19 °C Budapest
student dormitory room with bed, desk & chair

Elképesztő árak várnak az egyetemistákra: kollégium, vásárlás vagy lakásbérlés, ez itt a kérdés

2023. augusztus 17. 08:15

Az idei évben a megszokottnál jóval többen, körülbelül 126 ezren jelentkeztek felősoktatási képzésre, ami a tavalyihoz képest körülbelül 27 ezer fős növekedést jelent. Azonban az egyetem kezdete azonban gyakran nemcsak új iskolát, de új várost is jelent. Éppen ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen kedvező lakhatási lehetőségek közül lehet most választani.

Januárban még elmaradt a lakbérek növekedése az inflációtól a KSH adatai szerint, ezeknek a 2021 elején kezdődő töretlen növekedése 2022 szeptember–decemberében alapvetően egy stagnáló-csökkenő tendenciába váltott át. 2023 januárjában viszont ismét érzékelhetően, országosan 1,7, Budapesten 2,1%-kal nőttek a kínálati bérleti díjak az előző hónaphoz képest. A tavalyi év azonos időszakinál országosan 20, a fővárosban 22%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 75, illetve 69%-kal voltak magasabbak az idei januári lakbérek.

Azonban július végén már jelentősen megemelkedtek az albérletárak.

Az átlagos lakbérek az elmúlt hónapokban fokozatosan emelkedtek, aminek több oka is van. A minimálbér és a keresetek növekedése miatt a tulajdonosok is bátrabban árazzák be a kiadó lakásokat mint tavaly. A másik fontos tényező, hogy 2022 második felében stagnáltak az albérletárak, mivel a rezsibizonytalanság miatt a tulajok nem mertek emelni. Idén azonban már sokan megtették, mert a rezsidíjak szerencsére nem váltak megfizethetetlenné a bérlők számára sem

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a HelloVidéknek, hozzátéve, hogy a kereslet növekedése hozzájárult a dráguláshoz is.

Akik a megemelt bérleti díjat nem szeretnék vagy nem tudják kifizetni, azok már az albérletpiaci főszezon indulása előtt igyekeznek szebb, jobb vagy olcsóbb bérleményt keresni maguknak. Mivel a kínálat folyamatosan bővül, van is esélyük arra, hogy találjanak ilyet maguknak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá Balogh László. A portál szakértője szerint a kínálat bővülése a beindult albérletkeringőnek is köszönhető. Az albérletekből kiköltözők miatt ugyanis több ezer lakás szabadul fel a piacon, ahová a tulajdonosok új bérlőket várnak majd.

Azonban nemcsak az alpbérlet az egyetemisták egyetlen lehetősége: szociális alapon pályázhatnak kollégiumi férőhelyre (azonban ebben az esetben készülni kell arra, hogy a helyek száma jelentősen kevesebb, mint az igénylőké, így nem mindenki kerül be), illetve van lehetőség magánkollégiumi jelentkezésre is. Ide pedig jóval könnyebb bekerülni, az ára pedig rezsivel együtt 50 és 75 ezer forint között mozog.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem