13 °C Budapest

Dübörög a magyar falulottó: százezreket forgatnak a vidéki családok

2018. október 11. 05:42

Szinte mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy egy közösség, 5-10 ember közösen lottózik, de olyanról nemigen hallottunk még, hogy egy egész falu dobja össze a lottószelvényre valót. Egy nyugat-magyarországi kistelepülésen pont ez történik, a nyereményből pedig fejlesztések valósulnak meg. Ezzel szemben a szegényebb régiókban sokszor még egy posta üzemeltetésére sem futja.

Lottólázban ég Győrújfalu: a lakosok évek óta közösen lottóznak, ha a főnyeremény egymilliárd forint fölé kúszik. A polgármester a Pénzcentrum megkeresésére arról beszélt, ilyenkor 75-80 ezer forintot dobnak össze a lakosok a közös szerencsejátékba, a nyereményekből a falu fejlesztésére is jut. A település első embere szerint a játékkedv egyenesen arányosan növekszik a főnyeremény összegével:

Volt már olyan, hogy a várható főnyeremény meghaladta a 3 milliárd forintot, akkoriban nem volt ritka, hogy hetente 120-135 ezer forint értékben játszottunk.

Ha az Újfalui Szerencsevadászok játékalapja meghaladja a 83 ezer forintot, akkor a polgármester egy olyan szelvényt is felad, amelyre a közösség szavazza meg a számokat, a 70-est fixen beikszelik minden héten. Volt már, hogy komolyabb összeget nyertek az újfaluiak: 2014-ben például pont karácsony előtt lett egy négyesük a lottón, ami 2,3 millió forintot fizetett. Ezt szétosztották a lakosok között, "akkoriban, aki ötszáz forinttal volt bent a játékban az 15 ezer forintot kapott meg még karácsony előtt" - magyarázta a polgármester.

A kettes és hármas találatok nyereményösszegét nem veszik fel, hanem egy közös alapba gyűjtik. A pénz felhasználásáról szintén a közösség szavaz. A faluban volt helye a lottónyereménynek: jutott belőle karácsonyi díszkivilágításra, defibrillátorra, jövő tavasszal pedig Győrújfalu játszóterét fogják fejleszteni nagyjából 700 ezer forintból - persze, ha addig nem nyernek több pénzt.

A közös ló sem garantálja a sikert

Arról nem tudni, hogy hazánkban hányan játszanak közösségben, a Szerencsejáték Zrt.-nek nincsenek pontos adatai erről, ahogyan arról sem, hogy ezek a csoportok milyen nagyobb összegeket nyertek. Egy biztos, vannak ilyen baráti társulások; emlékezetes például annak a 10 budaörsi rendőrnek a története, akik sajtóértesülések szerint 2009-ben nyertek az Ötöslottón.

Sőt, az interneten számos olyan weboldalt találunk, ahol csoportos lottózásra invitálnak, hogy idegenekkel rakjunk meg számkombinációkat. Fő hívószavuk az, hogy ha többen játszanak, akkor a telitalálat esélye is nagyobb, és csak pár tucat emberrel kell osztoznuk a milliárdokon. Sőt, már olyan fejlett oldal is van, ahol a regisztrált felhasználó maga választhatja ki, melyik játékba, kikhez társul be egy-egy szelvény árával, a nyereményt pedig személyes profiljához írják jóvá.

Bár a nagy számok törvénye alapján valóban megnőnek a nyerési esélyek a kollektív lottózás segítségével, de ahogyan Győrújfalu példáján is láthattuk, még így sem garantált a telitalálatos szelvény. A településen évek óta együtt lottóznak, de eddig még "csak" egy négyesre futotta nekik.

Csak óvatosan!

Ugyan a nagy nyeremény csábító, de jobb, ha körültekintő vagy, ha esetleg egy ilyen oldalra szeretnél regisztrálni. Bizonyosodj meg róla, hogy egy valós cég működteti a portált, keressünk rá az interneten annak nevére, böngésszük a korábbi híreket, hátha már valaki leleplezte az esetleges csalókat.

Az is árulkodó lehet, ha az adott cégnek nincs Facebook-oldala, vagy esetleg régen töltöttek fel bármit a közösségi portálra. Mindenesetre aki biztosra akar menni, az csak olyanokkal vágjon bele a csoportos lottózásba, akiket személyeseni is ismer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szerencsésebbek közül valók

Az utóbbi időben rengeteg újságcikk és riport született arról, hogy milyen rossz helyzetben vannak a magyarországi kistelepülések, főképpen a forráshiány és az elvándorlás miatt. Győrújfalu a kedvezőbb kilátásokkal rendelkező nyugati országrészben helyezkedik el, és mivel közel van Győrhöz, a települést a polgármester szerint nem érintik az említett problémák.

Lakosságszám százalékos gyarapodásának tekintetében Győrújfalu, Győr-Moson-Sopron megye legdinamikusabban növekedő települése. A szó szoros értelmében vett elvándorlás csak és kizárólag iskolai tanulmányok miatt fordul elő

- magyarázta Nagy, aki szerint a település egyik legnagyobb vonzereje az, hogy a megyeszékhely központja nagyjából 3,5 kilométerre van, és az ipari park sincs messzebb 10 kilométernél, mindkettőt meg lehet közelíteni akár kerékpárral is. Emellett a településen fejlett az infrastruktúra, és számos pihenési lehetőség is van, ami szintén vonzza az új lakosokat.

A másik véglet

Nem tudni, hogy hány kistelepülésen lottóznak még kollektíven, de más statisztikákból kiderül: sok helyen csak a milliárdos álomnyeremény segítene. Korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon nagyjából 1500-1600 település küzd forráshiánnyal. Ez igen nagy szám, főként, hogy a lakosság jó része, másfél-kétmillió ember él falvakban.

Számuk persze folyamatosan csökken. Mint arra Gémesi a Népszavának adott interjújában rávilágított, Magyarországon nagyjából 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek. A KSH tavalyi adatai szerint a közép-magyarországi és a dunántúli régión kívül mindenhonnan elvándorol a népesség - nem feltétlenül külföldre, az országon belüli vándorlás is jelentős.

Észak-Magyarországon például nagyjából minden ötödik lakóingatlan üresen áll, az emberek továbbálltak a falvakból, kisebb településekről. Jellemzően azért, mert kevés, vagy messze van a munkalehetőség, vagy egyéb, létfontosságú dolgok hiányoznak. Például a háziorvos, amely kifejezetten "hiánycikk" a kistelepüléseken. Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, van olyan falu, ahol több mint egy évtizede nem töltik be a praxist.

De a legrosszabb helyzetben lévő régióban a lehetőségek még ennél is korlátozottabbak: Nógrád megyében például "mozgó bolt", egy furgon járja körbe a kisebb falvakat, más lehetőség nincs helyben vásárolni - ez persze drágább, mint a szupermarketek. Akad olyan hely, ahonnan több tíz kilométert kell utazni egy egyszerű pénzfelvételért, az iskola pedig sok településen gyermekek híján bezárt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm