20 °C Budapest
Calendar 2024, deadline, day, month, page, organizer, date, February, saturday, number 24.

Szökőév 2024: mi a szökőnap és kinek kell majd dolgoznia a februári extra munkanap miatt?

2024. január 1. 12:02

2024 szökőév lesz, így februárban egy nappal többet kell dolgozni ugyanazért a bérért. A szökőév olyan év, amelyben egy extra napot adunk a naptárhoz, hogy korrigáljuk a csillagászati és naptári év közötti eltérést. A szökőév a Gergely-naptár csillagászati és civil időszámítás összehangolása miatt van. Cikkünkben mutatjuk, mi a szökőév, és azt is, mi a szökőnap.

A 2024-es év szökőévnek minősül. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben egy extra napot tartalmaz a naptár. Ebben a cikkben bemutatjuk a szökőév és szökőnap fogalmát, valamint megmagyarázzuk, miért lesz 2024 szökőév.

Mi a szökőév?

A használt naptárunk igyekszik a lehető legpontosabban követni a csillagászati eseményeket. Azonban ez nem mindig lehetséges, mivel ezek az események nem minden nap ismétlődnek meg pontosan. Emiatt kis eltérés alakul ki a csillagászati és a naptári év között. Ennek korrigálása érdekében minden negyedik évben beiktatnak egy plusz napot.

Miért lesz 2024 szökőév?

Minden olyan évszám, amely négytel osztható, de nem osztható százzal, szökőévnek minősül. Ilyen lesz például a 2024-es év is. Azok az évek is szökőévek lesznek, amelyek oszthatók százzal és négyszázzal is.

Példaként említhetjük az előző éveket: 2020, 2016, 2012 mind szökőév volt. Sőt, a 1600-as és 2000-es év is. A jövőben pedig a 2400-as év lesz az. Ugyanakkor a szabály szerint a 1700-as, 1800-as, 1900-as és 2100-as év nem minősül szökőévnek.

Melyik nap lesz a szökőnap 2024-ben?

A szökőnap mindig február 24-e. Julius Caesar óta minden február 23-át megdupláznak, így alakul ki a február 24-e. Tehát nem február 29-e a szökőnap, ahogy sokan tévesen gondolják.

Mi a szökőnap?

A szökőnap az a nap, amit minden szökőévben beiktatnak annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a csillagászati és naptári év közötti eltérést. Ez a nap minden szökőévben február 24-e, ezért lesz február hónap ebben az esetben 29 napos. Február 24. 2024-ben szombatra esik, így ezt a napot duplázzák meg a naptárban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit jelent a munkavállalóknak a gyakorlatban az, hogy 2024-ben szökőév lesz?

2024 februárja egy nappal hosszabb lesz, mint azt fentebb is említettük február 24., szombat után egy plusz napot iktatnak be, ami a hivatalos naptárlépzés szerint ismét szombatnak minősül majd. Ez a munkavállalóknak azt jelenti, hogy egy nappal hosszabb időszak után kapják majd a fizetésüket, mivel ez a hónap nem 28, hanem 29 napos lesz.

Azoknak a munkavállalóknak viszont, akik szombaton is dolgoznak, ez igencsak fájni fog. Ilyen például a kiskereskedelem, vagy épp a szolgáltatóipar egy része is. Mivel ezen munkavállalók nagy része havi bérben részesül, így ez a plusz nap gyakorlatilag ingyen munkát jelent a munkaadóknak.

Itt fontos kiemelni, hogy ugyanakkor a gazdaság szempontjából előnyös lehet ez az extra nap, hiszen növelheti a termelést és pozitívan befolyásolhatja a GDP-adatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm