7 °C Budapest

Itt a kormány új szuperpályázata: 1,5 milliót is kaphatsz

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 11:03

Mától lehet pályázni a fűtési rendszerek korszerűsítésére - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A költségvetési forrásból meghirdetett konstrukcióra 2012. augusztus 27-től a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig nyújtható be pályázat.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

A támogatás vissza nem térítendő végleges juttatás, amely az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű lehet:

  • Fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazán beépítésével: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 25 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarítással, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 850 000 forint lehet.
  • Fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés kötelező alkalmazásával, amely kiegészülhet kondenzációs gázkazán telepítéssel: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 40 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarításnál és kötelezően alkalmazandó megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezéssel, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 1,5 millió forint lehet.

A maximálisan figyelembe vehető költségnél nagyobb összegű beruházás esetén is legfeljebb a megadott összeghatárig igényelhető támogatás. Az igényelt állami támogatás lakásonkénti mértékénél minden esetben a pályázattal érintett lakóegységek száma vehető figyelembe. Ugyanakkor a berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.

A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek feldolgozásra és a befogadott pályázatok elbírálása folyamatosan történik. A pályázatok a forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, azon felül a benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek. A benyújtott pályázatok elbírálása során az esetlegesen felszabaduló forrás erejéig a minisztérium kezelő szervezetének joga van rangsorolásra. benyújtott pályázatokkal kapcsolatos döntés meghozatalára előreláthatólag a pályázat befogadását követő 90 napon belül kerül sor.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be a Kormányzati Portálon ügyfélkapuval rendelkező természetes személy, amennyiben a pályázatot benyújtó személy a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - valamelyik tulajdonosa vagy a társasház közös képviselője, esetleg többlakásos ingatlan meghatalmazottja. Fontos kiemelni, hogy az ügyfélkapun kívül a pályázati portálra is be kell regisztrálni. A pályázati portálon történt regisztráció teszi lehetővé ugyanis a pályázati informatikai rendszerbe való belépést, és a regisztráció után megkezdhető a pályázati adatlapok kitöltése.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A minisztérium közlése szerint a támogatás célja elsődlegesen a klímavédelem. Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Az intézkedés a CO2 kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul. A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, melegvíz- és ellátó rendszerei óriási energiaveszteséget - és ezáltal többlet széndioxid-kibocsátást - okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánszemélyek számára megfelelő állami támogatás nélkül.

Pénzcentrum vélemény
A kormányzat ilyen típusú házak esetében utoljára tavaly hirdetett korszerűsítési pályázatot, az akkori támogatás azonban komplex hatékonysági beruházásokra irányult. Az akkori 1,6 milliárd forintos keretet 3 nap alatt merítették ki, igaz, a támogatási érték jóval magasabb, 3 és 6 millió forint között volt. Az NFM ezt követően napkollektorok telepítésére hirdetett meg egy 3 milliárd forintos keretet, amelynek kimerítése már inkább problémát okozott az épülettulajdonosoknak, a vonatkozó pályázatot többször is meghosszabbították. Így a mostani több mint 860 millió forintos keretet várhatóan ismét hamar kimeríthetik majd az épülettulajdonosok.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm