2020. szeptember 18. péntek Diána

Ez jön, miután kiürül a családi kassza: minden negyedik család érintett


Gazdaságilag és emocionálisan is túlterhelik magukat a szülők - derül ki egy friss kutatásból. Sokan mondanak le nyaralásról, lakásfelújításról azért, hogy gyerekeiket megfelelő körülmények között tudják beiskoláztatni.

Szeptemberben megkezdődött az iskola szezon, ám a már jól ismert gazdasági nyomás mellett egyre több szülőnek kell szembesülnie emocionális elgyötörtséggel is - derül ki egy friss, brit kutatásból. A megkérdezettek kétharmada szorong és 23 százalékuk állandó kimerültségre panaszkodik. Sokan harcot vívnak saját gyerekeikkel, hogy rávegyék őket a délutáni vagy hétvégi tanulásra. Ez pedig

könnyen kimerítheti a szülők kapacitását, ami hamar odáig fajulhat, hogy a családban elszaporodnak a veszekedések.

Az érzelmi kimerültség persze szorosan összefügg az anyagi helyzettel. A szülőknek ugyanis rengeteg téren helyt kell állniuk azért, hogy a legjobb lehetőséget biztosíthassák gyermekeik számára. Vannak, akik magánoktatókat fogadnak azért, hogy növelni tudják gyerekeik esélyeit a kiszemelt középiskolába vagy egyetemre való bejutás kapcsán.

Sokan költenek plusz pénzt különórák és sporttevékenységek finanszírozására, és sokan vannak azok is, akik kisebb lakást vagy házat bérelnek a költségek csökkentése érdekében, valamint seregnyien mondanak le a jól megérdemelt pihenésről és vetik el teljesen egészében a nyaralás gondolatát. Szomorú adat, de kilencből egy szülőpáros anyagi okokra hivatkozva teljesen búcsút int a további gyermekvállalás lehetőségétől is. 

Látható, hogy a felmerülő költségek rendkívül jelentősek, így azok könnyedén szétfeszíthetik a családi kassza kereteit. Ezért négy szülőpárosból egy hitelkártyával finanszírozza többlet kiadásait, mások teljes megtakarításaikat fordítják erre a célra és vannak olyanok is, akik családtagjaiktól kérnek segítséget a nehéz időkben - áll a brit felmérésben. 

A helyzet itthon sem könnyű, korábban beszámoltunk arról, hogy mennyire magas költségekkel jár a gyerekek beiskoláztatása és különórára járatása. A felmerülő költségek persze nem jelentik automatikusan, hogy azokat hitelből kell finanszírozni, de az MNB legfrissebb adatai szerint az iskolakezdés előtt igencsak megnő Magyarországon a személyi kölcsönök felvételének száma.

Nagyon fontos ilyenkor, hogy a lehető legkedvezőbb hitelkonstrukciót válasszuk, hiszen akár tízezreket is spórolhatunk a teljes futamidő alatt. A Pénzcentrum Kalkulátorával könnyen kiszámolhatod, hogy melyik számodra a legkedvezőbb ajánlat. A személyi kölcsönök mellett, a kutatással összhangban megnéztük mik azok a hitelkártya lehetőségek, amik szintén segítségedre lehetnek. 

Ha például 200 ezer forint személyi kölcsönt szeretnénk felvenni 3 éves futamidőre, kezdeti költség nélkül akkor választhatjuk az OTP Bank, Akciós OTP Személyi kölcsön néven futó hitelét, havi 7431 forintos törlesztéssel (THM: 21,90%), vagy a Budapest Bank, Budapest Bank Expressz Hitelét 7697 forintos havi törlesztéssel (THM: 24,83%). Szóba jöhet még a Cofidis, Cofidis Megújuló Hitele havi 6553 forintért (THM: 24,21%), azonban itt a kamatozás nem fix. 

A hitelkártyák közül is többféle lehetőség közül választhatsz. Az OTP Bank MasterCard Bonus Hitelkártyájának első éves díja 0 forint, és 10 000 forintos belépési bónusz jár hozzá (THM: 38,30%). A Cetelem Klubkártya első éves díja 2990 forint és 1 százalék visszatérítést ajánl a vásárlásokból (THM: 38,01%). Választhatod még az Erste Bank Max Hitelkártyáját, aminek első éves díja 5490 forint és 5000 forintos Erste Forint összegű csatlakozási bónuszt ajánl (THM: 39,40%), vagy dönthetsz a CIB Café Hitelkártyája mellett, aminek első éves díja 0 forint (THM: 37,15%).


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.