18 °C Budapest

Itt a kormány új szuperpályázata: 1,5 milliót is kaphatsz

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 11:03

Mától lehet pályázni a fűtési rendszerek korszerűsítésére - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében. A költségvetési forrásból meghirdetett konstrukcióra 2012. augusztus 27-től a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig nyújtható be pályázat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezik.

A támogatás vissza nem térítendő végleges juttatás, amely az elért energiamegtakarítás függvényében eltérő mértékű lehet:

  • Fűtési rendszer korszerűsítése kondenzációs kazán beépítésével: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 25 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarítással, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 850 000 forint lehet.
  • Fűtéskorszerűsítés, megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés kötelező alkalmazásával, amely kiegészülhet kondenzációs gázkazán telepítéssel: 40 százalékos támogatási intenzitás: legalább 40 százalékos szintet elérő fűtés és meleg víz fajlagos energiaigény megtakarításnál és kötelezően alkalmazandó megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezéssel, azzal a kitétellel, hogy a lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 1,5 millió forint lehet.

A maximálisan figyelembe vehető költségnél nagyobb összegű beruházás esetén is legfeljebb a megadott összeghatárig igényelhető támogatás. Az igényelt állami támogatás lakásonkénti mértékénél minden esetben a pályázattal érintett lakóegységek száma vehető figyelembe. Ugyanakkor a berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is.

A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek feldolgozásra és a befogadott pályázatok elbírálása folyamatosan történik. A pályázatok a forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban, azon felül a benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek. A benyújtott pályázatok elbírálása során az esetlegesen felszabaduló forrás erejéig a minisztérium kezelő szervezetének joga van rangsorolásra. benyújtott pályázatokkal kapcsolatos döntés meghozatalára előreláthatólag a pályázat befogadását követő 90 napon belül kerül sor.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be a Kormányzati Portálon ügyfélkapuval rendelkező természetes személy, amennyiben a pályázatot benyújtó személy a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan - tulajdoni lapon szereplő - valamelyik tulajdonosa vagy a társasház közös képviselője, esetleg többlakásos ingatlan meghatalmazottja. Fontos kiemelni, hogy az ügyfélkapun kívül a pályázati portálra is be kell regisztrálni. A pályázati portálon történt regisztráció teszi lehetővé ugyanis a pályázati informatikai rendszerbe való belépést, és a regisztráció után megkezdhető a pályázati adatlapok kitöltése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A minisztérium közlése szerint a támogatás célja elsődlegesen a klímavédelem. Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése. Az intézkedés a CO2 kibocsátás csökkentésén túl a kisméretű szálló por csökkentéséhez is hozzájárul. A 140 kW bemenő hőteljesítmény alatti tüzelőberendezések kibocsátás csökkentésének hatására a kis tüzelőberendezésekből származó szennyezés kibocsátás rövidtávon 41-45 százalékkal csökkenthető.

A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, melegvíz- és ellátó rendszerei óriási energiaveszteséget - és ezáltal többlet széndioxid-kibocsátást - okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánszemélyek számára megfelelő állami támogatás nélkül.

Pénzcentrum vélemény
A kormányzat ilyen típusú házak esetében utoljára tavaly hirdetett korszerűsítési pályázatot, az akkori támogatás azonban komplex hatékonysági beruházásokra irányult. Az akkori 1,6 milliárd forintos keretet 3 nap alatt merítették ki, igaz, a támogatási érték jóval magasabb, 3 és 6 millió forint között volt. Az NFM ezt követően napkollektorok telepítésére hirdetett meg egy 3 milliárd forintos keretet, amelynek kimerítése már inkább problémát okozott az épülettulajdonosoknak, a vonatkozó pályázatot többször is meghosszabbították. Így a mostani több mint 860 millió forintos keretet várhatóan ismét hamar kimeríthetik majd az épülettulajdonosok.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00