3 °C Budapest

Itt a kormány új szuperpályázata: 1,5 milliót is kaphatsz

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 11:03

Mától lehet pályázni a fűtési rendszerek korszerűsítésére - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A költségvetési forrásból meghirdetett konstrukcióra 2012. augusztus 27-től a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig nyújtható be pályázat.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

A támogatás vissza nem térítendő végleges juttatás, amely az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű lehet:

  • Fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazán beépítésével: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 25 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarítással, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 850 000 forint lehet.
  • Fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés kötelező alkalmazásával, amely kiegészülhet kondenzációs gázkazán telepítéssel: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 40 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarításnál és kötelezően alkalmazandó megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezéssel, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 1,5 millió forint lehet.

A maximálisan figyelembe vehető költségnél nagyobb összegű beruházás esetén is legfeljebb a megadott összeghatárig igényelhető támogatás. Az igényelt állami támogatás lakásonkénti mértékénél minden esetben a pályázattal érintett lakóegységek száma vehető figyelembe. Ugyanakkor a berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.

A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek feldolgozásra és a befogadott pályázatok elbírálása folyamatosan történik. A pályázatok a forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, azon felül a benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek. A benyújtott pályázatok elbírálása során az esetlegesen felszabaduló forrás erejéig a minisztérium kezelő szervezetének joga van rangsorolásra. benyújtott pályázatokkal kapcsolatos döntés meghozatalára előreláthatólag a pályázat befogadását követő 90 napon belül kerül sor.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be a Kormányzati Portálon ügyfélkapuval rendelkező természetes személy, amennyiben a pályázatot benyújtó személy a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - valamelyik tulajdonosa vagy a társasház közös képviselője, esetleg többlakásos ingatlan meghatalmazottja. Fontos kiemelni, hogy az ügyfélkapun kívül a pályázati portálra is be kell regisztrálni. A pályázati portálon történt regisztráció teszi lehetővé ugyanis a pályázati informatikai rendszerbe való belépést, és a regisztráció után megkezdhető a pályázati adatlapok kitöltése.

A minisztérium közlése szerint a támogatás célja elsődlegesen a klímavédelem. Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Az intézkedés a CO2 kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul. A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, melegvíz- és ellátó rendszerei óriási energiaveszteséget - és ezáltal többlet széndioxid-kibocsátást - okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánszemélyek számára megfelelő állami támogatás nélkül.

Pénzcentrum vélemény
A kormányzat ilyen típusú házak esetében utoljára tavaly hirdetett korszerűsítési pályázatot, az akkori támogatás azonban komplex hatékonysági beruházásokra irányult. Az akkori 1,6 milliárd forintos keretet 3 nap alatt merítették ki, igaz, a támogatási érték jóval magasabb, 3 és 6 millió forint között volt. Az NFM ezt követően napkollektorok telepítésére hirdetett meg egy 3 milliárd forintos keretet, amelynek kimerítése már inkább problémát okozott az épülettulajdonosoknak, a vonatkozó pályázatot többször is meghosszabbították. Így a mostani több mint 860 millió forintos keretet várhatóan ismét hamar kimeríthetik majd az épülettulajdonosok.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30