18 °C Budapest

Tiszta lappal új lakásban? Esélyed sincs

2011. május 30. 13:02

A jelenlegi ingatlanpiaci körülmények - vagyis a gyenge kereslet - normál körülmények közt a kínálati oldalt arra ösztönözné, hogy jelentősen csökkentse az árat. A lakásárak mégsem csökkennek látványos ütemben és ennek sajátos hazai okai vannak.

A Földhivatal segítségével elemzést végzett a Duna House 12 ezer fővárosi és agglomerációs ingatlant vizsgálva, melyeket az elmúlt hónapokban a tulajdonos értékesíteni kívánt, de végül ez nem minden esetben történt meg. A vizsgálat során kiderült, hogy az eredetileg eladni szándékozó tulajdonosok nagy része végül meggondolta magát és nem adta el az ingatlant. A vizsgált állományból Budán 46%, Pesten 52%, míg az agglomerációban 54% lépett vissza végül az eladás szándékától.

Az elemzés rámutat, hogy az okok hátterében két fontos tényező húzódik meg. Egyrészt a tulajdonosok sokszor megpróbálják az általuk elképzelt, magas áron értékesíteni az ingatlant, s aki nincs kényszerhelyzetben, de nem talál ilyen áron vevőt, inkább feladja a kísérletet, jobb piaci körülményekre várva. Erre részben magyarázat az is, hogy a magyarok nem szeretnek költözni, a munkahelyet igazítják inkább a lakhelyhez, mint fordítva.

Ebből adódóan a befektetői piac sem túl erős, hiszen saját tulajdonú ingatlanokban él a lakosság, az országon belüli vándorlás nem jelentős. Statisztikai érdekesség, hogy 2010-ben 4,33 millió lakást tartott számon a KSH, vagyis ha a tavalyi 82 ezer adásvételi tranzakciószámot vesszük alapul, akkor eszerint egy átlag magyar háztartás körülbelül 53 évente költözik új otthonba.

Végül a másik szempont, amire kevesen gondolnának. Azt tudni lehet, hogy akik svájci frankban adósodtak el, igyekeznek megszabadulni a lakástól a megnövekedett törlesztőrészletek miatt. A frank növekedésének egy másik hatását azonban már nehezebb észrevenni, mégpedig azt, hogy amint 220 Forint közelébe ér az árfolyam (ezekben a napokban ismét itt tart), visszalépnek a szándékuktól az eladók, sokszor úgy is, hogy már megtalálták a vevőt, sőt akár elfogadott vételi ajánlat pozícióban vannak.

Ennek oka, hogy ilyen árfolyamnál a hitel értéke meghaladja a lakásét, vagyis ahogy a tengerentúlon mondják "víz alatti" ingatlanokkal állunk szemben. Az eladók nagy része ilyen helyzetben még úgy is eladná a lakást, hogy tiszta lappal kezdhessenek újra, de sajnos a bankok többnyire nem hajlandóak lemondani a fedezeti érték feletti tartozásról. Így nem tehet mást az adós, visszalep az eladás szándékától. Ez a gyakorlat hozza magával azt az állapotot, amelyben a kínálatnak egy része rejtve marad és nem tud érvényesülni, vagyis nincs árcsökkentő hatása.

Az utóbbi esetet orvosolandó - a korábban nyilatkozó bankszövetségi információk alapján legalábbis - van remény arra, hogy a pénzintézetek bizonyos feltételek mellet hajlandóak lesznek eltekinteni a fedezeti értéken felüli tartozástól, abban az esetben, ha az adós együttműködik a bankkal és piaci áron értékesíti az ingatlant.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A várva várt segítség

Ma 13 órakor a Miniszterelnökségen tartandó sajtótájékoztatón jelenti be a kormány és a Bankszövetség között több hónapja tartó tárgyalások eredményét Orbán Viktor miniszterelnök, Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - derül ki a Miniszterelnökség sajtónak eljuttatott meghívójából. A sajtótájékoztatón várhatóan felmerülő témákat és intézkedéseket alábbi táblázatunkban foglaltuk össze.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?