13 °C Budapest
Ezek a bántalmazó kapcsolat jelei: nem csak a testi, hanem a lelki bántalmazó kapcsolat is veszélyes!

Ezek a bántalmazó kapcsolat jelei: nem csak a testi, hanem a lelki bántalmazó kapcsolat is veszélyes!

2022. szeptember 4. 20:01

A párkapcsolaton belüli erőszaknak számos fajtája van, ám sokan csak sejtik, hogy a bántalmazás nem merül ki a fizikai agresszióban, a másik fél testi fenyítésében – jóval gyakoribb példája a párkapcsolati abúzusnak a lelki bántalmazás. Milyen egy lelkileg bántalmazó kapcsolat, mik a bántalmazó kapcsolat előjelei? Milyen figyelmeztető jelekre figyeljünk, ha arra gyanakszunk párkapcsolatunkban, hogy a másik fél visszaél az érzelmeinkkel, manipulál minket, kisajátít, korlátoz?

Cikkünkben eláruljuk, mi a fizikai és a verbális, illetve a színtisztán lelki bántalmazó kapcsolat közi különbség, miért veszélyes mindkét típus a testi és a lelki egészségünkre! Mik a lelki bántalmazó kapcsolat jelei, mik lehetnek általánosságban a bántalmazó kapcsolat előjelei, melyeket, ha észreveszük, érdemes mihamarabb menekülnünk a bántalmazásra hajlamos partner karmai közül?

Nem csak a testi erőszaktól kell félnünk

A párkapcsolati és családon belüli erőszak a lélek csendes gyilkosa: a legtöbb családban még ma is tabutémának számít a felvállalása, legyen szó fizikai ütlegelésről, veszekedésről vagy lelki terrorról. A fizikai erőszakot (gyakran szexuális erőszakot) nehezebb sokáig titkolni – leggyakrabban az azt elszenvedő fél nem szeretné feltárni, mert fél a nyilvánosság véleményétől, társadalmi elítéltségétől -, előbb utóbb valaki meglátja az alapozóval, ruhával, napszemüveggel eltakart sérüléseket. Ha a bántalmazottnak szerencséje van, az ügye jó kezekbe kerül és segítséget kap a bántalmazó kapcsolatból való kilépésre, akár büntetőjogi válaszreakcióra.

A fizikai erőszaknál jóval gyakoribb – egyébként vele együtt járó probléma – a verbális agresszió, ami egy bántalmazó kapcsolat esetében gyakorlatilag a bántalmazottat érintő szóbeli ütlegelést jelenti. A bántalmazottat illető bántó, lekicsinylő, önbizalomrom- és önbecsülésromboló kifejezések, a becsmérlés, a fenyegetés vagy a bántalmazó jellegű szóbeli dühkitörések mind-mind előfordulnak egy bántalmazó kapcsolat során – ám a szóbeli erőszakot a tapasztalt bántalmazó gyakran aggodalommal, humorral, hibáztatással álcázza.

Ki lehet bántalmazó személyiség?

A fizikailag és lelkileg bántalmazó kapcsolatokba bonyolódó felek esetében nem sorakoztathatunk fel univerzális érvényű, a családi, társadalmi háttérre vonatkozó állításokat, különösen a lelki erőszak esetében. Aranyszabály, hogy – vagyontól, iskolázottságtól, fizikai erőtől, társadalmi megítéléstől függetlenül – bárki lehet bántalmazó fél, mind nők, mind férfiak esetében, az egész a felek személyiségén (vagy inkább személyiség-sérülésén) múlik.

A bántalmazó fél általánosságban egy olyan személyiség, aki akkor van lételemében, ha hatalmat gyakorolhat a környezetében élő emberek felett – ez legtöbbször bántalmazó kapcsolat, családon belüli erőszak formájában nyilvánul meg. A bántalmazó fél személyisége sérült (pszichopátiára vagy szociopátiára utaló jellemvonásokat hordoz, de nárcisztikus személyiségzavar is állhat a háttérben), gyakran valamilyen gyerekkori, sokszor családi traumára visszavezethető, eltorzult kép él a fejében a tiszteletről és a ragaszkodásról, éppen ezért ő az a fél a kapcsolatban, aki nem ad, csak elvesz, a bántalmazó kapcsolat során kizsákmányolja partnerét.

A nők is lehetnek lelki bántalmazók

A kapcsolatok jelentős részében nem a férfi a lelki vagy fizikai bántalmazó fél – mindez fordítva is igaz lehet. Személyiségzavar, dühkitörések, hataloméhség jellemző lehet eltorzult személyiségű nőkre is, akik nem riadnak vissza a férfi verbális, érzelmi, fizikai bántalmazásától, a szexuális hatalmukkal való visszaéléstől, a kizsákmányolástól. A szituáció igen kényes: gyakori probléma, hogy a férfi nem meri bevallani, hogy ő a bántalmazott fél, félve a társadalom rossz megítélésétől.

Mik a bántalmazó kapcsolat előjelei?

Akár verbális, akár fizikai agresszióról, akár érzelmi manipulatív eszközökről van szó, az esetek többségében megfigyelhető egy általános mintázat a bántalmazó és a bántalmazott fél között, ami a fokozatosságon alapszik. Mind a fizikai, mind az érzelmi agresszió először csak alkalmi esetek formájában mutatkozik – egy nagy veszekedés, féltékenységi roham stb. -, ekkor még a bántalmazó fél az egyedi esetekre hivatkozva elnyeri a párja bocsánatát.

A bántalmazás kapcsán mindenképpen ki kell emelnünk a cselekmény folyamatjellegét: a tevékenység alkalmi eseményekből visszatérő szokássá válik, mindezt az áldozat megszokja, a kapcsolatban a passzív félként alkalmazkodik a kialakult állapothoz. A lelki bántalmazó kapcsolat jelei kezdetben észrevehetetlenek, az apró kérések követelésekké, tiltássá válnak, míg a bántalmazottnak egyre több mindenhez kell engedélyt kérnie, végül félelemmel tekint a másik fél reakcióira – mindeközben a bántalmazó „energiavámpír” módjára táplálkozik párja engedékenységéből, félelméből, bizonytalanságából, sőt, számos esetben a rajongásából is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az áldozat reményei tartják életben a kapcsolatot

A lelkileg bántalmazó kapcsolat is két félen múlik: a bántalmazó személy az, aki hatalmat gyakorol a másik tevékenységei, érzelmei fölött, míg a bántalmazott, azaz az áldozat hisz a boldog végkimenetelben, az uralkodó fél jó útra térésében. A bántalmazó kapcsolatok esetében általános érvényű igazság, hogy a boldog befejezés sosem jön el, mert ha a bántalmazó egyszer nyeregbe került, ott is marad, míg áldozata végleg meg nem elégeli az elnyomást, vagy míg valamilyen külső tényező hatására meg nem változik a felállás.

A remények mellett egy lelki bántalmazó kapcsolat további összetartó tényezői közé tartozik a közös múlt (akár közös ház, család), a megszokás, mindez annál tovább tart, minél jobb az áldozat alkalmazkodóképessége. Sokszor maga a bántalmazó fél rettenti el a bántalmazottat a változástól, mert azt érezteti vele, hogy nélküle képtelen az önálló életre, döntéshozatalra, sőt az áldozat sem tudja mindig, hogy mikor jön el az a pont, amikor ki kell lépnie a szerepéből.

A következő pontokban összeszedtük, hogy mik egy lelki bántalmazó kapcsolat jelei (akár a bántalmazó kapcsolat előjelei), milyen egy lelkileg bántalmazó kapcsolat objektív nézőpontból, szakmai szemmel, ha eltekintünk a kapcsolatokra jellemző egyedi konfliktusforrásoktól, vonásoktól – nézzük, mire figyeljünk egy lelki bántalmazó kapcsolat esetén!

A lelkileg bántalmazó kapcsolat jelei

  • Hataloméhség: a kapcsolatban a bántalmazó fél kezdetben elhalmozza kedvességével választottját, ám a másik fölötti elhatalmasodási szándék már ekkor felfedezhető, mintegy látens formában. A rejtett agresszió fokozatosan bújik elő, egyre súlyosabb erőfitogtatások formájában, mígnem állandósul az állapot.
  • A bántalmazó váratlanul generál feszültséget: a bántalmazó fél a külvilág irányában gyakran kellemes társaságot nyújt másoknak, sokszor kifejezetten karizmatikus személyiségről van szó, aki – a saját játékszabályai szerint bárkivel jól kijöhet. Párkapcsolatában is gyakran a legjobb énjét mutatja, mígnem egy váratlan pillanatban érkezik a „hideg zuhany” a partnerre, aki éppen a kiszámíthatatlan érzelmi hullámvasút miatt folyamatosan tart ettől, így igyekszik állandóan megfelelni párja elvárásainak.
  • Kényszerítés, egyoldalú döntéshozás: az egyéni szabadságtól való megfosztás egyik legtipikusabb eszköze az, ha a lelki bántalmazó kapcsolat domináns szereplője nem engedi az áldozatnak, hogy beleszóljon a közös döntéseikbe. Az elnyomott nem formálhat önálló véleményt, nem cselekedhet a párja engedélye nélkül, akár megalázó mértékben zsarnokoskodik a másik fölött. A fenyegetőzés is gyakran előkerül, mikor a bántalmazó a kapcsolat megszakításának lehetőségével kényszeríti a másik felet az engedelmességre.
  • A felelősség hárítása, a másik hibáztatása: a lelkileg bántalmazó kapcsolat jelei közé tartozik, hogy a zsarnokoskodó minden hibás döntésért – az ő döntéseiért -, konfliktusért a párját hibáztatja. A profi manipulátor képes elhitetni áldozatával, hogy minden kirohanást ő okoz, ő idézi elő a kapcsolatban fellépő lelki válságokat, az ő rossz döntésének következménye a megtorlás, még a fizikai erőszak is.
  • „Hideg víz, meleg víz”: a bántalmazott fél gyakran érezheti úgy, mintha két különálló emberrel, két külön személyiséggel élne párkapcsolatban. A bántalmazó az egyik pillanatban neki szenteli minden figyelmét, bevonja a közös életük tervezésébe, bókokkal halmozza el – majd, mint derült égből a villámcsapás, mindezt elutasítja, a bántalmazott pedig önmagában keresi a hibát, nem érti, mit ronthatott el. Éppen az ilyen szituációk miatt reménykedik a partner, hogy a néhány napig tartó idill egyszer majd állandósul, a legszebb pillanatok tartják vissza a továbblépéstől (és ezt a bántalmazó pontosan tudja), egy ördögi körbe keveredik vele. A bántalmazó viselkedése mögött gyakran hangulat- vagy személyiségzavar is állhat (pl. borderline személyiségzavar, bipoláris személyiségzavar).
  • Megalázás, lekicsinylés, önbecsülés-rombolás: a lelkileg bántalmazó kapcsolat jelei közé tartozik, hogy míg a bántalmazó lubickol a párja figyelmében, csodálatában, addig folyamatosan a másik fél kisebbítésére törekszik. A bántalmazó kiemeli párja hibáit, gyengeségeit, felhánytorgatja múltbéli baklövéseit, ezzel folytonosan megalázza őt (mindezt zárt ajtók mögött), lelki válságba, depresszióba taszítva, mígnem állandósul a szorongás, sőt, pánikbetegség is kialakulhat.
  • Visszaél anyagi fölényével: A bántalmazó fél más „ütőkártyával” is rendelkezhet, ami kifejezetten gyakran anyagi erőszak formájában jelenik meg, vagyis amennyiben ő a vagyonos fél, a kenyérkereső, mindezt folyamatosan felhánytorgathatja, a konfliktusok alapjául szolgáltathatja, ezzel is növeli az elnyomott partnerben a kiszolgáltatottság-érzetet. A mai napig gyakran előfordul a párkapcsolatokban a „klasszikus szereposztás”: az egyik fél szerzi az anyagi javak zömét, a másik a háztartást viszi, a gyermekeket neveli – mindez addig korrekt felállás, míg a kenyérkereső fél nem használja fel anyagi helyzetét arra, hogy a másik érdemeit kisebbítse. Ugyanez fordított esetben is igaz, mikor a lelki bántalmazó kihasználja a másik felet anyagi előrelépés érdekében.
  • Öröklődő mintázatok: Azok az emberek, akik bántalmazottá válnak, eredendően többnyire egészséges lelki világú emberek, akiket magával ragad a mérgező légkör, akaratlanul is felülnek az érzelmi hullámvasútra. A bántalmazó személyisége viszont eleve torz, az elnyomókényszer, a hataloméhség, a párkapcsolati agresszió gyakran valamilyen hozott mintán alapszik (például maga is elnyomott, bántalmazó családi körülmények között nőtt fel).

Hogyan szabaduljunk ki egy lelki bántalmazó kapcsolatból?

Mindig tartsuk szem előtt: egészséges lelkületű ember nem leli örömét mások kiszolgáltatottságában, kínzásában!

A lelki bántalmazó kapcsolat jellemzően addig tart, míg a bántalmazott fél végérvényesen össze nem omlik – ez nem feltétlenül idegösszeroppanás, lehet olyan lelki válság is, aminek köszönhetően kénytelen elköltözni, kiszakadni a megszokott mérgező környezetéből. A bántalmazott szeretné megbeszélni problémáikat a másik féllel, bízik a közös munka eredményességében, ám a bántalmazó rendszerint elzárkózik attól, hogy a benne rejlő hibákat a hatalmába kerített személlyel közösen taglalják – így a bántalmazott fokozatosan elveszti a reményt, hogy meggyógyítsa a kapcsolatot.

A lelki bántalmazó kapcsolat a látszólag normális felszín alatt működik, rejtve mások tekintete elől, éppen ezért hónapokig, évekig titokban maradhat a zárt ajtók mögötti egyoldalú felállás. A lelki bántalmazó kapcsolat jelei csak ritka esetekben mutatkoznak mások előtt, mivel maga a bántalmazott törekszik arra, hogy elrejtse ezeket, ám a legközelebbi barátok, rokonok érzékelhetik, hogy valami nincs rendben, hiszen a szorongás, a depresszió, az elnyomottságérzet előbb-utóbb kiütközik a bántalmazott viselkedésén, testi és lelki egészségén.

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy lelki bántalmazó kapcsolat részeseivé váltunk, ne késlekedjünk segítséget kérni szeretteinktől vagy egy szakembertől! Ne várjuk meg, míg a párkapcsolati elnyomás elviselhetetlenné fokozódik – amennyiben egy lelki bántalmazó kapcsolat jelei ütik fel a fejüket, tegyük meg mi az első lépést!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem