Budapest, 2020. május 24.A Gazdagréti lakótelep látképe a budai Sas-hegy felõl 2020. május 24-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Gigaberuházás miatt dagad a botrány Budapesten: óriási társasházat terveznek a város egyik legnyugodtabb részére

2024. május 30. 14:14

Tiltakoznak a gazdagrétiek, amiért egy cég 270 lakásos társasházat húzna fel az egyik hatalmas zöldterületen. Azt szeretnék elérni, hogy vagy a főváros, vagy az önkormányzat sajátítsa ki a területet, de erre egy képviselő szterint aligha van pénz.

Az elmúlt napokban többször is kint járt a rendőrség annál a XI. kerületi teleknél, ahol egy kivitelező cég tereprendezési munkálatokba kezdett, az rtl.hu szerint a lakók azt követően hívtak rendőrt, hogy a munkások szerintük szabálytalanul kezdték el irtani a növényzetet a Hosszúréti utcában. A portállal a BRFK azt közölte, hogy „a rendőrök megállapították, hogy a magántulajdonban lévő területen a tulajdonos megbízásából végeztek tereprendezési munkálatokat, ami a gaz levágását, a cserje és bozót irtását foglalta magában – fákat nem vágtak ki. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, rendőrségi eljárás nem indult." Hozzátették, az iratokat az önkormányzatnak fogják megküldeni, hogy ők döntsék el, a tereprendezés nem ütközik-e önkormányzati rendeletbe.

A kerületi önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a mintegy 20 ezer négyzetméteres, fás-bokros területen egy cég húzna fel egy 270 lakásos társasházat - az épületet 3-4 emeletesre tervezik - magassága a kerülettel kötött megállapodás alapján legfeljebb 11 méteres lenne. Építési engedély és hivatalos terv még nincs kiadva, a lakók ezért is lepődtek meg, hogy már megy a tereprendezés.

Bodainé Klotz Adrienne, a helyi tiltakozás egyik szervezője arról beszélt, hogy a zöldterület hűti a környéket, a helyiek nem akarják, hogy beépítsék. Emellett szerintük a környék már így is túl van építve, nem bírná el az infrastruktúra, ha még többszáz lakóval bővülne a létszám. Azt szeretnék elérni, hogy a helyi vagy a fővárosi önkormányzat kisajátítsa a területet, a szomszédos telkeket pedig védetté nyilvánítanák - erre petíciót is indítottak, amit több mint 3000-en aláírtak. Egy helyi önkormányzati képviselő szerint mindez 4-5 milliárd forintba kerülne, amire sem a kerületnek, sem a fővárosnak nincs pénze. Hozzátette: a helyi jegyző vizsgálja, szabályos volt-e a tereprendezés, a munka hónapokig nem indulhat újra.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem