről a legutóbbi elemzés szerint 46,8-ra.

De hol áll ebben az összevetésben Magyarország, és gyorsnak mondható-e az internet hazai sebessége? Valóban olyan jó az internetünk, mint azt mi gondoljuk? Kik a leggyorsabbak, és hol tegyünk le inkább teljesen a netezésről, ha nem akarunk agyérgörcsöt kapni a lassúságon? Lássuk a friss adatokat.

Sokat gyorsult az internet

A világ régiói között még mindig jelentős különbségek vannak. 2023-ban Nyugat-Európa rendelkezik a leggyorsabb átlagsebességgel, 118,7 Mbps-el, ami jócskán megelőzi a második helyen álló Észak-Amerikát (94,0). A skála másik végén az észak-afrikai térség, valamint a szubszaharai Afrika rendelkezik a leglassabb átlagsebességgel, 9,8 és 12,1 Mbps-el. Mint az alábbi grafikonon is megmutatjuk: a globális átlag még mindig alacsonynak mondható, és leginkább azért van így, mert a rossz sebességgel rendelkező, jellemzően koldusszegény országok letöltési sebessége jelentősen belerondít a képbe.

A fejlődés azonban négy év alatt is teljesen egyértelmű, és ez valószínűleg nem kis részben köszönhető a koronavírus okozta újabb internetrobbanásnak. Amikor a világ lakosságának jelentős része otthonában maradt, itt élt és itt is dolgozott, hirtelen nagyobb lett az igény, hogy ezt az internet sebessége is biztosítani tudja: amint láthatjuk, sikeresen.

A leglassabb és a leggyorsabb

A leggyorsabb letöltési sebességgel rendelkező országok közé hazánk ismét nem fért fel, de ezen talán nem is csodálkozunk annyira. Minden országot vagy területet figyelembe véve a Nagy-Britanniához tartozó Jersey-i terület végzett az élen, és a 10 leggyorsabb nettel rendelkező ország közé nyolc európai és két ázsiai ország vagy terület fért fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tíz leglassabb ország között pedig - nem meglepő módon - rendkívül rossz helyzetben lévő, jellemzően fekete-afrikai államokat találunk, a lista legalján mégsem őket, hanem a jelenleg tálibok uralta Afganisztánt találjuk. Európai ország nincs is a top 10 leglassabb internettel rendelkező ország között.

Le vagyunk maradva

Ha azonban megnézzük a közép-kelet-európai sebességeket, akkor érdekesebb számokat találunk. Talán mi, magyarok szeretjük azt hinni, hogy nálunk egészen jó az internet minősége, és mindenki futott már bele abba, hogy külföldi nyaraláson csak lassú internetre tudott csatlakozni. A számokat látva azonban most láthatjuk, hogy ezen a téren még bőven lenne hová fejlődni.

A hazánkat is magába foglaló régiót azért is gyűjtöttük külön, hogy bebizonyítsuk: bár Magyarországon valóban nem panaszkodhatunk a letöltési sebességre, meglepő módon több, nálunk rosszabb anyagi helyzetben lévő országban is jobb az internet minősége. Elég csak Romániát említeni, akik még globálisan is kimondottan jól állnak az összevetésben, de ami igazán megdöbbentő, az Szlovákia ultrasebessége - ezzel a 138 Mbit/s-es letöltési sebességgel északi szomszédaink a legszűkebb világelitbe tartoznak, bőven túlszárnyalva a globális vagy régiós átlagot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem