2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Vigyázz, mennyit eszel ebből az ínyencségből: könnyen megárhat


A sólet egy hagyományos, szombati zsidó étel. És mint ilyen, a hagyományos ételeinkhez hasonló módon született. Praktikus, laktató, szezonális és természetesen nem véletlenül alakult ki az elkészítésének ez a különös és hosszadalmas eljárása. A mózesi törvények szerint ugyanis nem lehet dolgozni, így tüzet rakni sem szombaton, mégis kellett a meleg étel.

Ezért pénteken "összerakták", és elvitték éjjelre a pékekhez, akik a kenyérsütés után, a lassan hűlő kemencébe berakták a név szerinti cserépedényekbe rejtett sóletet, és otthagyták reggelig a kemencében főni. A mai kor egyik legnépszerűbb étele is lehetne ez a háziasszonyok körében, hiszen nem kell vele sokat foglalkozni, és utána mosogatni sem, egy edényes ebéd.

A sólet receptjét megváltoztatni szentségtörésnek számít, viszont rengeteg verzióját fedeztük fel, amit most veletek is megosztunk. Egy dolog közös bennük, hogy mind nagyon veszélyes! Már, ha sokat eszünk belőle. Azt pletykálják, hogy a dunyha alól húzzák ki, hogy vén boszorkányok őrzik, és, hogy képesek még ellopni is egy fazék sóletet. Az értéke akár az aranyé, hiszen jobb helyeken 24 órán keresztül készül, és akár egy héten keresztül is eszik, már ha az jól sikerült.

A teljes cikk és a libával, füstölt kolbásszal készült sólet recept a HelloVidék oldalán olvasható.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked