8 °C Budapest
Portrait of girl with protective mask going in school during covid-19 pandemic in year of 2020 cimlapi

Itt vannak az új szabályok: számos iskolában ez is újra kötelező a járványhelyzet miatt

2021. november 23. 10:21

Sorra teszik kötelezővé az általános és középiskolák a maszkviselést, miután a múlt heti Kormányinfón bejelentették, hogy az üzletekbe, a színházakba és mozikba sem lehet már maszk nélkül nem lehet bemenni, az iskolai szabályokról az igazgatók dönthetnek. Az Eduline összegyűjtötte mely iskolák éltek már a szabályozás adta lehetőséggel. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma még pénteken küldött minderről levelet az iskolaigazgatóknak. Ebben azt írták, hogy a nevelőtestületek eddig is szigoríthattak a járványügyi előírásokon, ehhez csak a szülői szervezet és a diákönkormányzat véleményét kellett kikérniük, ám ezentúl az igazgató egyedül is dönthet a maszkviselési szabályokról. Igaz, a tárca azt javasolja, hogy ennek ellenére érdemes egyeztetni a szülőkkel és a diákönkormányzattal, és továbbra is érvényes az az alapszabály, hogy a maszkviselést senkinek sem lehet megtiltani.

Az Eduline körképéből kiderül, hogy a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban hétfőtől vezették be újra a maszkviselést a közösségi terekben, és ha a tanár kéri, az órákon is fel kell venni a maszkot. Ugyanez a helyzet az I. kerületi Petőfi Sándor Gimnáziumban is. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban is úgy döntöttek, kötelezővé teszik a maszkviselést, azt az órákon sem lehet levenni. A kormányzati bejelentés után számos általános iskolában is szigorítottak a szabályokon.

A Városmajori Kós Károly Általános Iskolában péntek óta kötelező a maszkviselés, a szülők csak az épület kapujáig kísérhetik a gyerekeket, a belépéskor fertőtleníteni kell a kezeket, emellett mérik a diákok testhőmérsékletét is. A Sashegyi Arany János Gimnáziumban és Általános Iskolában is maszkot kell viselni péntek óta. A szintén budapesti Fillér Utcai Általános Iskola épületébe is csak maszkban, kézfertőtlenítés után lehet belépni, a maszkviselés egyelőre csak a folyosókon és a közösségi terekben kötelező. 

Több vidéki általános iskolában is változtattak a szabályokon. A pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola igazgatója november 20-tól december 4-ig rendelte el a kötelező maszkviselést. A dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola is néhány napja értesítette a szülőket arról, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfőtől az aulában, a lépcsőházban, a folyosókon mindenkinek maszkot kell viselnie, a tanórákon, a tanáriban és a saját tanteremben azonban ez nem elvárás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem