8 °C Budapest

Komoly változások jönnek az autóvásárlásnál: kiszivárogtrak az adótervek

2019. május 22. 09:30

Lényeges változások jöhetnek az autóvásárlásoknál: több díjat eltörölnének, vagy mérsékelnének. Arról nincs információ, mikortól lépnének életbe az adómódosítások, de a javaslatot több minisztérium is támogatja.

A közterhek radikális átalakítására készül a kormány - tudta meg a HVG. A lap birtokába került pénzügyminisztériumi előterjesztés az autóvásárláshoz, - behozatalhoz és a cégautókhoz kötődő adózási szabályokat módosítaná annak érdekében, hogy olcsóbb és könnyebb legyen autót vásárolni. A javaslat környezetvédelmi megfontolások alapján is újraszabná az adózást.

A javaslat, amely "Az állampolgárokat sújtó, a gépjárművek tulajdonjogának megszerzésével és fenntartásával kapcsolatos terhek radikális csökkentéséről" címet viseli több ponton is jelentősen belenyúl az autókkal összefüggő közterhek rendszerébe. A hvg.hu értékelése szerint a javaslat meglehetősen részletesen kidolgozott és több érintett intézmény, valamint maga a Miniszterelnökség is támogatja. A csomag főbb elemei:

  • megszűnne az eredetiségvizsgálat díja,
  • és többféle illeték, díj (forgalmi engedély, törzskönyv, rendszámtábla, regisztrációs matrica),
  • kevesebb hivatali intéznivaló lenne a vásárlás során,
  • egyszerűbb lesz kocsit behozni,
  • egyszerűsödnek az öröklés szabályai,
  • környezetvédelmi szempontok alapján alakítanák át a regisztrációs adót (bevezetnék az EURO6-os kategóriát),
  • a legfiatalabb autók esetében a felére csökkenne, a nagy többségnél enyhén mérséklődne a gépjárműadó,
  • a cégautóadó átalakulna, több esetben emelkedne.

Az átalakítás fő vesztese a dízelautó lesz: az elavult változatok behozatalát a regisztrációs adó átalakításával fékezné a Pénzügyminisztérium. A hvg.hu úgy fogalmaz, hogy a célt "az importáláshoz kötődő terhek adekvát módosításával, valamint a dízel fogyasztási költségben meglévő előnyének hosszabb távú csökkentésével érnék el." (Utóbbival kapcsolatban akár a dízel üzemanyag adóterheinek emelésére is lehetne spekulálni, de ennél több nem derül ki.) Jó hír az elektromos és hibrid meghajtású autót vásárolni szándékozóknak, hogy ezeket a gépjárműveket továbbra sem terhelné regisztrációs adó, cégautóadó, gépjárműadó és vagyonszerzési illeték.

Az adómérséklések a javaslat szerint 19 milliárd forintos tehercsökkentést jelentenek az autósoknak, ám a szigorító lépések ezt költségvetési szempontból teljesen ellensúlyozzák. Az idősebb cégautók, illetve az öreg importautók közterhei ugyanis emelkednének. Ugyanakkor a "javaslatcsomag egyetlen már magyarországi forgalomba lévő személygépkocsi esetében sem emeli a közterheket, vagyis a gépjárműadó nem emelkedik senkinek" - idézi a tervezetet a hvg.hu. Az autóhoz jutás költsége átlagosan 30 ezer forinttal, külföldről behozott autó esetében 51 ezer forinttal lesz kisebb.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem