13 °C Budapest
Palais Berlaymont with the flags of Europe.

Újabb fontos határidőhöz értünk Erasmus+ ügyben: nem bizakodhatnak a magyar egyetemisták

2023. november 23. 10:13

Brüsszelben továbbra sem túlzottan elégedettek a hazai reformlépésekkel, ezért úgy tűnik megegyezés nélkül telik el a november 23-i határidő, ameddig alá kéne írni a modellváltó egyetemek Erasmus-szerződéseit a 2024. június 30. utáni időszakra. Legalább az állami fenntartásban lévő intézmények nyugalomban tervezhetnek, de minden egyéb képlékeny- írja a VG. 

November 23-ra szabták meg a határidőt, hogy addigra rendeződjenek a vitás kérdések az Európai Bizottság és a magyar kormányzat között, hogy a 2024. őszi félévtől is zavartalan legyen a részvételük az Erasmus Plusz oktatási csereprogramban a hazai modellváltó egyetemeken tanuló hallgatóknak. (Az állami fenntartásban lévő intézményeket és diákjaikat nem érinti a bonyodalom.) Ennek a megegyezésnek azonban egyelőre nyoma sincs. A mai dátum az Erasmus Plusz ügyeit itthon felügyelő Tempus Közalapítványtól (TKA) származik, amely a július 14-i és az augusztus 25-i közleményében is ezt a napot jelölte meg határként. Navracsics Tibor, az EU-s források felhasználásáért is felelős területfejlesztési miniszter is erre a dátumra hivatkozott „munkahatáridőként” korábbi nyilatkozataiban. 

A szervezet a nyáron bírálta el a hazai egyetemek pályázatait a 2024. június 30. utáni támogatási időszakra, 1820 milliárd forint értékű pénzügyi támogatást osztottak szét, azonban csupán az állami tulajdonban és kezelésben álló 29 egyetem pályázatait kerülhettek valódi elbíráslásra. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA-k) által üzemeltetett 21 intézmény esetén csak feltételes jóváhagyást adhatott ki. Aminek az oka, hogy a 2022. december 15. óta élő, az Európai Tanács végrehajtási határozata megtiltotta a szerződéskötést az ilyen egyetemekkel, mert nem tartja átláthatónak a működésüket. A probléma gyökere a mai napig az, hogy nagyon kettős kommunikációt láthatunk, míg kormány oldalról úgy gondolják teljesítették a feltételeket, Brüsszel még mindig úgy véli, hogy nem teljesültek maradéktalanul azokat. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem