Az energiaszektorban is a felkészült vezetőkön múlik a digitális átállás (x)

Az energiaszektorban is a felkészült vezetőkön múlik a digitális átállás (x)

PR
2022. december 27. 10:15

A BME kutatásai szerint a műszaki fejlesztések mellett, a menedzserek képzése is feltétele a digitális megoldások terjedésének az energiaszektorban. A gazdasági kar vezetőképzése a digitális projektekre is felkészíti az energetikai cégek vezetőit.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon elérhető Master of Business Administration (MBA) szak célja a vállalkozói szemléletformálás, valamint a digitalizáció során adódó menedzsmentdöntések megalapozása.

A BME GTK átfogó kutatási programot dolgozott ki az elmúlt két évben, amelynek részeként a magyar vállalatok digitális érettségét, az infokommunikációs eszközök bevezetésével elért jövedelmezőség változását, illetve ezek regionális, iparági és vállalati mérethez köthető összefüggéseit is feltárták a Műegyetem szakértői. A BME következtetései összhangban vannak az Európai Unió rendszeresen hivatkozott Digital Economy and Society Index (DESI) mérőszámának Magyarországra vonatkozó adataival, ahol a hálózatelérésben, internethozzáférésben, és egyéb technológiai adatokban EU-s átlagon, sőt sok területen afelett teljesít Magyarország. Pozitív eredménynek tekinthető, hogy bár szignifikáns eltérés van a 250 fő feletti vállalatok és az 5 fő alatti mikrovállalkozások digitalizáltsága között, a digitális képességek és az internethasználat ennek ellenére egyenletesen elterjedtnek tekinthetők. Ezzel szemben komoly fejlesztési lehetőség látszik az informatikai alkalmazások speciális üzleti folyamatokba integrálásának területén. A DESI mérés és a BME kutatásában vizsgált 2500 elemes vállalati minta is igazolta, hogy bizonyos iparágakban még alacsony fokú az információrendszerek, az adatbázisok, a korszerű adatelemzés vagy a felhőszolgáltatások igénybevétele.

Kovács Antal, olimpiai bajnok diplomát vett át 2022 őszén a Műegyetemen.
Fotó: Geberle B./BME
Kovács Antal, olimpiai bajnok diplomát vett át 2022 őszén a Műegyetemen. Fotó: Geberle B./BME

A BME MBA programja ezért az energetikai vállalatoknál dolgozó műszaki és gazdasági szakembereknek is jó választás. Nemeslaki András, egyetemi tanár, a szak vezetője elmondta: „A hazai vállalatok körében végzett kutatásaink szerint a műszaki kihívások mellett gyakori, hogy a vezetési, üzleti, illetve vállalkozói szemléletbeli hiányosságok akadályozzák a digitális transzformáció sikeres végrehajtását. A képzésünkön a hallgatók a gazdasági és műszaki ismeretek legkorszerűbb kombinációját, valamint az empirikus adatokat megismerve a hazai specialitásokat és kitörési pontokat is elsajátíthatják.”

Kovács Antal, olimpiai bajnok, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója is diplomát vett át 2022 őszén a BME képzésén. Az olimpiai bajnok cselgáncsos elmondta: „A BME a műszaki és a gazdasági tudást egyszerre tudta magas szinten átadni a képzés során. A dzsúdó titka az egyensúly és eséskor a biztonságos földre érkezés. Az egyensúly megtartása és a biztonságra törekvés a menedzsmentben is elengedhetetlen, sőt kulcsfontosságú a nukleáris létesítmények menedzsmentjében, ezért is hiánypótlóak a BME képzései.”

A BME GTK MBA képzése szorosan együttműködik a Műegyetem új Zéró Karbon Központjával. Ezzel kapcsolatban Kaderják Péter, a központ vezetője hangsúlyozta: „az MBA programon ismertetjük a kutatási eredményeinket, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank támogatásával a földgáz és villamosenergia kiváltás, illetve a karbon kibocsájtás csökkentése terén értünk el.” Nemeslaki András szerint „ezek a kutatások a BME innovációs és vállalkozásfejlesztési képzéseihez is illeszkednek, mivel abban segítjük a programjainkon résztvevő vezetőket és szakértőket, hogy a műszaki kihívásokra az új üzleti modellekkel tudjanak válaszolni a gazdasági versenyképesség növelése érdekében.”

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem