17 °C Budapest
A childs hands typing on a computer laptop keyboard

Rengeteg magyar laptop landolhat hamarosan a kukában: ezekre figyelj, hogy megóvd a tiéd

2021. július 8. 16:48

Sokaknak állandó társa a laptopja, ami lassan már a munkavégzéshez is elengedhetetlen. Viszont ezek hátránya pontosan az, ami miatt praktikusak is: hiszen a hordozhatóság miatt nagyobb eséllyel ejtjük le őket, vagy felejtjük bent a forró csomagtartóban, esetleg borítjuk rá a bögre kávénkat. Most mutatunk pár tippet, amivel jócskán meghosszabbíthatod a laptopod élettartamát!

Rengeteg magyar dolgozó állandó társa a laptopja, ami elengedhetetlen a mindennapi munkavégzéshez. Egyik nyilvánvaló előnyük az asztali számítógépekhez képest, hogy sokkal kisebbek, ennek köszönhetően pedig hordozhatóak.

Ám a laptopok erőssége azonban egyben az egyik legnagyobb gyengeségük is. A hordozhatóság ugyanis némi kockázattal is jár: például nagyobb eséllyel ejtik, vagy öntik le őket, esetleg a forró autóban maradnak. Ezek pedig mind-mind rövidítik a gépek élettartamát. Most mutatunk 4 tippet, amelyek segítenek minél tovább megóvni a munkaeszközünket!

Tartsd hidegen

Az első és legfontosabb dolog a hűtés: legyen szó telefonról, táblagépről vagy laptopról, a túlmelegedés a egyik legnagyobb ellenség, sokat árt az elektronikai cuccoknak. Az extrém hő például képernyőkárosodáshoz, rövidebb akkumulátor-élettartamhoz, sőt, bizonyos ragasztók megolvadásához is vezethet a készülékekben.

És ez még nem minden! Amikor a fém alkatrészek felmelegednek, akkor tágulnak is, majd lehűléskor összehúzódnak. Így pedig a készülékedben lévő összes vezeték és fém megnyúlik, majd összehúzódik, ami számos alkatrész meghibásodásához vezethet. A laptopoknál a túlzott hőhatás, akár a forró autóban hagyjuk, akár a közvetlen napfény éri őket, könnyen vezethet sokkal rövidebb élettartamhoz.

Vásárolj tokot

Az emberi néhány napon belül magától meggyógyul, ha megkarcol minket valami. A laptopok viszont nem ilyen szerencsések: minden karcolás, horzsolás életük végéig velük marad. Tegyünk tehát magunknak egy nagy szívességet, és vegyünk egy védőtokot a laptopra. Egy jó tok megvédi a laptopot a kisebb karcolásoktől és ütésektől, így kevesebb lesz a "harci sérülés". Ugyanezért érdemes egy jó laptop táskára is beruházni, azokban a legbiztonságosabb szállítani a gépeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tartsd tisztán

A laptop tisztán tartása elengedhetetlen, ha azt szeretnénk, hogy hosszú élettartamú legyen. Azonban kerüljük a nagyon intenzív tisztítást: elég egy flakon sűrített levegőt elhasználni, amivel kifújjuk a port és a szennyeződést a csatlakozókból és a különböző résekből. Ha megóvjuk például a zsanérokokat, mozgó alkatrészekeket a szennyeződésénektől, az csökkenti a kopást és a meghibásodás esélyét is.

Újrafelhasználás és frissítés

Végezetül pár tipp a régebbi, lassú laptopok felgyorsítására. Gyakran előfordul, hogy amikor a laptop közeledik élettartama végéhez, jelentős sebesség- és teljesítménycsökkenést veszel észre. Ilyenkor sem kell feltétlenül kidobni az öreg gépet: egy régi laptop kitűnően használható még például médialejátszóként!

A hozzáértők akár a Linux operációs rendszert is feletelepíthetik a régebbi laptopjukra. Ez általában jóval kevesebb erőforrást igényel, mint a Windows vagy a Mac, és egy régebbi laptopot kifejezetten gyorsabbá tehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem