Eldobod az agyad: ezekben a szakmákban 60 ezer forinttal nőtt a fizu egy év alatt

Eldobod az agyad: ezekben a szakmákban 60 ezer forinttal nőtt a fizu egy év alatt

2019. augusztus 27. 11:32

Egyes szakmákban egyetlen év leforgása alatt bruttó 60 ezer forinttal nőtt a diplomás pályakezdők várható fizetése. Ami elsőre nagyon jól hangzik, ám ehhez érdemes azt is hozzátenni, hogy az igazán nagy fizetési magaslatok inkább a férfiaknak elérhetők, miközben a nők ugyanolyan végzettséggel, kezdőként sok esetben jóval kevesebb pénzre számíthatnak. Ezzel együtt is a friss Diplomás Pályakövető Rendszer inkább pozitív képet mutat a diplomások várható kezdő jövedelmét illetően, azok ugyanis mind a versenyszférában, mind a közszférában jócskán megnőttek egy év leforgása alatt.

A 2013/2014, illetve 2015/2016-os felsőoktatási tanévben összesen 112 801 hallgató végzett Magyarországon. Közülük 60 százaléknyian nők, 40 százaléknyian pedig férfiak voltak. A diplomán túl 64 százalékuk dolgozott, további 11 százalékuk pedig dolgozott és tanult is. A munkát végzők 80 százaléka ráadásul diplomás munkát végzett

átlagos havi bruttó jövedelmük pedig 334 667 forint volt

- derült ki a felvi.hu-n frissen publikált "Diplomás Pályakövetés 2018" kiadványból. A rendszeres publikált, frissdiplomások munkaerőpiaci helyzetét

 • az Oktatási Hivatal,
 • a Diákhitel Központ Zrt.,
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
 • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 
 • és a Pénzügyminisztérium 

pályakövetési célokra alkalmas adatainak összekapcsolása révén mutatja be a kiadvány. Ezeket az adatokat elemeztük, továbbá megnéztük azt is, hogy az egy évvel ezelőtti kiadványban szereplő, az egyes szakmákhoz tartozó átlagfizetések miként változtak egy esztendő leforgása alatt.

Van mit a tejbe aprítani

A legfrissebb elérhető adatok szerint tanulmányaikat - legalábbis - anyagilag az informatikán végzett hallgatók tudják leginkább kamatoztatni. Ezeknek a hallgatóknak volt ugyanis pályakezdőként a legnagyobb átlagjövedelmük, szám szerint bruttó 452 484 forint.

Ennél átlagosan majd 60 ezer forinttal kerestek kevesebbet az államtudományi képzéseken végzett hallgatók, ám hiába, hogy az itteniek nem érték el a 400 ezres határt, így is a mások helyen futottak be, ami a legjövedelmezőbb diplomák rangsorát jelenti. Tőlük nem sokkal maradtak le a műszaki végzettséget szerzett diákok sem, az ő körükben 391 491 forint volt az átlagjövedelem. 

A dobogós műszakiaktól majd 20 ezer forinttal maradtak el átlagban a gazdaságtudományi végzettségű hallgatók, ők átlagosan 374 402 forintot kaptak bruttó juttatásként havonta. Míg az ötödik helyen befutó orvos- és egészségtudomány végzettségűek - ismét nagy szakadék - után 50 ezer forinttal lemaradva a 4. helyezettől, be kellett érjék havi 324 234 forinttal. Ez pedig már majdnem 130 ezer forinttal kevesebb, mint az első helyezett informatikusok átlagos kezdő jövedelem. És még koránt sem vagyunk a lista végén.

A lista végén szereplő művészetközvetítésben végzett hallgatók átlagos bruttó jövedelme ugyanis még a 200 ezer forintot sem éri el, nekik be kellett érniük átlagosan 192 779 forinttal. De a valamilyen művészetben jeleskedők, ott végzett hallgatóknak sem jutott ennél sokkal több, ők 221 994 forintot kerestek átlagosan havonta, ez körül-belül pontosan a fele annak, amit egy informatikus átlagosan megkeres.

Ahogy lassú léptekben haladunk felfelé a listán sem sokat javul a helyzet, alulról harmadik helyen a sporttudományokban végzettek tanyáznak, az ő bruttó átlagbérük a mért időszakban pályakezdőként 234 948 forint volt, míg az őket előző természettudósoké 255 141 forint volt. Érdekesség, hogy a sokszor lesajnált, és a keresettel vagy karrierlehetőséggel foglalkozó poénokban állandó résztvevő bölcsésztudományon végzett hallgatok a lista közepén szerepeltek, átlag bruttó 276 683 forintos fizetéssel. Ezzel előzve az

 • agrár
 • természettudomány
 • sporttudomány
 • művészet
 • művészetközvetítés

szakon végzett hallgatókat, már ami az átlagos havi kezdőjövedelem mértékét illeti.  

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokat változott a világ

A 2018-as kiadványt böngészve kíváncsiak voltunk arra is, hogy a legnagyobb létszámú foglalkozásokban dolgozó végzettek havi átlagos bére miként változott 2016 májusáról 2017-re, azaz a "Diplomás Pályakövetés 2017", illetve a "Diplomás Pályakövetés 2018" c. kiadványok között. 

A legszembetűnőbb és a legnagyobb bérnövekedést is a kezdő szoftverfejlesztők tapasztalhatták. A férfiaknak ugyanis nem kevesebb mint 64 ezer forinttal volt átlagosan magasabb a kezdő fizetésük, miközben a nőknek be kellett érniük 40 ezer forinttal magasabb kezdővel. És bár a hölgyek kezdő bére elmaradt a férfi szoftverfejlesztőkétől, ők az egyetlenek, akiknek - az összehasonlításunkban szereplő - szakmájukban 400 ezer forint fölött jár az átlagos kezdő bruttó. 

A szoftverfejlesztőkhöz hasonlóan a gépészmérnököknek is igencsak megnőtt a várható kezdő fizetésük mértéke egy év leforgása alatt, hiszen még egy kezdő férfi gépészmérnök a 2017-es kiadvány szerint 373 682 forintra számíthatott, addig a 2018-as kiadvány szerint ez az összeg egy év alatt 436 771 forintra nőtt, ami 63 089 forintos emelés. A hölgyek sajnos ebben a szakmában sem voltak olyan szerencsések, mint férfi kollégáik, hiszen egy kezdő gépészmérnök nő a 436 ezer forint helyett csupán 387 491 forintra számíthat, ami 50 ezer forinttal elmarad a férfiak átlagos kezdő bérétől. Igaz, a női végzettek is jól jártak, már ami az emelést illeti, hiszen egy év alatt 43 ezer forinttal nőtt a várható kezdő juttatás a szakmájukban. 

Ahogy az a grafikonon is jól látszik, az összehasonlításunkban szereplő szakmák szinte mindegyikében jócskán nőttek a várható kezdő bérek egyetlen év leforgása alatt. Így például

 • egy kezdő férfi középiskolai tanár 30 ezer forinttal keresett többet,
 • egy kezdő női kollégája 24 ezer forinttal,
 • míg egy kezdő férfi irodai adminisztrátor 55 ezer forinttal számíthatott több pénzre,
 • addig női kollégája 51 ezer forinttal.

A számokból tehát az derül ki, hogy mind a versenyszférában, mind az állami foglalkoztatásban jócskán nőttek a kezdő bérek, amik mindenképpen pozitívak. Az viszont egy szembetűnő negatívum, hogy egyes szakmákban rendkívül nagy eltérések vannak a nők és férfiak kezdő bérének megállapítását illetően. Holott ezek az emberek ugyanazt a diplomát végezték el, tovább szakmai tapasztalat híján mind ugyanabban a cipőben járnak, nevezetesen, hogy pályakezdők. Ezért is megdöbbentő például, hogy 

egy női szoftverfejlesztő várható bruttó kezdő bére 80 ezer forinttal kevesebb, mint egy férfié.

De ugyancsak nagy a nemek közötti fizetésbeli eltérés a gépészmérnököknél, és a kereskedelmi ügyintézőknél is. Ellenben az általános iskolai tanárok, tanítók és az általános irodai adminisztrátorok nemtől függetlenül nagyjából ugyanannyi pénzt keresnek pályájuk elején.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?