16 °C Budapest

A magyar fatalok harmada küszködik: nehezen vészelik át a hónapokat

2018. augusztus 28. 09:05

A nemrég nyilvánosságra hozott Magyar Ifjúsági Kutatás 2016 másik kötete, a Margón kívül szomorú képet fest a magyar fiatalokról. Kiderült, hogy kifejezetten pesszimisták, és sokan közülük anyagi gondokkal küzdenek - a kiadványt a 24.hu elemezte.


Ez év augusztusában hozták nyilvánosságra, a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-ot, ám mellett készült egy másik kötet is: a Margón kívül, mely tovább árnyalja a magyar fiatalok helyzetét. E szerint a 15-29 évesek száma 2016-ban 1,7 millió volt, ami a népesség 17,5 százaléka. Ez 105 728 fővel kevesebb, mint a 2011-es népszámlálás idején.

Megállapítható, hogy az alapfokú tanulmányok elvégzése már általánossá vált, ugyanakkor vannak még, akik lemorzsolódnak. Minden huszadik fiatal az általános iskola befejezése után meg sem próbált továbbtanulni, - ebben az előző évekhez képest növekedés tapasztalható.

Kiderül az is, hogy az oktatási esélyek nem változtak, sőt, a felsőoktatás kapui egyre jobban bezáródnak a kevesebb társadalmi-kulturális tőkével rendelkező családok előtt. Minél magasabb az apa iskolai végzettsége, annál valószínűbb, hogy a gyermeke is eljut a felsőoktatásig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Beszédes mutató az is, hogy a fiatalok 45 százaléka úgy véli, az elmúlt tíz évben romlott az emberek életszínvonala, az ország gazdasági helyzetét a megkérdezettek harmada látja pesszimistán, 37 százalék stagnálást, 30 százalék pedig javulást érzett.

Saját szubjektív anyagi helyzetüket tekintve sem nevezhetőek optimistának: a 15 és 29 év közöttiek mindössze a 7 százaléka sorolta magát a teljesen gondtalanul élők körébe, a rendszeres nélkülözések és anyagi gondok között élők aránya 11 százalék. A legnagyobb csoportot azok alkotják, akik úgy vélik, ha beosztják, jól ki tudnak jönni a jövedelmükből, családjuk pedig ezen a téren könnyebben boldogul.

De a fiatalok harmadát teszi ki az a tábor, amelynek tagjai számára a szigorúan beosztott anyagiak mellett is nehézkesen megy egy-egy hónap átvészelése.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04