Door way to the garages

Vagyonokat érő kis járművek porosodnak a magyar garázsok mélyén: ezek a darabok milliókat érnek

2024. április 22. 08:14

Még mindig úgy viszik a Simsonokat, mint a cukrot Magyarországon. A márka töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy az utóbbi években jócskán megugrott a kereslet az egykori NDK-s kétkerekűért. A retro láz nemcsak idehaza éri reneszánszát, hanem Németországban is. Éppen ezért rengeteg német jön hazánkba azért, hogy felvásárolja az egykori kelet-német csodát. Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mi áll a hatalmas Simson kultusz mögött, és mi az, ami miatt egyesek akár másfél millió forintot is képesek kiadni egy ilyen motorért.Többek között erről beszélgetett a HelloVidék Tábori Ferenccel, az újpesti Tábori Tuning tulajdonosával.

Az utóbbi időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy jócskán elszaladtak a Simsonok árai Magyarországon - írja a HelloVidék. A retro őrületnek köszönhetően, aki még pár éve pár tíz ezer forintért megvásárolt egy ilyen ötven köbcentis Simsont, mára egy kis szerencsével, akár több százezer forintot is bezsebelhet érte.

Az egyik, máig legnépszerűbb a Simson S51-es, és az S53-as modell. Előbbit 1980-tól 1991-ig gyártották a volt NDK egyik egykori körzeti székvárosában, Suhlban. A sorozatból kb.1 300 000 db készült összesen. Az S51 sorozatnak sokféle típusát gyártották. Teljesítményük közel azonos volt, a különbségek csak a felszereltségben mutatkoztak meg. A 2000-es évek elején a Simson megszűnt létezni, de a márka napjainkban szinte a másodvirágzását éli. De ne szaladjunk előre, röviden tekintsük át a Simsonok történetét.

Már az 50-60-as években nagyon jó Simsonokat csináltak, ezek akkoriban még pedálos, kétsebességű motorok voltak. Csendesek, jó rugózású elnyűhetetlen daraboknak számítottak. Később aztán megjelentek a Starok, és a Schwalbek, majd röviddel utána jött az S50-es széria, aminek már egészen más külseje voltű

- mondta el a lapnak Tábori Ferenc, aki szerint az S50-es lényegében ugyanolyan motorral volt felszerelve, mint a Star, igazából csak a felfüggesztése volt más, valamint az, hogy az S50-es már menetszélhűtéses volt... Tábori Ferenc a lapnak azt is elmondta, ő maga hallott olyan Simsonról, amit másfél millió forintért vittek el nemrég. A szakember szerint a gyűjtők szinte bármennyit képesek kiadni egy jó állapotban lévő motorért.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha érdekelnek még további érdekesség a motorókról, illetve tudni szeretnéd, hogyan áll ma a Simson-gyűjtés hazánkban, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem