33 °C Budapest

Feketén töltött gázpalackok: egy több van belőlük!

2010. augusztus 11. 14:32

Rohamosan nő és mára eléri a 10 százalékot a "feketén töltött" PB-gázpalackok aránya. A hatóságok intézkedései lagymatagok, miközben a balesetveszély nőtt, a be nem folyó áfa pedig évi több százmilliót vesz ki a költségvetésből.


A háztartásokban használt PB-gázpalackok összességében még mindig sokmilliárdos piacot jelentenek Magyarországon. A szabályosan, töltőüzemben töltött PB-gázpalackok ára ma jellemzően 4000-4400 forint. A feketepiacon, ahol egyszerűen nem tartják be a biztonsági és adóelőírásokat, akár több száz forinttal is olcsóbban tudnak adni egy 11,5 kg-os palackot - mondta el a Magyar PB Gázipari Egyesület szakmai bizottságának vezetője.


Farkas József kiemelte, az áfa-mentesség mellett az illegálisan töltött palackokat nem "terhelik" a biztonságos felhasználást garantáló költségek sem (töltet- és tömörségellenőrzés, gázminőség vizsgálat, palackok időszakos vizsgálata töltőüzemben, stb.), ami magyarázatot ad arra, miért lehet a feketén töltött palack jelentősen olcsóbb. A hozzá nem értés miatt az elkövetők fel sem mérik, milyen kockázatokat rejt az autógázkúton töltött, vagy házilag, maradékokból összetöltögetett palack.


Mindezeken felül amellett, hogy ez a be nem fizetett adók miatt az államnak évi több százmilliós kárt okoz, folyamatosan rontja a forgalomban lévő eszközök üzembiztonságát, hiszen a házilagos, vagy szürkeimportból származó töltések során elmarad a palackok ellenőrzése.


A Magyar PB Gázipari Egyesület tagjai folyamatosan jelzik, és konkrét bejelentéseket tesznek a hatóságoknak az illegális tevékenységekről, azonban a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenül nézik az eseményeket. A PB-gáz jövedéki termék, melynek jövedéki adója ugyan jelenleg 0 Ft, ám ettől még a Vám- és Pénzügyőrség intézkedhetne, már csak azért is, mivel a feketén forgalmazott palackok után az állam áfa bevétele is nyilván ennyi, de ezt nem kellene annyiban hagyni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Összetettebb kérdés a Magyarországon nemrég megjelent, elsősorban határ menti, a környező országok PB-gáz piacáról (elsősorban Szlovákia, de Lengyelország, Csehország is) részben kiszorult, illetve a magyar szankciók hiányából tőkét kovácsoló eladók helyzete. Áfa-mentesen, zavaros számlázási gyakorlattal és tulajdonosi háttérrel rendelkező, zömmel szomszédos országbeli vállalkozásokról van szó, melyek itthon nem fizetnek közterheket, és akiknél a PB forgalmazás feltételeként törvényben előírt technológiák és kötelezvények betartása is ellenőrizhetetlen.


Az illetékes szakhatóság rendszeresen, a helyszínen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező magyar vállalatokat, ugyanakkor a törvényi feltételek betartásának érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adott ki engedélyt egy szlovák cég számára a palackozott PB-gáz magyarországi forgalmazására. Most már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az EU közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon - fogalmaz Farkas József. Holott ezeknek a hatóságoknak a felelőssége betartatni, hogy senki se kockáztassa saját és más biztonságát. Azt szeretnénk, ha mindegyik állami intézmény igyekezne maximálisan érvényt szerezni a jogszabályoknak - hangsúlyozza a szakértő.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?