8 °C Budapest

Feketén töltött gázpalackok: egy több van belőlük!

2010. augusztus 11. 14:32

Rohamosan nő és mára eléri a 10 százalékot a "feketén töltött" PB-gázpalackok aránya. A hatóságok intézkedései lagymatagok, miközben a balesetveszély nőtt, a be nem folyó áfa pedig évi több százmilliót vesz ki a költségvetésből.


A háztartásokban használt PB-gázpalackok összességében még mindig sokmilliárdos piacot jelentenek Magyarországon. A szabályosan, töltőüzemben töltött PB-gázpalackok ára ma jellemzően 4000-4400 forint. A feketepiacon, ahol egyszerűen nem tartják be a biztonsági és adóelőírásokat, akár több száz forinttal is olcsóbban tudnak adni egy 11,5 kg-os palackot - mondta el a Magyar PB Gázipari Egyesület szakmai bizottságának vezetője.


Farkas József kiemelte, az áfa-mentesség mellett az illegálisan töltött palackokat nem "terhelik" a biztonságos felhasználást garantáló költségek sem (töltet- és tömörségellenőrzés, gázminőség vizsgálat, palackok időszakos vizsgálata töltőüzemben, stb.), ami magyarázatot ad arra, miért lehet a feketén töltött palack jelentősen olcsóbb. A hozzá nem értés miatt az elkövetők fel sem mérik, milyen kockázatokat rejt az autógázkúton töltött, vagy házilag, maradékokból összetöltögetett palack.


Mindezeken felül amellett, hogy ez a be nem fizetett adók miatt az államnak évi több százmilliós kárt okoz, folyamatosan rontja a forgalomban lévő eszközök üzembiztonságát, hiszen a házilagos, vagy szürkeimportból származó töltések során elmarad a palackok ellenőrzése.


A Magyar PB Gázipari Egyesület tagjai folyamatosan jelzik, és konkrét bejelentéseket tesznek a hatóságoknak az illegális tevékenységekről, azonban a területet felügyelő hatóságok a szabályozás hiányosságai miatt a gyakorlatban tétlenül nézik az eseményeket. A PB-gáz jövedéki termék, melynek jövedéki adója ugyan jelenleg 0 Ft, ám ettől még a Vám- és Pénzügyőrség intézkedhetne, már csak azért is, mivel a feketén forgalmazott palackok után az állam áfa bevétele is nyilván ennyi, de ezt nem kellene annyiban hagyni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Összetettebb kérdés a Magyarországon nemrég megjelent, elsősorban határ menti, a környező országok PB-gáz piacáról (elsősorban Szlovákia, de Lengyelország, Csehország is) részben kiszorult, illetve a magyar szankciók hiányából tőkét kovácsoló eladók helyzete. Áfa-mentesen, zavaros számlázási gyakorlattal és tulajdonosi háttérrel rendelkező, zömmel szomszédos országbeli vállalkozásokról van szó, melyek itthon nem fizetnek közterheket, és akiknél a PB forgalmazás feltételeként törvényben előírt technológiák és kötelezvények betartása is ellenőrizhetetlen.


Az illetékes szakhatóság rendszeresen, a helyszínen ellenőrzi az engedéllyel rendelkező magyar vállalatokat, ugyanakkor a törvényi feltételek betartásának érdemi helyszíni vizsgálata nélkül adott ki engedélyt egy szlovák cég számára a palackozott PB-gáz magyarországi forgalmazására. Most már ott tartunk, hogy a hazai hatóságok közönyét kihasználva és az EU közös belföldi piacának sérthetetlenségére hivatkozva szabad rablás indulhat a PB-gázpiacon - fogalmaz Farkas József. Holott ezeknek a hatóságoknak a felelőssége betartatni, hogy senki se kockáztassa saját és más biztonságát. Azt szeretnénk, ha mindegyik állami intézmény igyekezne maximálisan érvényt szerezni a jogszabályoknak - hangsúlyozza a szakértő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm