Feketén töltött gázpalackok: egy több van belőlük!

2010. augusztus 11. 14:32

Rohamosan nő és mára eléri a 10 százalékot a "feketén töltött" PB-gázpalackok aránya. A hatóságok intézkedései lagymatagok, miközben a balesetveszély nőtt, a be nem folyó áfa pedig évi több százmilliót vesz ki a költségvetésből.


A háztartásokban használt PB-gázpalackok összességében még mindig sokmilliárdos piacot jelentenek Magyarországon. A szabályosan, töltőüzemben töltött PB-gázpalackok ára ma jellemzően 4000-4400 forint. A feketepiacon, ahol egyszerűen nem tartják be a biztonsági és adóelőírásokat, akár több száz forinttal is olcsóbban tudnak adni egy 11,5 kg-os palackot - mondta el a Magyar PB Gázipari Egyesület szakmai bizottságának vezetője.


Farkas József kiemelte, az áfa-mentesség mellett az illegálisan töltött palackokat nem "terhelik" a biztonságos felhasználást garantáló költségek sem (töltet- és tömörségellenőrzés, gázminőség vizsgálat, palackok időszakos vizsgálata töltőüzemben, stb.), ami magyarázatot ad arra, miért lehet a feketén töltött palack jelentősen olcsóbb. A hozzá nem értés miatt az elkövetők fel sem mérik, milyen kockázatokat rejt az autógázkúton töltött, vagy házilag, maradékokból összetöltögetett palack.


Mindezeken felül amellett, hogy ez a be nem fizetett adók miatt az államnak évi több százmilliós kárt okoz, folyamatosan rontja a forgalomban lévő eszközök üzembiztonságát, hiszen a házilagos, vagy szürkeimportból származó töltések során elmarad a palackok ellenőrzése.


A Magyar PB Gázipari Egyesület tagjai folyamatosan jelzik, és konkrét bejelentéseket tesznek a hatóságoknak az illegális tevékenységekről, azonban a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenül nézik az eseményeket. A PB-gáz jövedéki termék, melynek jövedéki adója ugyan jelenleg 0 Ft, ám ettől még a Vám- és Pénzügyőrség intézkedhetne, már csak azért is, mivel a feketén forgalmazott palackok után az állam áfa bevétele is nyilván ennyi, de ezt nem kellene annyiban hagyni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Összetettebb kérdés a Magyarországon nemrég megjelent, elsősorban határ menti, a környező országok PB-gáz piacáról (elsősorban Szlovákia, de Lengyelország, Csehország is) részben kiszorult, illetve a magyar szankciók hiányából tőkét kovácsoló eladók helyzete. Áfa-mentesen, zavaros számlázási gyakorlattal és tulajdonosi háttérrel rendelkező, zömmel szomszédos országbeli vállalkozásokról van szó, melyek itthon nem fizetnek közterheket, és akiknél a PB forgalmazás feltételeként törvényben előírt technológiák és kötelezvények betartása is ellenőrizhetetlen.


Az illetékes szakhatóság rendszeresen, a helyszínen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező magyar vállalatokat, ugyanakkor a törvényi feltételek betartásának érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adott ki engedélyt egy szlovák cég számára a palackozott PB-gáz magyarországi forgalmazására. Most már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az EU közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon - fogalmaz Farkas József. Holott ezeknek a hatóságoknak a felelőssége betartatni, hogy senki se kockáztassa saját és más biztonságát. Azt szeretnénk, ha mindegyik állami intézmény igyekezne maximálisan érvényt szerezni a jogszabályoknak - hangsúlyozza a szakértő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?