2020. augusztus 12. szerda Klára

Komoly változások jönnek az autóvásárlásnál: kiszivárogtrak az adótervek


Lényeges változások jöhetnek az autóvásárlásoknál: több díjat eltörölnének, vagy mérsékelnének. Arról nincs információ, mikortól lépnének életbe az adómódosítások, de a javaslatot több minisztérium is támogatja.

A közterhek radikális átalakítására készül a kormány - tudta meg a HVG. A lap birtokába került pénzügyminisztériumi előterjesztés az autóvásárláshoz, - behozatalhoz és a cégautókhoz kötődő adózási szabályokat módosítaná annak érdekében, hogy olcsóbb és könnyebb legyen autót vásárolni. A javaslat környezetvédelmi megfontolások alapján is újraszabná az adózást.

A javaslat, amely "Az állampolgárokat sújtó, a gépjárművek tulajdonjogának megszerzésével és fenntartásával kapcsolatos terhek radikális csökkentéséről" címet viseli több ponton is jelentősen belenyúl az autókkal összefüggő közterhek rendszerébe. A hvg.hu értékelése szerint a javaslat meglehetősen részletesen kidolgozott és több érintett intézmény, valamint maga a Miniszterelnökség is támogatja. A csomag főbb elemei:

  • megszűnne az eredetiségvizsgálat díja,
  • és többféle illeték, díj (forgalmi engedély, törzskönyv, rendszámtábla, regisztrációs matrica),
  • kevesebb hivatali intéznivaló lenne a vásárlás során,
  • egyszerűbb lesz kocsit behozni,
  • egyszerűsödnek az öröklés szabályai,
  • környezetvédelmi szempontok alapján alakítanák át a regisztrációs adót (bevezetnék az EURO6-os kategóriát),
  • a legfiatalabb autók esetében a felére csökkenne, a nagy többségnél enyhén mérséklődne a gépjárműadó,
  • a cégautóadó átalakulna, több esetben emelkedne.

Az átalakítás fő vesztese a dízelautó lesz: az elavult változatok behozatalát a regisztrációs adó átalakításával fékezné a Pénzügyminisztérium. A hvg.hu úgy fogalmaz, hogy a célt "az importáláshoz kötődő terhek adekvát módosításával, valamint a dízel fogyasztási költségben meglévő előnyének hosszabb távú csökkentésével érnék el." (Utóbbival kapcsolatban akár a dízel üzemanyag adóterheinek emelésére is lehetne spekulálni, de ennél több nem derül ki.) Jó hír az elektromos és hibrid meghajtású autót vásárolni szándékozóknak, hogy ezeket a gépjárműveket továbbra sem terhelné regisztrációs adó, cégautóadó, gépjárműadó és vagyonszerzési illeték.

Az adómérséklések a javaslat szerint 19 milliárd forintos tehercsökkentést jelentenek az autósoknak, ám a szigorító lépések ezt költségvetési szempontból teljesen ellensúlyozzák. Az idősebb cégautók, illetve az öreg importautók közterhei ugyanis emelkednének. Ugyanakkor a "javaslatcsomag egyetlen már magyarországi forgalomba lévő személygépkocsi esetében sem emeli a közterheket, vagyis a gépjárműadó nem emelkedik senkinek" - idézi a tervezetet a hvg.hu. Az autóhoz jutás költsége átlagosan 30 ezer forinttal, külföldről behozott autó esetében 51 ezer forinttal lesz kisebb.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.