2018. december 14. péntek Szilárda

Durva: ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon


Hétfőn robbant a hír, hogy húsz éven át vette fel halott édesanyja nyugdíját egy győri nő. Az ilyen és hasonló esetek évente több mint 1 milliárd forintos kárt okoznak. Sokan nem tudják mi a teendő az elhunyt rokon nyugdíjának folyósításával kapcsolatban, így azt a pénzt is elköltik, amit nem szabadna. A Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Hétfő reggelt robbant a hír, hogy egy nő 20 éven át vette fel halott édesanyja nyugdíját. A 65 éves gyanusított ezzel a bűncselekményt követett el, és 13 millió 705 ezer forintra tett szert. A vádlott édesanyja 1997 őszén halt meg, ám a nyugdíjfolyósító hatóság felé ezt ő nem jelezte. A hatóság az ellátás visszafizetésére kötelezte a vádlottat, de akár 2 év börtönre is ítélheti a bíróság.

A törvény előírja, hogy a jogosult elhalálozásának tényét a vele közös háztartásban élő 15 napon belül köteles bejelenteni.

Nem egyedi esetről van szó, a Pénzcentrum korábban is beszámolt már hasonló bűncselekményekről. Két évvel ezelőtt például egy nagykanizsai nő több hónapon át vette fel egy időközben elhunyt svájci ismerősének nyugdíját. Közel kétmillió forintos kárt okozott.

Komoly károkat okoznak

Elképesztő összegre rúg éves szinten a jogalap nélküli kifizetések összege - tudta meg korábban a Pénzcentrum. A birtokunkban lévő, még a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapottlegfrissebb, 2014-es,  statisztikák szerint több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések feleltek. Tehát 4 évvel ezelőtt közel

1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást.

Sokan nem tudják mi a teendő az elhunyt nyugdíjának folyósításával kapcsolatban, így sokan azt a pénzt is elköltik, amit nyugdíjfolyósító (tehát jelenlehg a MÁK) a törvény szerint vissza fog követelni. Éppen ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat:

Kinek a feladata a bejelentés?

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét és annak időpontját a közeli hozzátartozó köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

Ki a közeli hozzátartozó?

Sorrendben a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, ezek hiányában pedig az örökös.

Hol kell bejelenteni?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál. A bejelentést személyesen, postai úton, esetleg elektronikus ügyintézés keretében is meg lehet tenni, de temetkezési vállalkozó segítségét is kérhetjük.

Mi kell a bejelentéshez?

Az elhalálozást a halotti anyakönyvi kivonat másolatának a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz való eljuttatásával kell bejelenteni.

Mi van, ha nem jelentjük be?

Ha bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget az érintett, akkor a nyugdíjfolyósító a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő értesítéséből, vagy külön eljárás keretében a halotti anyakönyvi kivonatból, illetve egyéb bejelentésből értesül az ellátás jogosultjának elhalálozásáról.

Mi lesz a már elutalt nyugdíjjal?

  • Az elhalálozás hónapjában járó nyugdíjat a közeli hozzátartozó felveheti. Erre a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül van lehetősége. Tehát például, ha február 11-én történt a haláleset, a teljesen jogszerűen átvett, február 10-én folyósított nyugdíjat nem kell visszafizetni még részben sem.
  • Az esetleges - főként az elkésett bejelentés miatti - jogalap nélküli kifizetéseket 90 napon belül vissza kell fizetni! Erre a Nyugdíjfolyósító írásban is kötelezi az érintettet. Amennyiben bankszámlára érkezett a pénz, nincs semmi dolgunk, a kiutalt összeget ugyanis a folyósító innen is leemelheti, feltéve, hogy a bankszámla feletti rendelkezésre más személy nem jogosult, és a visszautalás a számla terhére megtörténhet. 90 nap elteltével pedig a jogalap nélkül felvett nyugellátást attól lehet visszakövetelni, akinek a nyugellátás jogalap nélküli felvétele felróható. A visszakövetelés menete ugyanaz, mint bármilyen más tartozás esetén.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 16 358 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 12,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cofidis 16 654 forintos törlesztőt (THM 12,90%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cetelem, valamint a Erste konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas újítás a magyar bankokban: órákon belül utalják a pénzt, ha megszorultál
Azért csak óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk