35 °C Budapest
Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

Sosem látott mélyrepülésben az oktatás: lassan tényleg elfogynak a magyar tanárok?

2022. április 21. 10:30

A legújabb kutatások szerint a pedagógusok számának csökkenése 10 éven belül már kézenfogható mértéket fog ölteni, írja Lannert Judit, az Egyensúly Intézet külsős szakértője a Telexen. Az pedig nem kérdés, hogy egyre nagyobb gondot fog okozni a pedagógus hiány.

Azzal eddig is tisztában voltunk, hogy Magyarországon egyre kevesebben választják a pedagógus szakmát, illetve sokan, akik emellett döntöttek azok is elhagyják a pályát. Több, friss tanulmány is rámutat arra, hogy ez egyre nagyobb problémát fog okozni, amennyiben nem sikerül pótolni a nyugdíjba menő tanárokat.

Ugyanis abban az összes releváns kutatás egyetért, hogy a szakma rohamosan öregszik: a pályakezdők aránya évente jelenleg az összes pedagógus 1 százaléka. Ha egyenletes lenne a kormegosztás a tanárok között, akkor is minimum 2,2 százalék lenne szükséges az egyensúly megtartásához. Viszont hazánkban egyáltalán nem egyenletes az elosztás: jelenleg a pedagógusok közel fele 50 éves vagy idősebb.

Ha pedig ez a trend nem változik 5 éven belül, akkor ez a probléma csak tovább fog gyorsulni, olyannyira, hogy a kutatások szerint 10 év múlva a mai létszám egyötöde el fog tűnni. Márpedig ez a jelek szerint nem fog változni a közeljövőben. Ennek elsődleges oka pedig nem más, mint a pedagóguspálya presztízsének súlyos romlása. Ehhez társulnak még a rendkívül alacsony bérek, és a szakmai autonómia hiánya.

A magyar pedagógusok bére ugyanis a többszöri emelések ellenére is jóval a diplomások átlagbére alatt van. Ráadásul a magyar pedagógusoknak 40 évet kell tanítaniuk ahhoz, hogy elérjék a csúcsot a fizetésükben szemben az OECD-ben is tag EU-államokkal, ahol 25 év az átlag. A pályakezdők esetében pedig még drámaibb a helyzet, ami éppen az utánpótlás miatt különösen nagy probléma. A Közoktatási indikátorrendszer legfrissebb kötetében is olvasható, a pályakezdő tanárok más európai országokban az egyéb pályakezdő diplomások bérének a 86-98 százalékát keresik meg, míg hazánkban ez 51-55 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De a lemorzsolódásnak csak az egyik oka a rendkívül alacsony kezdőfizetés, hiszen legalább ennyire negatívan hatnak a pedagógusképzés alatti gyakorlatok rossz tapasztalatai. A diákok ugyanis már ekkor szembesülnek azzal, hogy a hétköznapokban a munkájuk kénytelen nélkülözni a kreativitást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?