Doors of Corvinus university in Budapest, Hungary.

Kétszer is meggondolják a magyar diákok az Erasmust idén: nem lesz olcsó mulatság

2021. július 20. 20:02

A budapesti albérlet árakhoz képest akár 60 százalékkal drágábban tudnak csak lakást bérelni a külföldön tanuló magyar diákok, derült ki egy friss elemzésből.

Az Erasmus program keretében ezrével utaznak magyar diákok külföldi egyetemekre, és az egy szemeszterre vagy ennél hosszabb időre tervezők a megélhetési költségekkel szembesülnek először. Mivel az egyik legnagyobb költség a szállás, ezért az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy a hazai egyetemvárosokra idén jellemző albérleti díjak miként viszonyulnak a népszerű európai egyetemvárosok áraihoz.

A 2021 első hat hónapja során kötött bérleti szerződések alapján Budapesten az egyszobás garzonlakások havonkénti átlagára 100 ezer forint körül alakult, vidéken ugyanez 70 ezer forintba került. A kétszobás lakások bérleti díja Budapest belvárosában a legmagasabb, itt átlagosan 168.500 forintért lehetett bérelni, míg Budán 147.500 forint volt a bérleti díj középértéke, a legolcsóbb kétszobás lakásokért a külső pesti kerületekben átlagosan 131 ezer forintot kellett fizetni.

Vidéken egy ilyen lakás átlagára 105 ezer forint volt. Az ennél nagyobb lakásokat jellemzően több egyetemista közösen bérli, de igazi megtakarítást csak a külső pesti kerületekben és a vidéki városokban lehetett elérni ily módon: egy három szobás lakásért Budán 210 ezer forintot kértek, a pesti belvárosban az átlagos bérleti díj 178 ezer forint volt, a külső pesti kerületekben pedig 153 ezer forint körül alakult, míg vidéken 135 ezer forint volt az átlag.

Bármelyik magyarországi árnál nagyságrendekkel magasabb a bérleti díj Londonban

– mutatta be az európai árlista élén álló várost Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki elmondta: a numbeo.com adatai szerint már a külső városrészekben is 420-672 ezer forintnak megfelelő brit fontot kell egy kis egyhálós apartmanért fizetni. A nemzetközi rangsorban előkelő helyen álló Manchesteri Egyetemen a hallgatók ennél lényegesen kevesebbet fizetnek az albérletért, hiszen egy nem központi elhelyezkedésű egyhálós apartmanért havonta 210-330 ezer forintnak megfelelő összeget kérnek; ugyanilyen díjszinttel találkoznak a skóciai Edinburgban tanulók is, viszont Aberdeenben ennél is kedvezőbb a lakhatási költség, itt már 160 ezer forintnak megfelelő fontért található albérlet, igaz az átlagos díj ennél magasabb.

Írország fővárosában szinte a londoni albérleti díjszint érvényes, Hollandiában Amszterdam a legdrágább, itt 360-540 ezer forintnak megfelelő euróért vehet ki az egyetemista – nem központi helyen – egy egyhálós lakást; Rotterdamban valamivel olcsóbb 270-395 ezer forint közötti az ár, a műszaki egyeteméről híres Delftben 180-314 ezer forintnak megfelelő euró a bérleti díj.

Az Erasmus program keretében utazók körében népszerűek a francia, spanyol és olasz egyetemvárosok is és bár elérhetők angol nyelvű képzések, ezekben az országokban nem árt a nemzeti nyelv alapos ismerete sem. Párizsban a londoni vagy dublini albérlethez képest valamivel kedvezőbb, átlagosan 317 ezer forintnak megfelelő euróért lehet nem központi fekvésű kis albérletet kapni, míg Lyonban, az oktatási rangsorokban a párizsi elit egyetemeket követő vidéki felsőoktatási centrumban az átlagos bérleti díj 176 ezer forintnak megfelelő euró és kis szerencsével már havi 140 ezer forinttól kifogható albérletet, természetesen euróban kell fizetni. Bolognában 140 ezertől indulnak a lakbérek, az átlag 198 ezer forint, míg Nápolyban 107 ezertől 200 ezerig lehet nem központi helyen kis lakást találni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bécs szintén népszerű az egyetemi hallgatók körében, ahogy minden országban a főváros a legdrágább, itt is nagyjából 200 ezer forinttól indulnak a külső kerületekben a kis lakások, az átlag 240 ezer forintnak megfelelő euró két szobáért. A híres bajor egyetemvárosban, Münchenben még drágább a lakásbérlet, az átlag a városközponttól távolabbi fekvésű lakások esetében 360 ezer forintnak megfelelő euró. A kisebb egyetemvárosokban ennél kedvezőbb, de a hazai árszintnél továbbra is magasabb bérleti díjakkal kell számolni, így például Heidelbergben is majdnem 200 ezer forintnak megfelelő eurótól indulnak az albérlet árak, az átlagos bérleti díj 220 ezer forintnak megfelelő euró.

Az északi országokban, így Dániában vagy Finnországban is hasonló különbségek vannak a fővárosok és a vidéki kisebb egyetemvárosok között. Aarhusban az átlagos bérleti díj 232 ezer forintnak megfelelő dán korona, míg Koppenhágában ennek másfélszerese, 377 ezer forint. Helsinkiben, a finn fővárosban az albérlet ára – nem központi fekvésű, egyhálós apartman esetén – átlagosan 288 ezer, míg Turkuban 191 ezer forintnak megfelelő euró.

Európa egyetemvárosai a magyar főváros albérleti díjaihoz képest akár 60 százalékkal drágábbak, aki azonban a vidéki egyetemvárosokhoz árszintjéhez szokott, az még nagyobb különbséggel számolhat

– összegzett Soóki-Tóth Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm