12 °C Budapest
Portree is a picturesque harbor town on the Isle of Skye in the Inner Hebrides of Scotland and also the largest settlement in this area.

Hihetetlen, de igaz: ezek a mediterrán álomvárosok milliókat fizetnek, csak költözz oda

2023. február 25. 13:04

Van, aki imádja és van, aki ki nem állhatja, számos hátránya, de sok előnye is van az otthoni munkavégzésnek. Például, hogy aki nincs irodához kötve, az bárhova elköltözhet a világon, ahol van elég gyors és stabil internet. Sőt, vannak olyan falvak városok, akik nem csak házat knálnak 1 euróért a betelepülőknek, de még fizetnek is egy nagyobb összeget, csak költözzenek oda minél többen. Most összeszedtük a legizgalmasabb ajánlatokat.

A világjárvány mellékhatásaként az otthoni munkavégzés, a home office lehetősége olyan ütemben terjedt el a világban, amire senki sem számított még akár 3 évvel ezelőtt sem. A HR szakemberek mind egyetértenek abban, hogy több évtizednyi fejlődési szakaszt ugrottunk át hónapok leforgása alatt, és a pandémia nélkül ezek a folyamatok sokkal lassabban zajlottak volna csak le.

Van, aki imádja és van, aki ki nem állhatja, számos hátránya, de sok előnye is van az otthoni munkavégzésnek. Például, akinek olyan a munkája, hogy már egyáltalán nem kell bejárnia irodába, az tulajdonképpen oda költözhet, ahová csak akar.

Az urbanizáció hatására rengeteg kistelepülés néptelenedik el, a fiatalok elhagyják ezeket a helyeket, és városokba költöznek. Sokféle stratégia létezik ennek a folyamatnak a megfordítására, az egyik leghatásosabb közülük a digitális nomádok becsábítása. Az aktív dolgozók által meg lehet menteni ezeket a falvakat, hiszen az új betelepülők biztosan ott fogják elkölteni a fizetésük egy részét, így életben maradhat a kisbolt, a kocsma, a helyi étterem, arról nem is beszélve, hogy mindez adóbevételt is jelent sok esetben a településnek.  Cserébe gyakran ingyen rendelkezésre bocsájtják a megüresedett ingatlanokat, sőt, valahol még pénzt is adnak annak, aki úgy dönt, náluk folytatja az életét.

Maenza, Olaszország

Az olaszországi 1 eurós lakáseladási őrület 2011-ben kezdődött egy Gangi nevű kisfaluval- írja a LA Times. Az 5800, 5000 főnél kevesebb lakossal rendelkező településsel - amelyek közül 2300 teljesen elhagyatott vagy már majdnem - az országot az a veszély fenyegeti, hogy végleg elveszíti a falusi kultúráját. Gangival kezdve a kis, távoli falvak országszerte elkezdték eladni az elhagyott házakat 1 euróért, hogy így megpróbálják felduzzasztani a lakosságukat.

2021-ben Maenza is csatlakozott ehhez az akcióhoz, ami azért érdekes, mert ezzel a Rómához közeli települések is beszálltak a versenybe. Maenza egy kisváros Lazio egy dombos területén 358 méterrel a tengerszint felett, és csak 110 km-re van Rómától. A központi része szinte teljesen érintetlen, középkori eredetű: szűk utcák és sikátorok között kóborolhatnak az odaköltözők nap mint nap. De ami még ennél is jobb, hogy mindössze 30 kilométerre van a tenger.

Pipestone, Kanada

A kanadai Manitobában található Pipestone város önkormányzata 10 dollárért árul telkeket lakóházak számára. Az érdeklődők 1000 dollár foglalót fizetnek és aláírnak egy ajánlati szerződést. Ha az ajánlati megállapodás feltételeinek megfelelően házat építenek, 990 dollárt visszakapnak . A Kanadai Állampolgársági és Bevándorlási Forrásközpont szerint ez egy országos mozgalom része, amely New Brunswickban kezdődött, amikor egy egyedülálló házaspár elkezdte elajándékozni 130 hektáros telkük darabjait, csak hogy új várost hozzanak létre otthonuk körül.

A skót szigetek

Skóciában közel 1000 partmenti sziget található, amelyek közösségei a skót kultúra és történelem meghatározó részét képezik, ám e közösségek lakossága egyre fogyatkozik. Ezen elszigetelt városok és falvak újjáélesztése érdekében a kormány 2019-ben elindította a Nemzeti Sziget Tervet, és a kezdeményezés túlélte a Brexitet és a világjárványt is. Ennek keretében a skót hatóságok kötvényalapot indítottak, amely 50 000 fontot (21 millió forint) ad legfeljebb 100 olyan háztartásnak, akik 2026-ig a szigetekre költöznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szardínia, Olaszország

Az Olaszország déli partjainál fekvő két szigetrégió egyike, Szardínia az egész országban és a világon is ismert lélegzetelállító strandjairól, izgalmas városairól, valamint egyedi nyelvéről és szokásairól, amelyek az évszázadok alatt is megmaradtak. Az ország több vidéki településéhez hasonlóan azonban számos szardíniai falu és város az elnéptelenedéssel küzd, amelyet a regionális kormányzat egy tavaly júliusban bejelentett pénzügyi programmal kíván kezelni. Azok a kérelmezők, akik hivatalos lakhelyüket egy 3000 lakos alatti szardíniai faluban teszik át, vagy akik lakásvásárlás után költöznek oda, akár 15 000 eurós, 5,5 millió forintos támogatásra számíthatnak a lakhatási költségek fedezésére.

Santiago, Chile

A chilei kormány régóta törekszik rá, hogy fővárosát, Santiagót nemzetközi technológiai központtá alakítsa, és 40 ezer dollárt, 14,5 millió forintot kínál a vállalkozóknak, hogy a városba költözzenek és ott indítsák el cégüket. A 2010-ben indított, Start-Up Chile elnevezésű program többféle változatot kínál a különböző típusú induló vállalkozások számára, köztük egy olyan programot is, amely csak a nők által vezetett projekteknek szól. A programba beválogatottak egyéves munkavállalási vízumot kapnak, valamint ingyenes co-working teret és hozzáférést kapcsolati hálókhoz. Az Andok és a Csendes-óceán közé szorított, erős és stabil gazdasággal büszkélkedő Santiago elég vonzó hely.

Dél-Európa legnagyobb országa a kontinens legjobb strandjaival, hihetetlen ételekkel és pezsgő éjszakai élettel, és izgalmas építészettel büszkélkedhet.

Ponga, Spanyolország

A World Population Review szerint Spanyolország népessége folyamatosan csökken, a születési ráta mindössze 1,35. A kisvárosok sínylik meg ezt a leginkább, mivel sok fiatal lakosuk a városokba költözik. éppen ezért sok helyen ösztönzőket kínálnak az új lakosoknak. Ponga nevű kis falu Észak-Spanyolország egyik hegyvidéki régiójában 1,3 millió forintot ad a fiatal pároknak, ha odaköltöznek. Emellett minden egyes gyermek után, aki a faluban születik, további 1,3 millió forintnyi eurót kapnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem