Vineyard with wine-press houses cimlapi

Miért érdemes borvidékre költözni? Egyáltalán nem a borok miatt találják meg itt új lakhelyüket

2021. október 14. 15:31

Lassan véget ér a szüreti szezon, de a hazai borvidékek ingatlanpiaca továbbra is aktív. Azonban nem szükségszerű, hogy csak az költözzön valamely történelmi borvidék közelébe, aki szőlőtermesztésre és borkészítésre adja a fejét, hiszen azok is megtalálhatják számításukat, akik a nagyváros zaját maguk mögött hagyva vidéken keresnek családi házat, nyaralót, esetleg hobbitelket.

Az OTP Ingatlanpont szakértői ezúttal a Tokaji, Kunsági és Pécsi borvidék településeinek ingatlanpiaci aktualitásait mutatják be.

A Zempléni-hegység déli lankáin, Tokaj vonzáskörzetében az elmúlt időszakhoz képest erős élénkülést mutat az ingatlanpiac, bár településről településre változik, hogy éppen mi a legkelendőbb. A környék legjellemzőbb ingatlantípusai a 60-90 négyzetméter alapterületű parasztházak és az úgynevezett Kádár-kockák, az újépítések száma elenyésző itt és ezek is elsősorban magáncélú beruházások.

A lakóingatlanok ára széles spektrumon mozog, az egyes házak értékét alapvetően a lokáció és az ingatlan állapota határozza meg. Az építési telkek iránti érdeklődés egyelőre csekély, azonban ez a nemrég bejelentett Zöld Otthon Program elindulásával rövid időn belül megváltozhat

– mondja Ács Ferenc, az Ingatlanpont miskolci központi irodájának vezetője. A történelmi borvidék kisebb településein, ahol elsősorban az állami támogatások igénybevételével a környéken új otthont kereső vásárlók mozgatják a piacot, már 5-7 millió forintért lehet találni felújítandó házakat. A népszerűbb településeken a hasonló kategóriájú lakóingatlanok állapottól függően 8-15 millió forintért cserélnek gazdát.

„Adottságai miatt a Tokaji borvidéken egyelőre kevésbé jellemző a koronavírus-járvány hatására megfigyelhető belföldi vándorlás, tapasztalataink szerint azok, akik az ország távolabbi pontjáról érkeznek ide, valamilyen formában kapcsolódónak a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez, legyen ez befektetés vagy hobbi” – tette hozzá Ács Ferenc. Az ország keleti részén maradva, délre kalandozva jutunk el legnagyobb borvidékünkre, a Kunsági borvidékre.

A régióban nem tapasztaltunk visszaesést az ingatlanpiacon, szeptemberben minden idők harmadik legerősebb hónapját zártuk. A kistelepülések iránti kereslet töretlen, ugyanakkor a falusi CSOK által érintett településeken érzékelhetően átrendeződött a piac, pillanatnyilag a kevésbé felújításra szoruló ingatlanokat keresik a vásárlók. Ez a fordulat elsősorban az építőanyagárak elszabadulásával és a megfelelő szakemberek hiányával magyarázható

– mondja Piros Szilvia, az Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője. Turizmus szempontjából változatlanul a legnépszerűbbek a vízközeli vagy fürdővel rendelkező települések, szintén kelendőek az ingatlanok a nagyobb ipari, gazdasági létesítményeknek otthont adó városok közelében található kistelepüléseken, ilyen központi település például Kecskemét.

A Kunsági borvidéken az ingatlanbérbeadás több területen is megfigyelhető: a gazdasági gócpontok közelében a munkavállalók elszállásolása, a turisztikai célpontok esetében pedig – mint Tiszakécske, Cserkeszőlő vagy Kiskunmajsa – a rövidtávú bérbeadás és szálláshelybiztosítás kerül előtérbe, míg például Kecskeméten a felsőoktatásban tanulók számára kiadott ingatlanok is megtalálhatóak a piaci kínálatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A régióban a hagyományos kertes házak mellett, az állami támogatásoknak köszönhetően megjelentek – igaz, csak korlátozott számban – az új építésű családi házak is, a legnépszerűbb települések Kiskunhalas, Kiskőrös, Kecel és Jánoshalma.

„Az árak szempontjából hátrányosabb helyzetű, kisebb településeken már 4-5 millió forintért lehet felújítandó házat találni, míg egy teljesen felújított és modernizált ingatlan 40-50 millió forintba is kerülhet. Pillanatnyilag még érzékelhető némi áremelkedés a borvidéken, amit elsősorban az építőanyagok emelkedő költsége okoz. Az érdeklődés ugyan kissé visszaesett az év elejéhez viszonyítva, de még mindig pörög a piac, tapasztalataink szerint felgyorsult a vevői döntési folyamat, köszönhetően az alapos előkészítésnek, valamint a fogyatkozó kínálatnak” – tette hozzá Piros Szilvia.

Pécs mellé is sokan költöznek

Szintén délen, de már a Duna túlpartján, a Mecsek lábánál terül el a mediterrán klímájú Pécsi borvidék. „A környéken elsősorban a családi házak keresettek, bár lakások is akadnak a piacon. Árszínvonal tekintetében elmondhatjuk, hogy az év eleje óta emelkedtek és most már kifejezetten magasak. Pillanatnyilag az árak stagnálása figyelhető meg, esetenként minimális csökkenést is tapasztalunk a Pécsi borvidéken” – mondja Markó Ildikó, az Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője.

A Pécsi borvidék nagyobb településein a legélénkebb a forgalom, a legnépszerűbbek a 20 millió forint alatti felújítandó és CSOK igénybevételével megvásárolható házak, az ennél magasabb árkategóriában leginkább a már felújított vagy jó állapotú ingatlanokat keresik, újépítésű ingatlanok korlátozott számban érhetőek el, elsősorban Pécsett. A helyi ingatlanpiac főszereplői a környező városi lakásokat vidéki családi házra cserélő vásárlók.

A borvidéken a turizmus kevésbé jellemző, ennek hatása elsősorban a távolabbi, vízparti vagy fürdőlehetőséggel rendelkező településeken figyelhető meg. A befektetési célú vásárlók elsősorban építési telkeket keresnek vagy olyan, rossz állapotú ingatlanokat, ahol a ház bontása után a telekre új ingatlan építhető. Várakozásaink szerint az építési telkek forgalma a Zöld Otthon Program hatására tovább nőhet

– zárta gondolatait Markó Ildikó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem