Nem csoda, ha nem viszik: értéke felett 10-15 százalékkal hirdetik meg a lakásokat

Pénzcentrum
2008. január 2. 13:37

Az elmúlt években jelentősen átalakult a budapesti ingatlanhelyzet. A keresleti piacból kínálati piac lett, az áraknak a lakás minőségétől független emelkedése megállt, a költségek és a hitelfeltételek szigorodásával számos lakást egyre nehezebb eladni. Befektetési célból csak jól körülírható ingatlanokat érdemes megvenni. Az eladók azonban gyakran a piaci helyzetet figyelmen kívül hagyva próbálják ingatlanukat értékesíteni. A budapesten forgalmazott használt ingatlanok jelentős része nem az értékének megfelelően van árazva, ami sem a vevőnek, sem az eladónak nem jó.

Túl sok a szubjektív elem a magyar ingatlan-adásvételben. Sem az eladók, sem a vevők nem készülnek fel rendesen a lakáscserére. Sok vevő nem fogalmazza meg pontosan a lakással szembeni igényét és elvárását, így gyakran menet közben változtat a keresési feltételeken. Az eladók nem ismerik ingatlanuk valós piaci értékét, a Budapesten forgalmazott lakások átlagosan 10-15 százalékkal a reális áruk felett kerülnek meghirdetésre. Így nem csoda, hogy a kereslet-kínálat csak lassan és nehézkesen találkozik. Ez az tapasztalata Priszler Frigyes ingatlanszakértőnek, a RE/MAX Classic ingatlaniroda tulajdonosának. "Az természetes, hogy a legmagasabb árat szeretnénk kapni ingatlanunkért, de szembe kell nézni a realitásokkal. A ház, a lakás állapotán és a fenntartási költségeken túl számos elem van, amely meghatározza az ingatlan értékét: egyre fontosabb a szobák elrendezése, lakáson belül a hálóhelyiségek és a nappali/étkező funkció világos elkülönülése. Ennek számos belvárosi lakás nem tesz eleget. Szintén felértékelődik a közlekedés, a parkolás és a zaj szerepe. Sajnos az árképzés a legtöbb esetben kizárólag négyzetméter alapon történik, az egyéb adottságokat nem veszi figyelembe. Pedig 100 négyzetméter felett a belvárosi lakások értéke már csökken, a hatványozottan magasabb fenntartási és rezsi költségek miatt."

Ha egy ingatlan túl magasra van árazva, a vevők elvesztik bizalmukat a lakás iránt, és később hiába csökkentik az árat, már kevesebben fogják megnézni. Végül ezek a lakások lassabban, és sokszor a reális értékük alatt kelnek el. Nézzük meg, mi mennyiért vettük a lakást, mekkora összeget fordítottunk felújításra, és körülbelül ennyiért lehet jelenleg reálisan eladni. Ennél nagyobb értéknövekedést az átlagos budapesti lakásoknál egyelőre nem lehet realizálni.

Sajnos, sokszor a vevők sincsenek tisztában pontosan, hogy milyen adottságú ingatlanra van szükségük. E miatt aránytalanul sokféle lakást néznek meg, és nehezebben hozzák meg a vásárlási döntést. "Az ingatlan adásvétel Magyarországon érzelmi kérdés, az emberek nehezen költöznek, mégis, amikor lakásvásárlásra kerül a sor, akkor a döntést aránytalanul meghatározza az ár. Emiatt sokszor elkerülhető kompromisszumokra kényszerülnek. Pedig ingatlant általában évtizedekre veszünk, így nagyobb tere lenne a jól átgondolt, racionális alapokon nyugvó döntésnek, és az azt megelőző egész kiválasztási és vásárlási folyamatnak." - mondja Priszler Frigyes.

Közös jellegzetesség, hogy sem az eladók, sem a vevők nem bíznak meg a külső szakértőkben. Mindennek saját maguk igyekeznek utánajárni. Nem fogadják el az ingatlanügynökségek értékbecslését és szakértelmét, a hitelek kiválasztásáshoz nem vesznek igénybe pénzügyi tanácsadót vagy alkuszt, nem hisznek a másik fél ügyvédjének. Pedig a szakértők jelentősen meggyorsíthatják, egyszerűbbé és megbízhatóbbá tehetik az adásvételi folyamatot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egyesül Államokban az ingatlan forgalmazás közel 100 százalékban ügynökségeken keresztül megy, ott az eladásra kerülő házak értékét 1-2 százalék pontossággal meg tudják mondani. Európa nagy részében 60-70 százalékos az ingatlanügynökök piaci részvétele, míg hazánkban az ingatlanok kevesebb, mint 30 százaléka cserél ügynökségen keresztül gazdát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm