13 °C Budapest
Rude teacher using smart phone at classroom during class

Katasztrófa felé robog a magyar oktatás? Szavaztak a tanársztrájkról, egyértelmű a döntés

2022. szeptember 7. 10:02

Tanárhiány, alacsony fizetések, sztrájk, az iskolák rezsiköltségei – csak pár dolog, ami beárnyékolja az idei tanévkezdést. A Pénzcentrum iskolakezdő kutatásában felmértük, hogy mennyit költenek a magyar szülők a sulikezdésre, mennyire elégedettek az oktatás színvonalával, most pedig arra kerestük a választ, hogy olvasóinknak mi a véleménye a tanársztrájkról. Kiderült, a majdnem 9 000 szülő nagyrésze egyetért a pedagógusokkal.

A Pénzcentrum kíváncsi volt arra, miként készülnek a magyar szülők a tanévre, egyáltalán miből finanszírozzák a szükséges felszereléseket, mennyire elégedettek a magyar oktatással, és egyetértenek -e a sztrájkoló pedagógusokkal. Hetek óta futó felmérésünkben majdnem 9 000 olvasónk válaszolt a kérdéseinkre így elég pontos képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről.

Az első részben főképpen az iskolakezdés anyagi vonzataira vonatkozó kérdéseket elemeztük ki, a másodikban azon volt a hangsúly, hogy kiderítsük, mennyire elégedettek a szülők a magyar oktatás minőségével.Most a fókusz a tanársztrájkon volt. Ám mielőtt belevágnánk a konkrét kérdésekbe, ismerjük meg a kitöltőket: a nemek tekintetében 80-20 százalék az eloszlás a nők javára, a legtöbb kitöltő (60,8%) 41 és 55 év közötti volt, a második legnépesebb korcsoport (28,7%) a 25 és 40 év közöttieké.

A legtöbb kitöltőnek (41,5%) középiskola a legmagasabb iskolai végzettsége, 30,2 százalékuk végzett főiskolát, 21,6 százalék pedig egyetemet. Foglalkozást tekintve 72,3 százalék alkalmazottként dolgozik, 9,7 százalék vállalkozó, 8,3 százaléknyian pedig CSED-en, GYES-n, GYED-en, GYET-en vannak. A kitöltők majdnem felének 1 iskoláskorú gyereke van, 36,2 százaléknak kettő, 11,7 százaléknak pedig három gyermekre kell vásárolnia - háromnál több iskolása 3,7 százaléknak van.

Mindent tarol a pedagógushiány

Korábban mi is írtunk arról, hogy mekkora pedagógushiánnyal vágunk neki a tanévnek. Óvodapedagógus, tanító, tanár, gyógypedagógus - ezekre a kulcsszavakra kerestünk rá a közszféra állásportálján, ahol augusztusban több, mint ezer betöltetlen pozíció volt. A keresés alapján természettudományi tantárgyakat tanító tanárokból volt a legkevesebb, de tanítót, napközis tanárt, óvodapedagógust is több helyen kerestek.

Augusztusban országosan több, mint 1 846 álláshirdetésre várták a tanárok jelentkezését, ezen kívül országszerte kerestek 846 tanítót, 783 óvodapedagógust és 384 gyógypedagógust csak a közszféra állásportálján. Arra is rákerestünk, hogy hol okoz a legnagyobb problémát a pedagógushiány, gyorsan kiderül, hogy Budapest és Pest-megye mellett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb betöltetlen állás, itt jelenleg 200 álláshirdetést dob ki a kereső a "tanár", és 91-et a "tanító" szóra keresve.

Augusztus harmincadikán mintegy 4 800 pedagógus hiányzott az oktatásból, és ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen idén rekordkevesen jelentkeztek pedagógusi karokra is. Ezen kívül csaknem 150 pedagógus jelezte azt, hogy kész felmondani, ha nem lesz béremelés és nem csökkentik a munkaterheket. A pedagógushiány kapcsán, mi is megkérdezetük olvasóinkat, hogy aggódnak-e azon, hogy nem lesz elég pedagógus az iskolákban. A válaszadóink 76,7 százaléka válaszolt igennel, és 23,3 százaléka nemmel.

Rengeteg iskolát érint a pedagógushiány, van olyan intézmény, ahol szakos tanárokból van hiány annyira, hogy egyes tantárgyakat más szakos tanároknak kell átvállalniuk. A válaszadók 72.4 százalékának iskoláját érinti a pedagógushiány, mindössze 27,6 százalékát nem.

Mi lesz a fizetéssel?

Nem jutottak megegyezésre a pedagógus-szakszervezetek a kormánnyal a bértárgyalások során, így szeptembertől folytatódik az iskolákban a még tavasszal indult sztrájkhullám. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, hogy bízik a megállapodásban, de nincs egyelőre fejlemény. Nagy Erzsébet szerint a probléma az, hogy a kormányzatban szándék sincs a béremelésre. Emiatt már több iskolában szeptember 1-től kezdődik a sztrájk, de lesz, aki most is a polgári engedetlenséget választja. A korábbi munkabeszüntetés így valószínűleg folytatódni fog a tanév kezdetével.

Arató László reagált arra, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár szerint a polgári engedetlenséggel élő tanárok erkölcsileg megkérdőjelezhetőek, a diákoknak pedig rossz példát mutatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét. Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt

– állt abban a nyílt levélben, amelyet a Magyartanárok Egyesületének választmánya nevében Arató László, a szervezet elnöke írt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. Maruzsa még a múlt héten írt egy levelet a pedagógus-szakszervezeteknek, amiben azt kérte, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét. Arra hivatkozott az államtitkár, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz, és azok a tanárok, akik ezt támogatják, erkölcsileg megkérdőjelezhetőek, a diákoknak pedig rossz példát mutatnak. Olvasóink is egyetértenek a sztrájkoló pedagógusokkal 78,1 százalék egyetért a sztrájkoló pedagógusokkal, míg 21,9  százalék nem.

Korosztály alapján a megkérdezett 25 év alattiak 80,44 százaléka ért egyet a sztrájkoló pedagógusokkal. A 25 és 40 év közöttiek 77 százaléka, a 41 és 55 év közöttiek 77,39 százaléka ért egyet a sztrájkoló pedagógusokkal. A 55 és 64 év közöttiek 71,22, míg a 64 év felettiek 67,92 százaléka ért egyet a sztrájkoló pedagógusokkal.

Ezzel ellentétben a 25 év alattiak mindössze 17,91 százaléka nem ért egyet a sztrájkoló pedagógusokkal, a 25 és 40 év közöttiek 21,86 százaléka szintén nem ért egyet velük. A  41 és 55 és közöttiek 21,07 százaléka, az 55 és 64 év közötteik 25,90 százaléka, míg a 64 év felettiek 28,30 százaléka nem ért egyet a sztrájkoló pedagógusokkal.

A pedagógussztrájk egyik kulcs motívuma a tanári bérek alacsony szintje. Az általunk megkérdezett szülők 86,3 százaléka érzik úgy, hogy Magyarországon nem becsülik meg kellően anyagilag a pedagógusokat, míg 13,7 százalék úgy gondolja hogy igen.

Kor alapján is elemeztük ezt a kérdést. A megkérdezettek közül a 25 és 40 év közötti korosztály 84,08 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországon nem becsülik meg kellően anyagilag a pedagógusokat. A 25 év alattiak 82,64 százaléka gondolja úgy, hogy anyagilag nálunk nem becsülik meg a pedagógusokat, a 41 és 55 év közöttiek szintén 86,26 százaléka ért ezzel egyet, az 55 és 64 és közöttiek 82,25 százaléka, míg a 64 év felettiek 76,10 százaléka gondolja úgy, hogy nem becsülik meg anyagilag a pedagógusokat.

Elenyészően vannak azok, akik úgy gondolják, megbecsülik a pedagógusokat anyagi szempontból. Ezzel az állítással a legjobban a 64 év felettiek értettek egyet, a megkérdezettek 20,13 százaléka értett ezzel egyet, míg az 55 és 64 év közöttiek 16,02 százaléka. A 41 és 55 év közöttiek 12,61 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik hazánkban a tanárokat anyagilag, a 25 év alattiak 15,98, míg a 25 és 40 év közöttiek 14,39 százaléka gondolja ezt így.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm