2018. december 18. kedd Auguszta

Dübörög a magyar falulottó: százezreket forgatnak a vidéki családok


Szinte mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy egy közösség, 5-10 ember közösen lottózik, de olyanról nemigen hallottunk még, hogy egy egész falu dobja össze a lottószelvényre valót. Egy nyugat-magyarországi kistelepülésen pont ez történik, a nyereményből pedig fejlesztések valósulnak meg. Ezzel szemben a szegényebb régiókban sokszor még egy posta üzemeltetésére sem futja.

Lottólázban ég Győrújfalu: a lakosok évek óta közösen lottóznak, ha a főnyeremény egymilliárd forint fölé kúszik. A polgármester a Pénzcentrum megkeresésére arról beszélt, ilyenkor 75-80 ezer forintot dobnak össze a lakosok a közös szerencsejátékba, a nyereményekből a falu fejlesztésére is jut. A település első embere szerint a játékkedv egyenesen arányosan növekszik a főnyeremény összegével:

Volt már olyan, hogy a várható főnyeremény meghaladta a 3 milliárd forintot, akkoriban nem volt ritka, hogy hetente 120-135 ezer forint értékben játszottunk.

Ha az Újfalui Szerencsevadászok játékalapja meghaladja a 83 ezer forintot, akkor a polgármester egy olyan szelvényt is felad, amelyre a közösség szavazza meg a számokat, a 70-est fixen beikszelik minden héten. Volt már, hogy komolyabb összeget nyertek az újfaluiak: 2014-ben például pont karácsony előtt lett egy négyesük a lottón, ami 2,3 millió forintot fizetett. Ezt szétosztották a lakosok között, "akkoriban, aki ötszáz forinttal volt bent a játékban az 15 ezer forintot kapott meg még karácsony előtt" - magyarázta a polgármester.

A kettes és hármas találatok nyereményösszegét nem veszik fel, hanem egy közös alapba gyűjtik. A pénz felhasználásáról szintén a közösség szavaz. A faluban volt helye a lottónyereménynek: jutott belőle karácsonyi díszkivilágításra, defibrillátorra, jövő tavasszal pedig Győrújfalu játszóterét fogják fejleszteni nagyjából 700 ezer forintból - persze, ha addig nem nyernek több pénzt.

A közös ló sem garantálja a sikert

Arról nem tudni, hogy hazánkban hányan játszanak közösségben, a Szerencsejáték Zrt.-nek nincsenek pontos adatai erről, ahogyan arról sem, hogy ezek a csoportok milyen nagyobb összegeket nyertek. Egy biztos, vannak ilyen baráti társulások; emlékezetes például annak a 10 budaörsi rendőrnek a története, akik sajtóértesülések szerint 2009-ben nyertek az Ötöslottón.

Sőt, az interneten számos olyan weboldalt találunk, ahol csoportos lottózásra invitálnak, hogy idegenekkel rakjunk meg számkombinációkat. Fő hívószavuk az, hogy ha többen játszanak, akkor a telitalálat esélye is nagyobb, és csak pár tucat emberrel kell osztoznuk a milliárdokon. Sőt, már olyan fejlett oldal is van, ahol a regisztrált felhasználó maga választhatja ki, melyik játékba, kikhez társul be egy-egy szelvény árával, a nyereményt pedig személyes profiljához írják jóvá.

Bár a nagy számok törvénye alapján valóban megnőnek a nyerési esélyek a kollektív lottózás segítségével, de ahogyan Győrújfalu példáján is láthattuk, még így sem garantált a telitalálatos szelvény. A településen évek óta együtt lottóznak, de eddig még "csak" egy négyesre futotta nekik.

Csak óvatosan!

Ugyan a nagy nyeremény csábító, de jobb, ha körültekintő vagy, ha esetleg egy ilyen oldalra szeretnél regisztrálni. Bizonyosodj meg róla, hogy egy valós cég működteti a portált, keressünk rá az interneten annak nevére, böngésszük a korábbi híreket, hátha már valaki leleplezte az esetleges csalókat.

Az is árulkodó lehet, ha az adott cégnek nincs Facebook-oldala, vagy esetleg régen töltöttek fel bármit a közösségi portálra. Mindenesetre aki biztosra akar menni, az csak olyanokkal vágjon bele a csoportos lottózásba, akiket személyeseni is ismer.

A szerencsésebbek közül valók

Az utóbbi időben rengeteg újságcikk és riport született arról, hogy milyen rossz helyzetben vannak a magyarországi kistelepülések, főképpen a forráshiány és az elvándorlás miatt. Győrújfalu a kedvezőbb kilátásokkal rendelkező nyugati országrészben helyezkedik el, és mivel közel van Győrhöz, a települést a polgármester szerint nem érintik az említett problémák.

Lakosságszám százalékos gyarapodásának tekintetében Győrújfalu, Győr-Moson-Sopron megye legdinamikusabban növekedő települése. A szó szoros értelmében vett elvándorlás csak és kizárólag iskolai tanulmányok miatt fordul elő

- magyarázta Nagy, aki szerint a település egyik legnagyobb vonzereje az, hogy a megyeszékhely központja nagyjából 3,5 kilométerre van, és az ipari park sincs messzebb 10 kilométernél, mindkettőt meg lehet közelíteni akár kerékpárral is. Emellett a településen fejlett az infrastruktúra, és számos pihenési lehetőség is van, ami szintén vonzza az új lakosokat.

A másik véglet

Nem tudni, hogy hány kistelepülésen lottóznak még kollektíven, de más statisztikákból kiderül: sok helyen csak a milliárdos álomnyeremény segítene. Korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke beszélt arról, hogy Magyarországon nagyjából 1500-1600 település küzd forráshiánnyal. Ez igen nagy szám, főként, hogy a lakosság jó része, másfél-kétmillió ember él falvakban.

Számuk persze folyamatosan csökken. Mint arra Gémesi a Népszavának adott interjújában rávilágított, Magyarországon nagyjából 2400 olyan település van, ahol kétezernél kevesebben élnek. A KSH tavalyi adatai szerint a közép-magyarországi és a dunántúli régión kívül mindenhonnan elvándorol a népesség - nem feltétlenül külföldre, az országon belüli vándorlás is jelentős.

Észak-Magyarországon például nagyjából minden ötödik lakóingatlan üresen áll, az emberek továbbálltak a falvakból, kisebb településekről. Jellemzően azért, mert kevés, vagy messze van a munkalehetőség, vagy egyéb, létfontosságú dolgok hiányoznak. Például a háziorvos, amely kifejezetten "hiánycikk" a kistelepüléseken. Mint arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, van olyan falu, ahol több mint egy évtizede nem töltik be a praxist.

De a legrosszabb helyzetben lévő régióban a lehetőségek még ennél is korlátozottabbak: Nógrád megyében például "mozgó bolt", egy furgon járja körbe a kisebb falvakat, más lehetőség nincs helyben vásárolni - ez persze drágább, mint a szupermarketek. Akad olyan hely, ahonnan több tíz kilométert kell utazni egy egyszerű pénzfelvételért, az iskola pedig sok településen gyermekek híján bezárt.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 14 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 80 285 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az CIB Banknál például 75 747 forintos törlesztőt ígér a 2,76 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,39 százalékos THM is alacsony, 77 039 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk