2019. május 25. szombat Orbán

Mi vár a Ratkó-gyerekekre? Ilyen reformokra szorul a nyugdíjpolitika

  • 24.hu
  • 2019. május 6. hétfő 09:30

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Szövetségének elnöke elmondta az  ATV Start című műsorában, hogy óriási feszültséget fog okozni, hogy 55 ezer férőhely van csak az idősotthonokban Magyarországon, és ezekre 38 várakozó jut. Égető probléma, hogy nehéz bejutni az idősek otthonába, mivel a Ratko-korszakban születettek nagy része most kerül majd nyugdíjas korba, és ez az a korosztály, akikre mindig túl kevés jutott az aktuális intézményekből. 

Magyarországon jelenleg körülbelül 890 idősotthon van, ezek vegyesen állami, magán, vagy egyházi fenntartásúak, de ennek a duplájára lenne szükség. 55 ezer férőhely és 38 ezer várakozó mellett nehéz bekerülni az idősek otthonába, és ez csak rosszabb lesz, ha a Ratko-korszakban születettek nyugdíjba mennek. Amikor ez a korosztály bölcsődés korú volt, nem volt elég bölcsőde, amikor óvodás, nem volt elég óvoda, amikor iskolás, középiskolás voltak, akkor ott volt kevés a hely - írja a 24.hu.

A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint fontos lenne a vegyes indexálású nyugdíjszámítás: erre az évre 11 százalékos bérkiáramlást tervez a kormány a költségvetési tervezet szerint, és 2,7 százalékos nyugdíjnövekedést. A nyugdíjak reálértéke inflációkövető, a vásárlóértéke viszont a 11 százalékos bérnövekedéshez fog igazodni.

A szövetségnek az MSZP és a DK is ígéretet tett, hogy az EP-ben  képviselni fogja a nyugdíjasok érdekeit is, és támogatja a Nyugdíjas Parlament céljait. Ez egyrészt a nyugdíjas szervezetek közötti kapcsolat intézményesítését jelenti, másrészt pedig a vegyes indexálású nyugdíjszámítást, mely azt jelentené, hogy a nyugdíjszámításnál fele-fele arányban veszik figyelembe a tervezett inflációt és a várt bérkiáramlás mértékét.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS