21 °C Budapest
Sad man reading a letter with bad news

Százezernyi magyart érint az új jogszabály: fizetésük egy elég nagy részét levonhatják

2023. július 16. 19:04

A 28. hét sem telt el unalmasan: megérkezett a második nagy hőhullám, vasárnap már pokoli meleg volt, óriási a felfordulás a lakáspiacon, a kormány Sopronbánfalván ülésezett, módosítják a nyugdíjtörvényt,  tart az EFOTT, közben a Balaton vagy tele van vagy nincs: ezen napok óta vitatkoznak a szakemberek, de a strandok minősége legalább kiváló! Mi pedig a Gellért fürdő alatt sétálgattunk. Íme a hét legfontosabb, legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon!

Január elsejétől változott az a szabály, amely arról rendelkezik, hogy mennyit vonhatnak le a fizetésünkből, ha a tartozásunkat, melyet nem tudunk fizetni, követeléskezelőnek adják át. Az összeg sok éven át változatlan volt, melyből az alapot számolják, ám most egy emelés történt - de még mindig  vannak olyan fontos szabályok, amelyről valószínűleg kevesen tudnak. Ezeket jártuk most körbe szakértőkkel.

Újabb csavar az Árpád hídi tragédiában: na, erre nem számított az elkövető

Akár még szándékos bűncselekménnyel is megvádolhatják az ámokfutót, és akkor a biztosítója is visszakövetelheti tőle minden költségét.

Megszólalt a Kia hazai elnöke: 40-50%-os zuhanás jöhet az autópiacon, 2025-ig nehezen lesz kilábalás

A forgalomba helyezési adatokban ugyan még nem látszik, mekkora a visszaesés a magyar autópiacon, viszont az új szerződések tekintetében már érezhető, hogy a helyzet nem túl rózsás egyik márkánál sem - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Nagy Norbert. A Kia Magyarország elnöke többek között arról beszélt, hogy nagy számban mondanak vissza korábbi megrendeléseket is az ügyfelek a legtöbb hazai márkánál, így a kereskedők most jellemzően komolyabb készletekkel rendelkeznek, ezeknek az autóknak ki kell pörögnie, ezért kedvezményeket hirdetnek rájuk - így jól járhat, aki mostanában venne új autót. A szakember kifejtette, most érkezett el az a pont, amikor a Kia ismét tud vállalni árgaranciát egy bizonyos euróárfolyamig. Arról is kérdeztük, mit tapasztalnak a finanszírozási oldalon: elmondta, nem meglepő, hogy ilyen magas kamatkörnyezetben kevesen mernek hitelre autót venni, viszont újra népszerűek a változó kamatozású termékek - ugyanis az ügyfelek is azzal számolnak, folytatódik a kamatcsökkentés. Szóba került az is, hogy miért nem vonzó manapság a fiataloknak az autószerelő szakma és az egyre szigorodó EU-s normák is terítékre kerültek. 

Lejutottunk Budapest titkos bunkerébe: ki nem találod, milyen kincsek lapulnak a város alatt

Dübörög a nyár, tombol a forróság, ám az idei felmérésekből úgy tűnik, egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nyaralást: a magyarok 60 százaléka olcsóbb helyekre, vagy egyáltalán nem utazik. Pesze a kikapcsolódásnak nem az utazás az egyetlen formája, akár a saját városunkban is mozoghatunk turistaként, felfedezhetjük már ezerszer látott, de éppen még soha észre nem vett titkos szegleteit, utcáit, házait, kertjeit, tereit. A város „újhullámos” (újra)felfedezése nem éppen friss jelenség, már legalább egy-másfél évtizedes trendről beszélhetünk, de úgy tűnik, a sikere töretlen. A hagyományos, évtizedek óta létező "lokálpatrióta" séták helyén ma olyan már izgalmas komplex programokon vehetünk részt, olyan tudásanyaghoz, szemléletmódhoz juthatunk hozzá, ami akár egy életre megváltoztathatja a a magyar fővárosról alkotott képünket. A Cashtag legújabb részében városi sétára indultunk, méghozzá a Gellért fürdő alá, és eljutottunk egészen az Ősforrásig. 

Ilyen egyszerűen ugorhat az adriai nyaralás: ezért sokakat visszafordíthatnak a horvát határon

Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozott a schengeni övezethez, ami miatt sokan gondolhatják, hogy nem kellenek okmányok a határátkeléshez.

Megszólalt a Pénzügyminisztérium: ez a feltétele annak, hogy megérkezzen a beígért nyugdíjemelés

A kormány januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót fog végrehajtani, ha az évközi adatoknál a tervezettnél magasabbra várható az éves átlagos infláció - mondta el a Pénzügyminisztérium. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa 3 százalékos emelést kért, ami nagyjából 160 milliárd forinttal terhelné az államkasszát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Módosítják a nyugdíjtörvényt: itt a javaslat, ez rengeteg magyart érinthet

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz): a kormánypárti politikusok rögzítenék, hogy kizárólag azokat illeti meg a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem