15 °C Budapest
Old and dirty facades in Budapest old town

20 százalékot estek az albérletárak, de lassan vége a jó világnak

2021. június 3. 14:31

A korlátozások feloldása sok változást hozhat magával. Tűkön ülve várták a helyzet alakulását azok az ingatlantulajdonosok is, akik az elmúlt években befektetési céllal vásároltak fel ingatlanokat, s alakították ki azokat rövidtávú kiadásra. A koronavírus megjelenésével Budapestről egy szempillantás alatt eltűntek a turisták és a helyzet az elmúlt több mint egy évben nem változott. Most viszont minden bizonnyal komoly fordulat fog ezen a téren is történni.

„Jelenleg a belvárosi kiadó lakáspiacon azt tapasztaljuk, hogy a kereslet egyelőre még alacsony” – összegez Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Viszont azok a lehetőségek, amelyek a járvány kezdetén, a gazdaság és szolgáltatási szektor leállásakor kialakultak, például, hogy a tulajdonosok több hónapig elengedték a bérleti díj felét, csökkentették a bérleti díjakat 30 százalékkal,  csak hogy megtartsák a bérlőiket, vagy ki tudják adni az ingatlanjaikat a válság idején is, mostanra egyértelműen megszűntek.”

Ami tény, és egyértelműen a koronavírus megjelenése az oka: a bérleti díjak a belvárosban hozzávetőlegesen 20 százalékkal alacsonyabbak, mint 2 évvel ezelőtt.  A kiadó lakások területén jelenleg is nagyon csekély a forgalom, hiszen az egyetemek, főiskolák üresek, a külföldi beutazások pedig nagyon szigorúan korlátozottak. Szakértői vélemények szerint már csak néhány hónapot kell várni a piac felélénkülésére.

Előreláthatólag nyáron, júliusban és augusztusban, amikor beindul a diákszezon, kiderülnek a felsőoktatási ponthatárok és visszatér a jelenléti oktatás, várható, hogy újra nagyszámú kereslet fog megmutatkozni a kiadó lakások iránt a belvárosban is.

„Van még egy fontos tényező, amely befolyásolhatja a belvárosi albérleti piacot” – folytatja Ben-Ezra Orran:

Az AirBnB lakások kapcsán azon tulajdonosoknál, akik megtartották a lakásukat és nem értékesítették, hanem inkább csekélyebb hozam reményében kiadták hosszútávra, azt prognosztizáljuk, hogy a következő egy évben nem fognak még visszatérni az AirBnB piacra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint teljesen érthető, hogy sokan attól teszik ezt függővé, hogy az EU-s országok között milyen mozgási szabadság lesz, illetve a vakcinaigazolások, vakcinaútlevelek mennyire működnek majd. Az AirBnB piac jelenleg még nagyon bizonytalan, a Central Home ezért úgy gondolja, hogy sok tulajdonos inkább idén is megmarad a biztos, hosszútávú lakáskiadásnál.

Idén nyáron erős kereslet várható a hosszútávú kiadó lakások piacán, de bőven lesz kínálat a bérlőknek. Bérleti díj emelkedés viszont szerintük nem várható jelentősebben, prognózisuk kb. 20 százalékos emelkedést vetít előre.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem