Woman using smartphone. The concept of using the phone is essential in everyday life.

Berobbant a mobilnet-forgalom Magyarországon: mitől függtek rá ennyien?

2021. szeptember 3. 16:32

A koronavírus miatti korlátozások – vagy azok feloldása – és a sokakat lázban tartó élő sportesemények hatással vannak arra is, hogy hogyan használjuk mobiltelefonunkat. Az egyik szolgáltató idei nyári hálózati riportja alapján a mobilinternet-használat évről-évre tapasztalható növekedése töretlen, a hanghívások száma nagyságrendileg stagnál, miközben a beszélt percek száma nő. A 2-es és 3-as roaming zóna a 2020-as hatalmas esés után idén nyáron már a korábbi évek szintjének kétharmadára kapaszkodott vissza.

Már hagyomány, hogy a Telenor időszakos elemzést ad ki a hálózatán mért forgalmi adatokból. A riport aggregált adatok alapján a Hipernet-hálózaton mért mobilnet-forgalomat, a hanghívások számát és átlagos hosszát valamit a roaming-forgalom alakulását elemzi.

Hasít a mobilnet

A mobiltelefonokat egyre több online tevekénységre használjuk, legyen szó tartalomfogyasztásról vagy tartalomelőállításról. A Telenor mobilnet-hálózatán évről évre növekedési trend figyelhető meg, ami idén nyáron is folytatódott: 2021-ben a nyári hónapok összforgalma az előző évhez képest 16%-kal, 2019-hez viszonyítva 58%-kal több mint másfélszeresére nőtt. A hálózaton forgalmazott adatmennyiség meghaladta a 67 millió gigabájtot az idei nyár 3 hónapja alatt.

Hosszú csörgések nyara

A hangforgalom vizsgálatának fő megállapításai szerint az idei nyáron az indított hanghívások száma nem változott jelentősen az előző évekhez viszonyítva, a beszélt percek száma viszont növekedést mutat, azaz összességében hosszabb telefonhívásokat folytattak a Telenor ügyfelei. Ennek hátterében az állhat, hogy egyre többen választják a korlátlan hanghívást biztosító tarifákat, így nem fontos ügyelni az indított hívás hosszára annak lehetséges extra költségei miatt. Idén nyáron ez a szabadság több mint 1,5 milliárd beszélt percet jelentett a Telenor hálózatán, ami közel 15%-os emelkedés a koronavírus előtti, 2019-es nyárhoz képest.

Ha nyár, akkor utazás – és roaming adatkapcsolat a digitális svájci bicskához!

Roaming adatforgalomnál érdemes megkülönböztetni az EU/1-es díjzónát, illetve a 2-es, 3-as díjzónákat. Míg az EU/1-es díjzónában többségében a hazai tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket az ügyfelek, addig a jellemzően távolabbi, egzotikus országokat jelentő 2-es és 3-as díjzónában a mobilhasználatot plusz költség terheli.

Az EU/1-es díjzónában a 2020-as koronavírus korlátozások kisebb visszaesést okoztak, az amúgy évről-évre megfigyelhető növekedési trend elmaradt. Idén nyáron ebben a díjzónában az ügyfelek „pótolták a kimaradást”, a 2021 nyarán mért roaming adatforgalom ebben 45%-kal meghaladta a koronavírus előtti, 2019-es nyár forgalmát. Ez összeköthető a bátrabban vállalt külföldi utazásokon bonyolított adatforgalommal és vélhetően az EU-n belül dolgozó, hazai Telenor tarifát használó ügyfelek által generált mobilnet-forgalommal.

 

 

 

A 2-es és 3-as díjzónában mért adatforgalmi adatok alapján a koronavírussal kapcsolatos utazási korlátozások nagy vesztesei a távoli országok. 2019-ről 2020-ra nagyságrendileg 80%kal esett ebben a díjzónában a Telenor hálózatán mért roaming-forgalom. 2021-ben, a nyárra lazuló utazási korlátozások az előző évnél lényegesen több embert sarkalltak távoli országba szóló vagy egzotikus utazásra – a 2-es és 3-as díjzónában májustól jól látható emelkedésbe kezdett a mobilnet-forgalom, augusztusra elérte a koronavírus előtti nyár forgalmának kétharmadát.

 

 

 

A Telenor 2021-es nyárzáró hálózati riportjából látható tehát, hogy a koronavírussal kapcsolatos korlátozások mely szolgáltatási területekre milyen hatást gyakoroltak a vizsgált nyári időszakokban: a belföldi mobilnethasználat az éves trendet meghaladó ütemben növekedett, a hívások számának stagnálása mellett a beszédpercek azaz a hívások hossza nőtt; roaming terén pedig a 2020-nyáron a 2-es és 3-as roaming zóna adatforgalma szinte teljesen elapadt, ám ez 2021-ben ígéretes méretkében visszakapaszkodott, azaz számos Telenor ügyfél idén már távoli utazást is megengedett magának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 26. csütörtök
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?