2019. július 20. szombat Illés

Mi vár a Ratkó-gyerekekre? Ilyen reformokra szorul a nyugdíjpolitika

  • 24.hu
  • 2019. május 6. hétfő 09:30

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Szövetségének elnöke elmondta az  ATV Start című műsorában, hogy óriási feszültséget fog okozni, hogy 55 ezer férőhely van csak az idősotthonokban Magyarországon, és ezekre 38 várakozó jut. Égető probléma, hogy nehéz bejutni az idősek otthonába, mivel a Ratko-korszakban születettek nagy része most kerül majd nyugdíjas korba, és ez az a korosztály, akikre mindig túl kevés jutott az aktuális intézményekből. 

Magyarországon jelenleg körülbelül 890 idősotthon van, ezek vegyesen állami, magán, vagy egyházi fenntartásúak, de ennek a duplájára lenne szükség. 55 ezer férőhely és 38 ezer várakozó mellett nehéz bekerülni az idősek otthonába, és ez csak rosszabb lesz, ha a Ratko-korszakban születettek nyugdíjba mennek. Amikor ez a korosztály bölcsődés korú volt, nem volt elég bölcsőde, amikor óvodás, nem volt elég óvoda, amikor iskolás, középiskolás voltak, akkor ott volt kevés a hely - írja a 24.hu.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint fontos lenne a vegyes indexálású nyugdíjszámítás: erre az évre 11 százalékos bérkiáramlást tervez a kormány a költségvetési tervezet szerint, és 2,7 százalékos nyugdíjnövekedést. A nyugdíjak reálértéke inflációkövető, a vásárlóértéke viszont a 11 százalékos bérnövekedéshez fog igazodni.

A szövetségnek az MSZP és a DK is ígéretet tett, hogy az EP-ben  képviselni fogja a nyugdíjasok érdekeit is, és támogatja a Nyugdíjas Parlament céljait. Ez egyrészt a nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolat intézményesítését jelenti, másrészt pedig a vegyes indexálású nyugdíjszámítást, mely azt jelentené, hogy a nyugdíjszámításnál fele-fele arányban veszik figyelembe a tervezett inflációt és a várt bérkiáramlás mértékét.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS