Responsible elementary teacher wearing protective face mask during COVID-19 pandemic while preparing everything for his chemistry class

Durvulhat a tanárhiány Magyarországon: egyre kevesebben jelentkeznek erre a szakra

2022. május 4. 09:32

Nagy bajba került a magyar kémiaoktatás: évről évre kevesebben jelentkeznek, és azok közül, akik lediplomáznak tanárszakon csak a fele választja végül ezt az utat. Tavaly mindössze 11 diák jelentkezett kémiaszakra, míg évente 80-ra lenne szükség a Világgazdaság cikke szerint.

Azt már régóta lehet tudni, hogy évek óta kevesebben választják a tanári pályát: matematikaszakos tanárból 43 százalékos hiány van jelenleg, de a természettudományos tárgyak körében még nagyobb a baj Német Szilvia oktatáskutató szerint.

Szalay Luca egyetemi adjunktus, az ELTE kémiaszakmódszertan-oktatója a Szabó Szabolcs Alapítvány által szervezett kerekasztal-beszélgetésen mondta el, hogy 2013-ban még negyvenen jelentkeztek az ELTE kémiatanári szakára, de a hallgatók száma az elmúlt négy évben jelentősen elkezdett csökkenni. Az idén már csak tizenegy hallgató választotta ezt a szakot, és szintén tizenegyen diplomáztak le. Ráadásul csak a végzősök fele szeretne elhelyezkedni a közoktatásban, a többiek a magánszférában helyezkednek el.

A szakértő szerint a közoktatásnak évente 80 újonnan végzett kémiatanárra lenne szüksége, és kiemelte, hogy a magyar kémiaoktatást az orvostudományi egyetemek felvételi eljárása tartja még életben. Szalay Luca elmondta, hogy a felvételizők közül is egyre kevesebben választják ezt a szakmát, főleg azért, mert egy pedagógus kezdő fizetése nem vonzó.

Az alapítvány felmérése szerint hazánkban 2078 iskolában nincs elég kémiatanár, továbbá 214 gimnáziumban és 125 kombinált általános iskola-gimnáziumban sincs, ami a budapesti iskolák közel 40 százalékát érinti. Szalay Luca szerint már az is felmerült, hogy érdemes lehet scince típusú oktatást bevezetni, ami a kémia, fizika, földrajz és biológia tárgyakat váltaná ki. De erről a kérdésről nagyoin megoszlik a szakemberek véleménye.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?